Belanská hubová baba
Recept na túto krúpovú babu pochádza z Valaskej Belej. Ten pôvodný bol s údenou krkovičkou, tento s hubami je iný, ale nie horší. Baba je vynikajúca, keď sa krúpy uvaria vo vode z údeného.
Ingrediencie: Hríbovité huby, zemiaky, krúpy (č.3), veľa cesnaku, nie veľa cibule, mleté čierne korenie, veľa majoránky, soľ, rasca, nie veľa mletej štiplavej papriky, voda, v ktorej sa varilo údené mäso. Pozor, nenahradzovať klobáskou.
Popis prípravy: Olúpané zemiaky nastrúhať na hrubom strúhadle, zmiešať s uvarenými krúpami. Pokrájanú cibuľku a tretinu cesnaku zľahka krátko osmažte na masti, pridajte mletú papriku, čierne korenie a ešte horúce vylejte na zmes zemiakov a krúp spolu so zvyškom nadrobno pokrájaného cesnaku. Dochutiť majoránom (tým netreba šetriť) a rascou. Soľte podľa toho, aká je "mocná" údená voda.
Na vymastený pekáč dajte polovicu zmesy, preložte hrubšími plátmi hríbovitých, ktoré ste predtým opražili takmer do zlatista. Zakryte zvyškom ochutenej zmesy a na necelú hodinku strčte do rúry (180 st.).
Pôvodná baba s údeným sa mohutne zapíjala pivom, k tejto variante sa hodí kyslá kapusta, uhorka či acidofilné mlieko.
tóno revický, cesnakohríb
(6 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.