Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Klouzanda z masliakov

Recept na túto delikatesu z masliakov objavil Ľubo, a zrazu dostal na masliačiky veľkú chuť, tak sme v piatok vyrazili na Záhorie. Nenašli sme ich veľa, úvod výletu naznačoval, že nerastú vôbec. Ale osvedčené miesto nesklamalo, niečo sa našlo a tak som pridala do receptíku ešte aj suchohríby hnedé, však to nemôže uškodiť.
Pridávam aj recept z "Receptáře"9/2012 - Najlepší houbařské recepty". Preto aj názov jedla je v češtine.

Ingrediencie: masliaky, bobkový list, 2 ks nové korenie, čierne korenie, soľ, smotana na varenie, múka, maslo, kôpor, citrón, zemiaky

Popis prípravy: Masliaky očistíme a varíme v solenej vode pol hodinu. Medzitým si pripravíme odvar asi 0,4dcl z bobkového listu (treba ho dať viacej), nového korenia a čierneho korenia. Odvar necháme vychladnúť.

Huby zlejeme. Do odvaru z korením pridáme primerane múky na zahustenie, pridáme povarené huby a krátko necháme prejsť varom, potom pridáme sladkú smotanu na varenie. Na záver krátko povaríme s kôprom a pridáme kúsok masla na zjemnenie.

Hotovú klouzandu prelievame na nakrájané zemiaky, ktoré sme predtým uvarili v šupke, očistili a pokrájali. Pred podávaním "zakápneme" citronom alebo octom.

Dobrú chuť .

P.S: foto receptu v mojej galérii. Správne pripravená klouzanda musí do taniera cestovať rozvážne.

medulienka

Hodnotenie:

(5 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 11.10.2012 23:31

To vyzerá dobre...

Reagovať na správu

portret

Mijaita 12.10.2014 16:18

Recept mám i já z nějakého pražského deníku. Klouzanda je skvělá, také mě zaujala. Ještě zbyly klouzci, tak jsem je zavarila a bude ještě klouzanda v zimě

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Zuzana Kiso (medulienka)