Vianočná moravská hubová polievka
Recept je z Moravy, odkiaľ pochádza moja mama. Polievku jedávali ako vianočnú, ale rovnako dobre chutí aj inokedy Na mojom vianočnom stole má roky svoje miesto.
Ingrediencie: sušené dubáčiky alebo aj mix sušených húb (čím viac, tým lepšie), hubové korenie, koreňová zelenina (mrkva 4-5 ks, petržlen 2-3 ks, kaleráb, kúsok zeleru), malá cibuľa, zemiaky 4-5 ks, ryža, olej alebo masť na zápražku, hladká múka, soľ, vegeta, to všetko na cca 5 l hrniec polievky
Popis prípravy: Mrkvu nakrájanú na kolieska, celý petržlen a cibuľu, kúsok zeleru, kaleráb na štvrťky a sušené huby dáme variť do osolenej vody. Pridáme 2 kávové lyžičky vegety. Po cca 15-20 minútach pridáme zemiaky nakrájané na kocky a 2-3 polievkové lyžice guľatej ryže. Varíme ďalej cca 20 minút. Potom pridáme zápražku, 1-2 lyžičky hubového korenia a ešte povaríme 5-10 minút.
Z hotovej polievky vyberieme petržlen, kaleráb a zeler, tie sa iba vyvaria...
(Polievka je ešte lepšia na druhý - tretí deň, ak ovšem zvýši...)
Monika Vodová
(6 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.