Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb a lesných plodov »

Recepty - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky

Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.


Recepty

Pečené huby lenivého hubára

- celé hríbiky , alebo polovičky ak sú väčšie - masť na vymazanie plechu alebo zapekacej nádoby (ak nemáme, poslúži olivový olej) - 1 hrubo nakrájaná väčšia cibuľa - rasca, soľ, korenie - bylinky (určite rastú okolo vašej chalupy) - lyžice obyčajné plnotučnej horčice - kocka (alebo len polovicu) starého dobrého Masoxu - sladká smotana - lyžice hladkej múky - a viac už nič!

Steak na hubovej omáčke

Hovädzia sviečková alebo roštenka, hríbovité huby (alternatíva: kuriatka či smrčky), sladká smotana 12%, maslo, olivový olej, brandy, 1/2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, vňatka, soľ, korenie.

Divina z hríbami

Divina, jedno aká, sušené kozáky, cibuľa, masť, soľ, čierne mleté korenie

Prírodný bravčový rezeň s dubákmi

Bravčové karé, cibuľa, masť, sušené dubáky, čierne mleté korenie, soľ.

Dubáky s múkou

Dubáky alebo iné hríbovité huby, masť, polohrubá múka, soľ

Hríby z ryžou

Huby kuriatka alebo dubáky podľa sezóny, cibuľa, masť, guľato-zrnná ryža, čierne mleté korenie, soľ.

Veľkonočná hríbovka

Sušené dubáky, vývar z veľkonočnej šunky, cibuľa, cesnak, masť, zemiaky, plnotučné mlieko.

Hríbový pekáč

20 ks hríbov (rôzne tvrdšie druhy), anglická slanina, smotana na šľahanie, grilovacie korenie

Belanská hubová baba

Hríbovité huby, zemiaky, krúpy (č.3), veľa cesnaku, nie veľa cibule, mleté čierne korenie, veľa majoránky, soľ, rasca, nie veľa mletej štiplavej papriky, voda, v ktorej sa varilo údené mäso. Pozor, nenahradzovať klobáskou.

Vianočná moravská hubová polievka

sušené dubáčiky alebo aj mix sušených húb (čím viac, tým lepšie), hubové korenie, koreňová zelenina (mrkva 4-5 ks, petržlen 2-3 ks, kaleráb, kúsok zeleru), malá cibuľa, zemiaky 4-5 ks, ryža, olej alebo masť na zápražku, hladká múka, soľ, vegeta, to všetko na cca 5 l hrniec polievky

Hríby pod perinou

4 ks kuracích pŕs, 8 ks plát. údený syr, 3 vajcia, 1 ks smotana kyslá, korenie kura 7 bylín, čerstvé nakrájané dubáky, 2 cibule, 3 vajcia, olej, pažítka nakrájaná

Risotto ai Funghi

- polovička cibulky - olivový olej + kúsok masla - čerstvé huby (najlepšie sú voňavé tipy hribovite, ktore nepotrebuju dlhu tepelnu upravu – smrekace, masliaky, sosnace, kozaky, dubáky. Vhodné sú aj kuriatka, ale tie potrebujú dlhšiu prípravu pred pridaním ryže) - ryža – malá guľatá (dávka pre 1 osobu je asi za 3 paste ruky) - 1-2dcl bieleho vína - 1 – 1,5 litra hovadzieho vývaru alebo bujónu - nastrúhaný parmezán (asi na kávový tanierik) - vňatka

Soté z morčacieho stehna na hubovom prášku

Vykostené morčacie stehno - cca 700 gr, dve lyžice oleja, dve väčšie cibule, dve hrste sušených húb (môže byť zmes - hríbovité a bedle), malá lyžička soli, trocha čierneho korenia.

