Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Steak na hubovej omáčke

Tento recept mám z talianskej kuchyne. Dobrú chuť

Ingrediencie: Hovädzia sviečková alebo roštenka, hríbovité huby (alternatíva: kuriatka či smrčky), sladká smotana 12%, maslo, olivový olej, brandy, 1/2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, vňatka, soľ, korenie.

Popis prípravy: Na panvici ohrejeme maslo a zľahka opražíme cibuľku a cesnak. Pridáme čerstvo nakrájané alebo zamrazené huby (ak boli sušené je potrebné ich nechať dlhšie namočené vo vode), osolíme, okoreníme a pridáme trochu vňatky, povaríme na miernom ohni c.ca 10 minút dokým nezmäknú (pridáme trochu vriacej vody ak je to potrebné). Preložíme uvarené huby na tanier a použijeme panvicu na prípravu mäsa.

Na panvicu nalejeme trošku olivového oleja, posypeme trochou hrubej soli. Sviečkovú alebo roštenku v celom kuse (ktorá musí byť vysoká min. 2prsty) položíme na panvicu a na stredne veľkom ohni opečieme 2 minúty z každej strany (musí zostať vo vnútri červená alebo aj trochu krvavá). Pri obracaní di nej nepicháme aby nevytiekla šťava.

Pridáme k mäsu do panvice hubovú omáčku, ktorú sme predtým odložili, polejeme s c.ca 1/2 dcl brandy a oflambujeme (môžete zapáliť brandy aj zapalovačom). Potom ako oheň sám vyhasne pridáme max. 1 dcl sladkej smotany na varenie, povaríme 1 minútu a zhasneme oheň. Pridáme čerstvú vňatku.

Vyberieme celý kus mäsa na krájacú dosku, pokrájame ho na plátky široke 1-2cm a plátky položíme na vrch hubovej omáčky ako na fotke.
Podávame s opekanými alebo varenými zemiakmi.

Dobrú chuť.

Julia Kollárová

Hodnotenie:

(4 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

marcelds 19.2.2018 22:28

Tak to uz hej !!!

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 22.3.2019 19:40

Tak toto isto skúsim.

Reagovať na správu

portret

Juli 24.3.2019 15:08

To je taka moja klasika, ktorá nikdy nesklamala. Taniere uplne vylizane.
Ale ak neradi vidite krv v steaku, mam pre vas radu.
Pred tym ako ten kus mäsa nakrajate a naservirujete, vyberte cely kus (bez pichania do neho) a zabalte ho este horuci do alobalu na 15-30 min. Pred servirovanim zohrejte omacku, nakrajajte mäso na platky a podavajte. V alobale sa masko urobi aj vo vnutri ALE nevysusi sa.
Dobru chut

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 25.3.2019 22:51

Čo si steak bez krvy je ako
ryba bez vody.
Kto sa bojí nech sa strčí
do mikrovlnky
Hovädzie mäso je teraz
najbezpečnejšie, lebo
jediné sa po škandáloch
kontroluje

Reagovať na správu

portret

marcelds 17.6.2020 21:34

To nie je krv ale šťava z mäsa ?!!!

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 17.6.2020 21:37

Mys me sa bavili o steaku,
že je super spravený,
nesmie byť v strede suchý,
parádny je.

Reagovať na správu

portret

marcelds 17.6.2020 21:41

Jasne mám s tým skúsenosti päť rokov odrobenych v belehrade tam sa griluje na ranajky obed veceru a medzi tým ?

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 17.6.2020 21:43

Jasnačka, tiež máš radšej krvavý, že?
Ja ako potomok tyranosaurov áno.

Reagovať na správu

portret

Juli 21.6.2020 22:53

Škoda, že u nás nie je kultúra steakov, lebo ja ich mám veľmi rada. No niekedy mám pocit, že pokiaľ sa mäso neosmaží ako karbón, suché a tvrdé ako podrážka, stolujúci nie sú spokojní....

Reagovať na správu

portret

marcelds 26.6.2020 07:52

Škoda ale sa to pomali rozbieha ?.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Ing. Julia Kollarova (Juli)