Ingrediencie: suchohríby, podľa počtu hladošov kapusnica a držková/robím ju so zemiakmi a koncentrovaným paradajkovým pretlakom di Parma, tak ČL na kostoša/, čosi poriadne zaúdené, na kocky pokrájaná cvikla, ev.škrob na zahustenie, soľ, korenie.
Popis prípravy: Minulý piatok ma navštívili kamaráti z Južného Tirolska. Doniesli "Tirolerspeck" a talianske víno, ja som urobil držkovú, spaghetti so záhoráckymi chrumkavými smrekáčikmi a pečenú jahňacinu.
V sobotu ráno išli ďalej a ja na huby.Večer som sa hladný vrátil a zistil,že v ľadničke je zbytok držkovej, slabá porcia pre hladoša.
V kúte ľadničky som objavil zbytok kapusnice od priateľky,v dobrom stave ale tiež primálo ako kapusnica. Potom špagátik a odrezaná koža z tej/údenej/ tirolskej slaniny a sucháče od Lakšárov.
Tak som hodil obe polievky do 1.hrnca, kožu/bez špagátu/a povaril. Zatiaľ som očistil pár hrstí suchohríbov a hodil do hrnca.Keď som si bol po pivo v ľadničke,objavil som zbytok nakladanej cvikle /Tesco/,spomenul si na Kyjevský boršč,tak som ju tam nakrájal. Dochutil soľou a korením, zahustil kukurič. škrobom.
Nechcel som veriť chuťovým buňkám,ale vznikla polievočka-nech mi Kličkovci a zarytí kapusničiari odpustia-lepšia ako ten boršč a kapusnica dohromady.
Máčik
Diskusia k receptu
Keď som si bol po pivo v ľadničke,objavil som zbytok nakladanej cvikle /Tesco/...
Chcela som sa opýtať, koľkokrát si si bol po pivo, kým si sa dopracoval k takejto kombinácii? A koľko piva musí vypiť potencionálny stravník, aby našiel odvahu túto kombináciu ochutnať?
Reagovať na správu
Ahoj Amandi,v ľadničke mám ad usum proprium maximálne 2 pivá,ak vôbec.Vznik tohoto receptu nebol motivovaný alkoholom,ale hroozným hladom po x-hodinovom pobyte v lese,schopnosťou improvizovať a spomienkou na Boršč kievski s gribami.
V podstate tam boli navyše len tie držky,namiesto zelenej kyslá kapusta.Chýbali zamiešané žĺtka a smotana.Ak chceš,rp.na Boršč...môžem zverejniť,kto môže zeleninovo-hubové kombinácie,si pochutí.Ale ako píšem dole,sám som bol výsledkom
sám pozitívne prekvapený!
Serpico.ciao a žiješ ešte?Žiaľ som sa v lete na Kolpachy nedostal,ale čo sa vlečie...Vďaka,že si sa ma zastal.Zdravím vás oboch M.
Neodpovedal som kompletne,bolo to to 2.pivo.M.
Reagovať na správu
Nemusel si Ťa zastávať... mne sa práve páči, že ľudia vymyslia všeličo, niekedy to znie hrozne, ale keď to človek ochutná, vyjde z toho lahôdka.
Držím palce, aby Ti hlad dal šancu vytvárať nové kombinácie.
Reagovať na správu
Amandi, nemusel, ale v starobe si chcem nechat "nastrelit" chrup, a uz teraz pracujem na zlave(aspon 20 litrov, takze len 280).
Reagovať na správu
Tiež rada pri varení vymýšľam a skúšam, ale toto by ma nenapadlo! Hlad musel byť veľmi veľký. Určite to bolo mňamky, inak by si to sem hadam nedal. Zdravím.
Reagovať na správu
veru tak hlad je velky kuzelnik...viem to podla mojich chlapov co dokazu skombinovat ked su hladni
Reagovať na správu
čO RECEPT to skvost
Reagovať na správu
Teda Zuzka,už sa asi začnem červenať.Ani to nechcem vidieť,aké to bude,keď bude totálne platiť Tvoja definícia varenia(k čomu dúfam tak skoro nepríde,človek by mal zomrieť mladý a čím neskôr).Mám sem hodiť ukrajinský modifikovaný recept na kijevský boršč?
Reagovať na správu
Majo, BINGOo!!
ty ma snáď aj vidíš, práve sa hrabem v kuchárke, hľadám nejaký boršč-skvost. Toto jedlo ešte moje hrnce a ani "dieťa pôžikov" (rozumej jazýček ) nezažili. Sem s ním!!
Hoď mi ho do súkromnej správy, prosím, nech sa tu nemusím hrabať.
Reagovať na správu
...Zuzka, a ten borsc od Macika si robila ? (ak ano, posun prosim recept)
Reagovať na správu
Hi Zuzka,prepáč mi moju sklerózu,ale poslal som Ti AD "08 ten recept?Zároveň Ti želám k Tvojim 21.narodkám obrovskú congratulation a pusu,nech sa Ti všetko vydarí...M.
Reagovať na správu
Máčik,
ďakujem za blahoželanie ..
aj Tebe všetko dobré prajem.
Ktorý recept máš na mysli?
z
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.