Hubárska huspenina (studeno)

Cca pre 15 osôb: 10 litrov. Náklad zhruba 15-20 eur. 2 ks bravčové koleno zadné údené. 2ks paprčky bravčové neúdené(dajte si v mäsiarstve rozštvrtiť) 1 ks paprčky údené rozpoltené alebo chvost (kosti údené, dajte si to rozpoltiť). 2 ks cibuľa. 1 ks cesnak. 1 ks Zeler . 0,5 kg petržlen (pozor nie biela mrkva). 0,25 kg mrkva 1 balenie čierne korenie celé. 5-6 polievkových lyžičiek Vegeta. Za hrsť sušených hríbov.

Restované kozáky

Kozák osikový, olivový olej cibuľa, soľ.

Suchohríby na spôsob mozočku

500 g suchohríby čerstvé 400 g mäso bravčové mleté 2 ks cibuľa 5 ks vajcia 1 PL masť bravčová (alebo kačacia, prípadne maslo) podľa chuti soľ, korenie čierne mleté, rasca mletá, majorán sušený 1 dl (na podliatie) voda

Kuracie stehná na hubách

500g kuracích stehienok 250g hríbov, pokrájaných 3 malé papriky 2 cibule, pokrájané 2 strúčiky cesnaku, pokrájané 1ČL majoránu 1/2ČL tymiánu 5 bobkových listov 4 nové korenia čierne korenie a soľ 1/2l kuracieho vývaru 2PL oleja

Praženica z masliakov

masliaky, 1 vajce,olej, soľ, čierne korenie

Klouzanda z masliakov

masliaky, bobkový list, 2 ks nové korenie, čierne korenie, soľ, smotana na varenie, múka, maslo, kôpor, citrón, zemiaky

Pravá Juhočeská kyslá polievka - kulajda (vylepšená)

10 zemiakov - pokrájané na kocky 30 plátkov sušených hríbov (vopred namočíme do vody) 1 PL sušeného hubového prášku (vopred namočíme do vody ako kašu) 0,5 L kyslej smotany 3 PL hladkej múky (pridáme do smotany a rozšľaháme) OCOT podľa chuti (cca 3 PL) SOĽ podľa chuti (cca 2 kl) 1/2 KL mletej rasce 5 ks bobkový list 5 guličiek čierne korenie celé 5 guličiek nové korenie celé 1 PL čerstvý sekaný kôpor (pridáme na záver) 6 ks čerstvých vajec

Sušené huby - prášok

huby ktoré máme radi (hríby, masliaky, kozáky) sitá na sušenie alebo niť s veľkou ihlou mažiar alebo elektrický mlynček - sekáč uskladňovacie nádoby

Hríbové rezne

Vačšie pevné klobúky zdravých hríbov, hladká múka, vajcia, strúhanka, soľ, olej, zemiaky, maslo, mlieko, petržlenová vňať prípadne pažitka

Artičoky s hubovou plnkou (apres de la recette "Artichauts a la barigoule"

4-6 veľkých artičokov zhruba toľko širokých/dlhých ale tenkých plátkov prerastenej slaniny __ plnka __ cca. 200 g dusených húb (dubáky, pečiarky) - aj viac, aj tak časť plnky padne pri ochutnávaní ;-) 125 g prerastenej slaniny alebo solenej šunky 60g masla (nemusí byť, ak sú huby na masti alebo inom tuku) 4 šalotky 1 strúčik cesnaku viazanička petržlenu - množstvo podľa chuti ___ do omáčky ____ 2 mrkvy 2 cibule 1 veľký pohár bieleho vína cca. pol pohára olivového oleja (alebo koľko treba - primerane) cca. 1/2 litra mäsového vývaru

Hrianky na večeru

čerstvo nazbieraný zmes jedlých hríbov

Ragú z lesných húb

1 kg lesných húb, 2 PL olivového oleja, 3-4 strúčiky cesnaku, 250 ml aromatického červeného vína (najlepšie vermút), 1 KL mletý koriander, 1/2 KL muškátový oriešok, soľ kvalitná panvica, najlepšie hlbšia

Kuracie prsia so sušenými hubami

jedny kuracie prsia narezan0 na kocky, sušené huby (ja najčastejšie používam kozáky hrabové a osikové),cibuľa, sojová omáčka, čierne korenie, soľ a mrkva

Hubové zapekanky so syrovou omáčkou

Dusené huby (zmes rýdzikov a mladých hríbov - dá sa použiť aj iná zmes, mne ulahodila práve táto); vajíčka na praženicu (podľa množstva ľudí); rožky alebo sendvič; maslo; syr (eidam,alebo iný dobre rozpustný tvrdý syr) Na syrovú omáčku: 1 stredne veľkú cibuľu; mäkký syr v črievku; syr s modrou plesňou (ja používam Nivu-výrobca Levmilk); mlieko a ručný mixér :D

Bleskove kulinarske dubaciky.

