Pravá Juhočeská kyslá polievka - kulajda (vylepšená)
Pravá Juhočeská sa robí iba zo sušených hríbov, ale keďže my už máme hubový prášok, chuť polievky si vylepšíme. Ak si však vieme uvariť aj poctivé slovenské kyslé krumple, vynecháme kôpor a vajcia, pridáme cibuľu a máme
pravé slovenské hubové kyselo
Ingrediencie: 10 zemiakov - pokrájané na kocky
30 plátkov sušených hríbov (vopred namočíme do vody)
1 PL sušeného hubového prášku (vopred namočíme do vody ako kašu)
0,5 L kyslej smotany
3 PL hladkej múky (pridáme do smotany a rozšľaháme)
OCOT podľa chuti (cca 3 PL)
SOĽ podľa chuti (cca 2 kl)
1/2 KL mletej rasce
5 ks bobkový list
5 guličiek čierne korenie celé
5 guličiek nové korenie celé
1 PL čerstvý sekaný kôpor (pridáme na záver)
6 ks čerstvých vajec
Popis prípravy: Do 4 litrového hrnca dáme zemiaky namočené huby, koreniny (okrem kôpru), namočený hubový prášok a soľ. Zalejeme vodou cca 2 litre a varíme do zmeknutia zemiakov a húb.
Následne rozmiešame smotanu s múkou a zahustíme polievku, pridáme kôpor a necháme povrieť, aby sa chute spojili.
Potom opatrne rozbijeme vajíčka a celé ich spúšťame do polievky a miešame.
Necháme prevrieť, dochutíme octom (poprípade ak niekto také rád aj troškou medu na sladkokyslo) a podávame s čiernym chlebíkom. Źltka by mali byť polosurové !
Dobrú chuť.
roman67
(1 hlas)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.