Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Belanská hubová baba

Recept na túto krúpovú babu pochádza z Valaskej Belej. Ten pôvodný bol s údenou krkovičkou, tento s hubami je iný, ale nie horší. Baba je vynikajúca, keď sa krúpy uvaria vo vode z údeného.

Ingrediencie: Hríbovité huby, zemiaky, krúpy (č.3), veľa cesnaku, nie veľa cibule, mleté čierne korenie, veľa majoránky, soľ, rasca, nie veľa mletej štiplavej papriky, voda, v ktorej sa varilo údené mäso. Pozor, nenahradzovať klobáskou.

Popis prípravy: Olúpané zemiaky nastrúhať na hrubom strúhadle, zmiešať s uvarenými krúpami. Pokrájanú cibuľku a tretinu cesnaku zľahka krátko osmažte na masti, pridajte mletú papriku, čierne korenie a ešte horúce vylejte na zmes zemiakov a krúp spolu so zvyškom nadrobno pokrájaného cesnaku. Dochutiť majoránom (tým netreba šetriť) a rascou. Soľte podľa toho, aká je "mocná" údená voda.

Na vymastený pekáč dajte polovicu zmesy, preložte hrubšími plátmi hríbovitých, ktoré ste predtým opražili takmer do zlatista. Zakryte zvyškom ochutenej zmesy a na necelú hodinku strčte do rúry (180 st.).

Pôvodná baba s údeným sa mohutne zapíjala pivom, k tejto variante sa hodí kyslá kapusta, uhorka či acidofilné mlieko.

tóno revický, cesnakohríb

Hodnotenie:

(6 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Ťapka 16.1.2015 20:15

No tak toto určite vyskúšam! Ďakujem za recept.

Reagovať na správu

portret

náramovka pokročilý 27.1.2015 19:23

už len z receptu sa mi zbiehajú slinky...

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.