Pevne dubacie nozky (200g), Maslo (50g), Cerstva petrzlenova vnat (15g), Sol, cerstvy chleba, panvica a varecha (nie vacsia ako sa zmesti do ust). (bez hladania a cistenia hub cas pripravy 10min :)

Huby v mäsových guľkách

2 kg mleté bravčové pliecko alebo stehno, cesnak, paprika, soľ, grilovacie korenie, gulášové korenie, čierne korenie, kyslá smotana, syr, mladé plodnice hríbov, šampióny, plávky, môžu byť aj iné huby, 4 vajcia, strúhanka

Gnocchi so skvelou omáčkou z dubákov, parmezánu, prosciutta a smotany

250 g dubákov, maslo, cibuľa veľkosti slepačieho vajca, 2-3 strúčiky cesnaku, 4 plátky prosciutta (alebo podobnej šunky), smotana na šľahanie, parmezán, čerstvé mleté korenie, soľ, solčanka; mlieko a múka na zahustenie

Hubovo smotanová omáčka

Huby - dubáky, suchohríby, osikáče, modráky - čerstvé asi 3/4 kg, sušené asi 30 dkg, 2 ks kuracie prsia, kyslá smotana, múka na zátrepku ako kto používa - ja hladú, nové korenie, bobkový list, drvenú rascu, čierne korenie mleté, soľ - kto nevydrží tak aj vegetu, ja vynechám.

Hubová pomazánka

2 kg húb (najlepšie sú hríby,kozáky,rýdziky) 2 kg papriky (dobre je pomiešať sladkú aj štiplavú) 2 kg paradajok 2 kg cibule 2 strúčky cesnaku 1/2 kg masti, soľ podľa potreby

Šťavnaté voňavé rezne na dubákoch

Mäso (ja som tu použila kombináciu kuracie prsia a hovädziu sviečkovú, ale robila som aj z bravčového či morčacieho), dubáky (teraz mrazené), cibuľa, cesnak, farebné celé korenie, čerstvý rozmarín, soľ, maslo, smotana na varenie, vajcia, olej, strúhanka, polohrubá múka, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, 7 dl slepačieho vývaru.

Polievka zo sušených hríbov

Slaninka, klobáska, bujón, sušené hríby, sušené slivky, zemiaky, mlieko, kyslá smetana, múka na zátrepku, vegeta, soľ, ocot, nové korenie, bobkový list.

Kolodejová omáčka

huby, olej, múka, mlieko, cesnak, soľ, cukor, ocot, kyslá smotana

Pilotova pochúťka

bravčové karé alebo iné mäso, vhodné na dusenie, zmes čerstvých húb (dubáky, kuriatka, suchohríby, bedle), cibuľa, 1 strúčik cesnaku, tvrdý syr nakrájaný na plátky, Bambino syr, lyžica horčice, griľovacie korenie, soľ, mletá rasca, chili korenie, olej

Zapekané rezne s hubami a nivou

8 rezňov z bravčového pliecka alebo z kuracích pŕs,500g húb / najlepšie sú kuriatka alebo hríbovité /, 3dcl šlahačkovej smotany,300 g syru niva, 1 PL hladkej múky, 5 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie

Hubový mix

Bravčové plece, zemiaky, cibuľa, huby (najlepsie mlade hriby, alebo kuriatka) množstvo neuvádzam, záleží na velkosti nádoby v ktorej budeme piect, oravska slanina, soľ, čierne korenie mleté.

