Hubovošošovicová polievkoomáčka
Na dovolenke sme bývali v priateľovej chalupe v úplnej divočine. Pri prechádzke v lese sme našli väčšie než malé množstvo húb. Keď sa domáci za nami zastavil, nechali sme si huby certifikovať. Povedal, že on by to síce nejedol, lebo sú to plávky, ale jedovaté nie sú, maximálne môžu byť horké. Riskli sme to, veriac v jeho kompetenciu, a spravili sme si polievku typu „čo dom dal“. Našli sme konzervu zaváranej šošovice, koreniny, zeleninový bujón a cibuľu. Všetko sme to uvarili a bolo to mimoriadne dobré. Preto sme sa rozhodli recept vylepšiť aj v domácich podmienkach. Polievka je stále lepšia a lepšia. Tak si ju môžete s nami spraviť aj vy.
Ingrediencie: Miska sušených húb (môže byť zmes z obchodu, my sme mali sušené dubáky – dar od mojej matky, môžete použiť aj čerstvé huby z dôveryhodného zdroja, najlepšie sú, samozrejme, dubáky), Zemiak-dva, Veľká cibuľa alebo dve menšie, Hubový bujón – 1-2 kocky, Dva alebo tri bobkové listy, Koreniny (pozri ďalej), Cesnak – 1 alebo 2 strúčiky
Popis prípravy: Najskôr namočíme huby (do vlažnej vody) a šošovicu. Postačí im dvadsať minút. Ak máme čerstvé huby, tie, samozrejme, namáčať nebudeme. Šošovica sa kedysi zvykla triediť – zbavovať kamienkov, my to nerobíme, značka, ktorú kupujeme, je dostatočne pretriedená.
Zatiaľ pokrájame cibuľku. My sme si vybrali červenú, lebo vyzerá pekne na fotke. Na kocôčky pokrájame aj zemiak (zemiaky).
Huby precedíme cez sitko a potlačíme, aby sme ich vyžmýkali. Neviem, prečo sa to robí, ale je to tak písané v každej kuchárke, tak to akceptujem. Podobne postupujeme so šošovicou (bez žmýkania).
Na oleji speníme cibuľku do sklovita. Môžeme ju pritom aj posoliť, aby pustila šťavu a neprihárala. Potom poprášime lyžičkou sladkej červenej papriky, pomiešame a ihneď odstavíme, prihorená červená paprika je nepríjemne horká
Do hrnca dolejeme vodu, pridáme šošovicu, zemiaky a všetko zo zoznamu okrem cesnaku. „Povinné koreniny“ sú, podľa mňa, čierne korenie (ešte lepšie je biele korenie) a zo tri guľôčky nového korenia. Do tejto polievky sa extrémne hodí čubrica. Keď začne naše dielo vrieť, zakryjeme ho a máme asi pol hodiny pokoj, občas pozrieme, či netreba doliať vodu. Ale nemusíme. Keď dáme viac vody a menej šošovice, je z toho polievka, keď je vody menej, vyzerá to skôr na omáčku.
Okolo hrnca sa nemotáme príliš, raz sme zabudli, že varíme, polievka ostala napospas svojmu osudu asi trištvrte hodiny a vtedy bola najlepšia.
Po asi polhodine vyskúšame zemiak. Ak je dobrý, skončili sme.
Pre tých, ktorí majú radi a znášajú cesnak, prichádza bodka na i. Cesnak roztláčame do jedla vždy na koniec, aby neprišiel o chuť a vitamíny. Horúca polievka ho obarí, a tak je trochu menej agresívny.
Pripravíme si taniere a podávame. Na chladné večery alebo rozkúrenie rodinného kozubu je to ideálny recept. Pozor, huby nie sú ľahké, takže na noc sa príliš nenajeme. Podávame s čiernym chlebom, prípadne chlieb natrháme a hodíme navrch, nech nasiakne. Ak sa vám podarila omáčka, môžete pri druhom kole doliať vodu, nechať prevrieť a máte polievku.
Marian Jaslovský (Článok bol prevzatý z magazínu inZine (www.inzine.sk) a uverejnujeme ho so súhlasom redakcie)
(0 hlasov)
Diskusia k receptu
Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.