Hríbovica s fazuľou
Niektorí moji známi to nazvali aj "hríbový guláš", každopádne je to jedlé, až výborné. Voňavejšia je zo sušených húb, ale výborná je i z čerstvých. Doporučené druhy - dubáky, kozáky.
Ingrediencie: hríby (sušené, čerstvé), fazuľa, zemiaky, koreňová zelenina (alebo akýkoľvek bujón 1-2-3- ... kocky), cibuľa (1-2-3 ...), olej, hladká múka (niekoľko lyžíc), čierne korenie mleté, čierne korenie celé, mletá sladká paprika, mletá štipľavá paprika, cesnak (strúčik, dva ...) alebo cesnaková pasta so soľou, soľ
Popis prípravy: Ak sa nám chce, deň predtým namočíme fazuľu, rýchlejšie sa uvarí. Ak sa nám nechce, varí sa dlhšie. V deň „D“ dáme fazuľu variť do menšieho hrnca, buď s koreňovou zeleninou (ak máme a chce sa nám ju čistiť), alebo s nejakým bujónom (najlepšie zeleninovým ... ). Nezabudnúť osoliť podľa chuti a množstva nájdenej soli v domácnosti.
Pripravíme si hríby (najlepšie dubáky alebo kozáky, ale i iné, najmä jedlé). Ak máme sušené, treba ich dopredu prepláchnuť vodou a nechať nejakú hodinku namočené. Čerstvé hríby nakrájame na kocky a pár minút prevaríme v osolenej vode.
Na dno väčšieho hrnca dáme olej (pokryť dno), zohrejeme, vsypeme nakrájanú cibuľu a pražíme. Keď je cibuľa lesklá, vsypeme hríby (vyžmýkané, resp. scedené) a dusíme ich zakryté. Aby sa nechytali na dno, občas podlievame vývarom, v ktorom sa varí fazuľa.
V priebehu dusenia pridáme podľa chuti mleté čierne korenie. Keď sú hríby skoro mäkké, osolíme ich, zasypeme mletou červenou paprikou a premiešame.
Ďalej treba skoordinovať pohyby. Hríby zasypávame postupne niekoľkými lyžicami hladkej múky (podľa toho, akú hustú polievku chceme mať), priebežne miešame a keď zmes múkou zhustne, prilejeme vždy niekoľko naberačiek vývaru z fazule.
Fazuľa by medzitým mala byť už skoro mäkká, vlejeme ju všetku aj so zvyšným vývarom do hríbov (bez zeleniny, ak sme ju varili s fazuľou).
Ak je polievka hustá, doriedime vodou. Do tohto všetkého dáme na kocky nakrájané surové zemiaky, prípadne ešte celé čierne korenie a varíme, kým nie sú zemiaky aj fazuľa mäkké.
Na samý záver pridáme nadrobno nakrájaný cesnak (cesnakovú pastu) a necháme prevrieť.
Paľo Daum
(1 hlas)
Diskusia k receptu
Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.