Cigánska na dubákoch

bravčová krkovička, horčica, soľ, čierne korenie, grilovacie korenie, mletá rasce, trošku oleja, hríby si 6-7 kusov stredne veľkých, odporúčam dubáky

Bravčové rezne na cibuli s masliakovo-smotanovou omáčkou

500 g bravčové mäso vhodné na rezne (ja som použila stehno), 2 veľké cibule, olej, 200 g masliakov, maslo, mlieko, smotana na varenie, múka, soľ, mleté čierne korenie, solčanka (zeleninové ochucovadlo "pochádzajúce" zo Solčian pri Topoľčanoch).

Acquacotta con funghi-hubová polievka z Toskánska

500g čerstvých dubákov,1 väčšia cibuľa,cesnak/ja dávam aj 3 str./,1 PL posek.petrželová vňať,50g mrkvy,20gr zelerové stonky,200g paradajok,4-5 PL oliv.olej,3/4 L vývaru/dávam slepačí/60g ciabatta/biely tal.chlieb/3 vajcia,soľ,korenie,20g Parmesan čerstvo nastrúhaný.

Slovenská hubová paela

huby(vsetky druhy-cerstve susene) najlepsie asi dubaky, ryza, olej, cibula, cesnek, mrkva, korenie, sol, rajcina, paprika,(baklazan, cukina...) petrzlenova (pazitka) vnat, majoranka;

Hrabovčeky s krúpami

400g čerstvých kozákov hrabových, 200g jačmenných krúp, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, majoránka, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, petržlenová vňať

Hríbová omáčka na kyselo

cibuľa, masť alebo maslo ( s maslom je jemnejšia ), dubáky,kozáky,osikáče, môže byť aj zmes týchto hríbov, korenie mleté, bobkový list, hl. múka, soľ, ocot, mlieko, smotana na varenie.

Hubník podľa Satinského

10 rožkov, 0,5 l mlieka,30-40 dkg čerstvých dubákov, jedna stredná cibuľa, olej, čierne korenie, soľ, jeden strúčik cesnaku, 1 vajce

Hríbovo-zeleninová nátierka na hrianky (sterilizovaná)

1 kg čerstvých lesných hríbov (kľudne môže byť zmes - ja som mala dubáky, kozáky a kuriatka), 4 ks zelená paprika (z toho 2 ks extra štipľavá - máme radi pikantné), 4 ks červená paprika (kapia), 3 veľké cibule, 7-8 strúčikov cesnaku, 4 paradajky, 2dl kečupu, 3PL vegety (ja používam Solčanku), soľ, mleté čierne korenie, maslo.

Krémová dubáková polievka

250-300 g dubákov, 50 g masla, 1 liter mlieka, šľahačková smotana, 2 PL hladkej múky, malá cibuľa (veľkosti vlašského orecha), soľ, mleté čierne korenie

Dubáková omáčka s cestovinami

Cibuľa, olej, dubáky, soľ, koreniny, šľahačka na varenie, syr v črievku, cestoviny

Sušené huby po taliansky

Cestoviny. Na omáčku: hrsť sušených húb, maslo, cibuľa, cesnak, červené víno (asi három deci), čierne korenie, soľ, cukor, čerstvý rozmarín, paradajky (tesco konzerva chopped tomatoes alebo čerstvé olúpané nakrájané na štvrťky)

Hubová polievka s mrvanicou

voda, soľ, huby, zelerová a petržlenová vňať, mrvanica, olej, múka, mletá paprika.

Rýchla Čína

Kuracie mäso, 1 cibuľu, čínsku kapustu, mrkvu, {771}, pór, hrášok, bambusové výhonky na omáčku: cesnak, sójovú omáčku, soľ, solamyl na zahustenie.

Hríby v trojobale

Hlavičky kozákov, dubákov a osikáčov. Vajíčka, múka, strúhanka, olej, soľ, zemiaky, kmín, petrželová vňať. Tatarská omáčka.

