Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Pečené ryby po užákovsky

Hoci sa nejedná o hubársky recept, uvádzam ho pre spestrenie Vašej stránky, nakoľko pri príprave používam aj huby (pokiaľ ich mám).

Ingrediencie: ryby (pstruhy, šťuka, zubáč); slanina (domáca, resp.Oravská) 0,4 – 0,6 kg; cibuľa - nešetríme; paprika (zelená,červená,žltá) po 1 ks; sardelová pasta; maslo obyč. (nie Rama) 0,125 kg (osminka); cesnak 3-5 strúčikov; 1 citrón; soľ, mleté čierne korenie, mletá paprika, rasca; 1 l vína resp. 2,5 dcl ostrého; huby

Popis prípravy: Na plech (pekáč) naukladáme slaninu narezanú na hrubšie plátky (3 – 5 mm).

Vyčistené ryby (pstruhy aj s hlavou) zvnútra mierne nasolíme, posypeme rascou, mletým čierným korením, pokvapkáme citrónom a poukladáme ich (v prípade 1 ks uložíme ho) na pripravený plech (pekáč).

Na uložených rybách vytvoríme nožíkom jemné zárezy a ryby potrieme sardelovou pastou. Na ryby postupne uložíme nakrájaný cesnak, nakrájanú papriku (všetky farby), na hrubé kolieska nakrájanú cibuľu a nakoniec (resp.navrch) na tenké plátky nakrájanú slaninu.

Úplne navrch poukladáme plátky masla, osolíme, mierne posypeme mletou červenou paprikou a pečieme v trúbe cca 30 min. zakryté a 20 min. odokryté (v prírode na drevenom uhlí to nemá chybu).

Použitie vína, resp. ostrého
2 dcl vína, resp. pol deci pálenky použije kuchár pred každou začatou vetou receptu na spláchnutie slín, ktoré mu začnú tiecť už pri príprave ryby.

Na záver
Pokiaľ sú k dispozícií čerstvé, resp.mrazené huby (hríby, kozáky, šampióny) dávame ich na cibuľu. Ryby sa podávajú s čerstvým chlebom, nakoľko výborný je „sós“, ktorý ostane z vypečených ingrediencií (či ako sa to píše). Ako obloha sa hodí paradajka, uhorka, ananás ...

Ak Vám pečené ryby ostanú, rozdajte tieto chudobným príbuzným alebo
bezdomovcom.

Komu takto pripravené ryby nechutia mohol sa dopustiť dvoch
zásadných chýb :zabudol zapnúť trúbu alebo zapáliť oheň na pahrebunamiesto masla použil krém na topánky

Stano zo Žiliny

Hodnotenie:

(1 hlas)


Diskusia k receptu

portret

Amanita 7.8.2005 00:00

Ďakujem autorovi receptu za oduševnené literárne spracovanie a recept typujem bude výborný - určite ho vyskúšam...

Reagovať na správu

portret

Dubik 7.8.2006 00:00

Ryby mám nachytané, bežím kúpiť víno

Reagovať na správu

portret

rufuss pokročilý 12.5.2008 08:44

tak som to vyskusala...fakt je to dobre a s chlebom najlepsie

Reagovať na správu

portret

superdan 16.5.2008 17:33

tesim sa kedi vyskusam....

Reagovať na správu

portret

Máčik 14.1.2009 10:56

Musím vyskúšať,vyzerá lahodne,najmä pahrebová varianta.Pochvala za nepoužívanie
margarínu a používanie dobrej fľaše!Pravidlá dobrého varenia sú vlastne len dve:
Čo nemáš nechýba a to na kuchárovu fantáziu.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.