Steak na hubovej omáčke
Tento recept mám z talianskej kuchyne. Dobrú chuť
Ingrediencie: Hovädzia sviečková alebo roštenka, hríbovité huby (alternatíva: kuriatka či smrčky), sladká smotana 12%, maslo, olivový olej, brandy, 1/2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, vňatka, soľ, korenie.
Popis prípravy: Na panvici ohrejeme maslo a zľahka opražíme cibuľku a cesnak. Pridáme čerstvo nakrájané alebo zamrazené huby (ak boli sušené je potrebné ich nechať dlhšie namočené vo vode), osolíme, okoreníme a pridáme trochu vňatky, povaríme na miernom ohni c.ca 10 minút dokým nezmäknú (pridáme trochu vriacej vody ak je to potrebné). Preložíme uvarené huby na tanier a použijeme panvicu na prípravu mäsa.
Na panvicu nalejeme trošku olivového oleja, posypeme trochou hrubej soli. Sviečkovú alebo roštenku v celom kuse (ktorá musí byť vysoká min. 2prsty) položíme na panvicu a na stredne veľkom ohni opečieme 2 minúty z každej strany (musí zostať vo vnútri červená alebo aj trochu krvavá). Pri obracaní di nej nepicháme aby nevytiekla šťava.
Pridáme k mäsu do panvice hubovú omáčku, ktorú sme predtým odložili, polejeme s c.ca 1/2 dcl brandy a oflambujeme (môžete zapáliť brandy aj zapalovačom). Potom ako oheň sám vyhasne pridáme max. 1 dcl sladkej smotany na varenie, povaríme 1 minútu a zhasneme oheň. Pridáme čerstvú vňatku.
Vyberieme celý kus mäsa na krájacú dosku, pokrájame ho na plátky široke 1-2cm a plátky položíme na vrch hubovej omáčky ako na fotke.
Podávame s opekanými alebo varenými zemiakmi.
Dobrú chuť.
Julia Kollárová
(4 hlasy)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.