Hríbovica s fazuľou

hríby (sušené, čerstvé), fazuľa, zemiaky, koreňová zelenina (alebo akýkoľvek bujón 1-2-3- ... kocky), cibuľa (1-2-3 ...), olej, hladká múka (niekoľko lyžíc), čierne korenie mleté, čierne korenie celé, mletá sladká paprika, mletá štipľavá paprika, cesnak (strúčik, dva ...) alebo cesnaková pasta so soľou, soľ

Kuracie stehno na dubákoch

2 kuracie stehná, 4 nové zemiaky,oravská slaninka, dubáčiky, maslo, grilovacie korenie, bazalka, kmín, soľ

Hubový kečup

2 kg veľkých húb s plochými klobúčikmi /myslí "dozreté" hríby/ 60 g sušených hríbov /ak chcete/ 150 g soli 300 g neošúpanej rozštvrtenej šalotky 5 cm kúsok potlčeného sušeného ďumbierového koreňa 125 ml portského vína 1 pl klinčekov /podľa mňa veľa/ 2 čl drveného muškátového kvetu

Silne modifikované Cima di vitello-Plnená teľacia hruď

1, 2kg vykostenej teľacej hrude, najlepšie od mäsiara nechať vyrezať"tašku". Plňka:200g mletého teľacieho/bravčového pliecka. . . /, priamo od mäsiara, nie predmleté!, asi 100gBrzlíku/Thymus/ nadrobno, asi nezohnateľné, viac mletého, za hrsť varenej šunky či anglickej slaninky-pokrájať, pokrájaná cibuľka, zo 2 hrste sušených dubáčikov alebo Lievikov/!/ či adekvátne kvantum čerstvých - Milustek masliaky, 5-6 PL hrášku, aj mrazený 3-4PL postr. parmezán, trochu masla, 1-2 rozotrené struč. cesnaku, 30g píniových zrniečok, podľa chuti 1-1, 5PL majoránky ev. trochu petrželu, kto nájde nestriekaný citrón, 1PL nastrúhanej len žltej kôry, biele je horké, trochu cukru, 2 vajcia, ev. na zahustenie strúhanka, zo 2-3 plátky bieleho chleba bez kôry/rožky. . . /, mlieko na ich zmäkčenie, dúfam som nič nezabudol. Dávam troch kurkumy-pekná žltá farba. Do pekáča: Koreňová zelenina, mrkvy málo, 2-3 prekrojené cibule aj s žlzou šupkou kvôli arome, cesnak, bobk. list, 5OOml telací bujon, 2OO ml bieleho vína-ja nahrádzam viac bujonu-na koniec 2PL paradajk. pretlaku, trochu oleja, nie Extra verg.

Zapečené dubákové carpaccio

40g čerstvej bazalky, 5 PL píniových jadierok, hrsť čerstvého špenátu, 1PL čerstvo nastrúhaného parmezánu, 600g chrumkavých dubákov, 120g parmskej šunky (tenké plátky), 2 str.cesnaku, 60ml oliv.olej EV, soľ, 2,5dl Holandskej omáčky, 0,5dl slad.smotany, ev.trochu čier.korenie čerstvo pomleté

Hubový kaviár

Olej, cibuľa, cesnak, soľ, korenie, citrón,..chlieb, najlepšie domáci, mnou upečený

Gratinované zemiaky s hríbami

120 ml sladkej smotany,150 ml mlieka,ca.10 g sušených hríbov,700 g zemiakov,1-2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, muškátový orech, postrúhaný Gruyére na posypanie alebo iný pikantný syr

Polievočka "Čo týždeň dal"

suchohríby, podľa počtu hladošov kapusnica a držková/robím ju so zemiakmi a koncentrovaným paradajkovým pretlakom di Parma, tak ČL na kostoša/, čosi poriadne zaúdené, na kocky pokrájaná cvikla, ev.škrob na zahustenie, soľ, korenie.

Tirolská dubáková zmrzlina

30 g sušených hríbikov, 1 vanilkový struk, 150 ml mlieka, 250 ml šľahačky, kôra z 1 pomaranča /"orajbaná",len z chemicky nepreparovaný a len to oranžové/, 3 žĺtka, 1 cl Trueffeloel/hľuzovkový-čo nemáš, nechýba. poznáte.../

Broskyňovo-dubákové sauce

3 PL oliv. olej Extra verg., 1 vetvička rozmarínu /lístky/, 1 PL masla, 3 šalotky, 3 /biele/broskyne, 5OO g dubákov, 1-2 strúč. cesnaku, soľ

Talianska dubáková omáčka

200 g čerstvých dubákov (alebo iných tvrdých húb), 100 ml suchého bieleho vína, 0.5l zeleninového (hubového) vývaru, 1/2 125 ml kyslej smotany, 125 ml šľahačky, celé korenie, 1 bobkový list, sol, cukor, biela cibuľa, 1 KL sladká mletá paprika, 1 PL olivového oleja, kocka masla.

Hubová paštéta

2 kg húb (dubáky, kozáky a pod.), 1,5 kg papriky (najlepšie kápia), 1/2 kg cibule, 1 kg masti, 5 vajec, vegeta, korenie, soľ, feferónky

Polievka zo sušených húb

sušené huby podľa chuti/akékoľvek, my používame zmes/, cibuľa, olej, hladká múka,zemiaky, rajbanka, alebo ešte lepšie je z cesta medzi prstami formovať drobné guľôčky, poprípade liate halušky, domáca klobása /keď je pikantnejšia, je to super/ a zelená vňať z cibule, alebo petržlenová vňať, soľ, korenie, červená paprika, poprípade vegeta

Niva - dubáky

Mladé, zdravé, očistené dubáky, syr NIVA, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, kyslá smotana.

Hríbová pizza

Kvások: deci mlieka, lyžička cukru, ½ kocky kvasníc Cesto: 0.5 kg polohrubej múky, lyžička soli, lyžička oleja, 1 vajíčko, kvások Plnka: Cca 150-200 gr. rozmrazených húb (najlepšie hríby alebo masliaky), malé balenie paradajkového pretlaku, lyžica kečupu, dva strúčky cesnaku, korenie na pizzu, lyžička paprikovej nátierky (môže byť ostrá). Posýpka: Syr eidam alebo ementál (cca 100 gr.)

Údené hríby

2-3 kg menších hríbovitých húb /hríb dubový, smrekový, suchohríb hnedý, kozáky/, 10 zrniek celého čierneho korenia, 5 zrniek celého bieleho korenia, 2 ks bobkový list, 3-4 guličky jalovca, štipka tymiánu,, štipka pamajoránu /oregano/, menší strúčik cesnaku, olej /slnečnicový, sójový, repkový/, 2-3 polievkové lyžice soli

Lasagne con funghi porcini

500 g hríbikov,400 g mleté mäso,4 PL oliv.olejaExtra verg.1 cibuľa,2-3 str. cesnaku, 1 doza pomodori pelati /tal. ošúpané paradajky napr. Tesco/, konc. papradaj.pretlak,4 PL masla,3 PL múky,3/4 l mlieka,1-2 bobkové listy, postrúhany muškátový orech1/2 čaj.lyž.,2 PL citron. šťava, soľ, korenie, 200 alebo podľa chuti postr. Eidam i viac, 15 lasagne platničiek /videl tiež Tesco, 100 ml bujonu.

Canederli-hríbove knedličky s gorgonzola-sauce

5 starších žemlí, 300 ml mlieka, 2 vajcia, 300 g hríbikov-iste by sa hodili aj iné, "chrumkavé" druhy, 1 PL masla, za hrsť posekanej petržel. vňate ev.strúhanka, múka na formovanie knedlíčkov, soľ, korenie. Sauce:250 g gorgonzoly, 60 ml mlieka, 60 ml smotany, trochu masla a oliv. oleja.

Vianočná hubová omáčka

Sušené huby (zmes), 1 smotana na varenie (cca na 1,5 - 2 litre vody), čierne korenie, hladká múka, masť (olej), ocot (citrón), soľ

Vianočná hubová polievka III

5 litrov sušených hub ( rôzne, svetlé hríby, masliaky aj tmavé kozáky), Dve veľké cibule, dve, tri nožičky kvalitnej domácej klobásy, olej (masť), hladká múka, kapustná šťava 2 litre

Vianočná hubová polievka

Hríby, kvalitná klobása, zemiaky, šľahačka (smotana na varenie), Vegeta, 1 lyžička hladkej múky

Hubovopaprikovokurací rezeň

Pol kila čerstvých húb (v TV davali peciarky, ja som skusil dubaky), kuracie prsia - ja to robim tak, ze kupim väcsie kurca, prsia oddelim a pouzijem, ostatne odlozim na ine pouzitie. Potom 3 velke papriky (take tie hrube, rôznych farieb), jedna velka cibula, 250 gramov kukuricneho skrobu (môze byt aj zemiakovy, ale kukuricny je lepsi), sol, kmin, vegeta, 2 vajicka, olej

Hríbové pirohy

cesto: 350 g mrazené lístkové cesto plnka: 50 g prerastenej oravskej slaninky, 1 veľká cibuľa, 15 dkg hríbovitých húb, 2 PL masla, 2 paradajky - prípadne 1 PL rajčiakového pretlaku (kečupu), zelerová soľ - môže byť aj vegeta, mleté korenie na potretie 2 žĺtky, soľ

Marinované masliaky na "špajbli"

300 g zukety (rovnaký obvod ako klobúčiky),polka žltej papriky,12 rovnako veľkých pevných klobúčikov,šťava z pol citróna, 1 čaj.lyžička instantnej zeleninovej polievky (ev.Vegeta?), biele mleté korenie,kto má rád 1-2 polámané bobkové listy, 2 PL oliv.oleja,ako ináč Extra virgine.

Houbové škvarky

Tvrdé, hřibovité houby, hřiby,křemenáče, sádlo, nebo olej, sůl

Hríbovica

Kyslá kapusta, koreňová zelenina /mrkva, petržlen aj zeler/, zemiaky, cibuľka, olej, soľ, mletá paprika, mleté korenie, dubáky /alebo iné hríby /,zelerová vňať

Sterilizované hubové toasty (pomazánka)

1,5 l rozomletých húb 1,5 dl oleja 2 veľké cibule 500 g ostrého kečupu 500 g jemného kečupu 1 malý paradajkový pretlak 8-10 strúčikov cesnaku soľ, čierne korenie, chilli

Hubo,knedlo,zelo, alebo Český trojboj po dubácky

Stredne veľké hríby 6 až 8 ks aj nožičkami, bravčová masť, cibuľa, cesnak, soľ, celá rasca

Houbový ovar

600g malých hřibů nebo tvrdčích hub, 15dcl vývaru z masoxu,nastrouhaný křen asi dvě lžíce,6og, másla a sůl.

Modráková omáčka

Modráky (hríb siný), prípadne iné podobné huby, zemiaky, voda, soľ, (vegeta), korenie čierne, nové, bobkový list,mlieko, smotana, maslo, hladká múka, ocot

Hubovica

sušené huby, šľahačková smotana, hladká múka, ocot, soľ, bobkový list, vajíčko, vývar z údeného mäsa

Lečo z fazuľou a hubami

1kg papriky, 1kg paradajky, 1kg cibule, 1kg fazuľa najlepšia biela drobná, 1kg čerstvých húb hríby alebo zmes húb, 1/4l oleja, 1/4l octu, 1deko, 250g cukru, 3/4 kg spišské parky alebo inú údeninu, 1 rajčinový pretla.

Dubáky v cestíčku

1-2 cm hrubé plátky boletusov, olej cestíčko: hl.múka, vajce, soľ

Hubová nátierka

2 kg očistených anakrájaných hríbov, 800 g masti , 2 kg červenej papriky- kápie, 800 g cibule, soľ, čierne korenie, 2 pol. lyžice horčice, vegeta, feferónky, paprikový lekvár

Hubová sekaná

Asi 1 - 1,5 kg čerstvých húb ( ja používam dubáky, kozáky, proste hríbovité huby), 2 -3 žemle, alebo rožky, poprípade aj chlieb, soľ, korenie čierne, cibula, 2 -3 strúčiky cesnaku, 5 -6 vajíčok, petržlenová vňať, majoránka, poprípade rasca, syr podľa chuti.

Vyprážaný dubák

Väčšie plodnice bubáka, vajcia, hladká múka, strúhanka, olej, soľ

Pečené hrabčaky

Malé klobúčiky kozákov a hríbov dubových,soľ

Domáca hubová vegeta

dve-tri hrste sušených a na prach rozmixovaných dubákov, alebo kozákov 1 Kg Mrkvy, 1 Kg Petržlenu, 0,5 Kg Kalerábu, 0,5 Kg Zeleru, 0,5 Kg Cibule, hrsť sušenej petržlenovej vňate, hrsť sušenej vegety (ligurček voňavý), hrsť sušenej zellerovej vňate, 1 Kg soli

HUBOVÁ NÁTIERKA - vhodná na hrianky

2 kg hríby, 1 kg očistená paprika zelená a červená, 800 g cibuľa, 1 veľká hlávka cesnak, 3 ks feferónky, 2,5 dl olej, soľ a čierne mleté korenie podľa chuti.

Mačanka

Sušené huby,smotana sladká 2,5 dcl, pochúťková 1 téglik, voda, šťava z kyslej kapusty 1-2 dcl,soľ, korenie, klobáska udená, múka 2-3 polievkové lyžice, bobkový list

Babičkina hubová polievka

Plná hrsť sušených hríbov namočených vo vode, hrsť sušených sliviek, asi 3 veľké zemiaky, cca 2l vody, 1 smotana, 1 lyžica hladkej múky, soľ, čajová lyžička strúhanej citrónovej kôry

HRÍBOVÝ ŠALÁT zeleno-biely

0,7 litra malých hríbov naložených v octovom náleve s feferónom a cesnakom, 1kg ovčieho syra, pór, lahôdková cibuľka a soľ.

Omeleta plnená hubami

Omeleta: 1 vajce, 2 lyžice mlieka (vody), 1 lyžica hladkej múky, soľ Plnka: Hríby (huby), cibuľa, vegeta, olej, Lunex, soľ, voda

Fazole s houbami

Podle potřeby a množství konzumentů: Fazole, sušené hřibovité houby (dvě až tři hrsti), uzenina.

Vyprážané dubáky

hríby, trojobal - olej, soľ

HUBOVÁ OMÁČKA ("mačanka")

2 hrste sušených (mrazených) húb-dubáky, alebo kozáky, masť, cibuľka, cesnak, červená paprika, soľ, čierne korenie, 2 šľahačkové sladké smotany, 1 kyslá smotana, mlieko, hladká múka

Pečené ryby po užákovsky

ryby (pstruhy, šťuka, zubáč); slanina (domáca, resp.Oravská) 0,4 – 0,6 kg; cibuľa - nešetríme; paprika (zelená,červená,žltá) po 1 ks; sardelová pasta; maslo obyč. (nie Rama) 0,125 kg (osminka); cesnak 3-5 strúčikov; 1 citrón; soľ, mleté čierne korenie, mletá paprika, rasca; 1 l vína resp. 2,5 dcl ostrého; huby

Hubovošošovicová polievkoomáčka

Miska sušených húb (môže byť zmes z obchodu, my sme mali sušené dubáky – dar od mojej matky, môžete použiť aj čerstvé huby z dôveryhodného zdroja, najlepšie sú, samozrejme, dubáky), Zemiak-dva, Veľká cibuľa alebo dve menšie, Hubový bujón – 1-2 kocky, Dva alebo tri bobkové listy, Koreniny (pozri ďalej), Cesnak – 1 alebo 2 strúčiky

Hubový biftek

Hríby, kozáky. Soľ,olej alebo maslo, cesnak, korenie - používam drvené zelené, šľahačka.

Kozáky

Klobúky kozákov, slanina, maslo, cibuľa, čerstvá zelenina, soľ