Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Hríbová pizza

Najčastejším spôsobom odkladania letných húb na zimu je okrem sušenia mrazenie.

Ja zvyknem mraziť podusené huby do kelímkov, alebo mikroténových sáčkov. Po rozmrazení sa dajú použiť všade ako čerstvé. Jedným z obľúbených receptov na zimné večery pri čaji alebo varenom vínku je pizza.

Ingrediencie: Kvások:
deci mlieka, lyžička cukru, ½ kocky kvasníc

Cesto:
0.5 kg polohrubej múky, lyžička soli, lyžička oleja, 1 vajíčko, kvások

Plnka:
Cca 150-200 gr. rozmrazených húb (najlepšie hríby alebo masliaky), malé balenie paradajkového pretlaku, lyžica kečupu, dva strúčky cesnaku, korenie na pizzu, lyžička paprikovej nátierky (môže byť ostrá).

Posýpka:
Syr eidam alebo ementál (cca 100 gr.)

Popis prípravy: Pripravíme si kvások tradičným spôsobom z vlažného mlieka, cukru a kvasníc.

Keď kvások vybehne, vlejeme ho do pripravenej múky, pridáme soľ, olej, trocha vlažnej vody a vymiesime vláčne cesto. Necháme kysnúť prikryté obrúskom.

Medzičasom si dáme do misky huby (ak pustili priveľa šťavy, radšej časť odlejeme preč). Pridáme prelisovaný cesnak, paradajkový pretlak a primiešame ostatné suroviny. S koreninami opatrne, lebo počas pečenia sa aróma znásobí a mohla potlačiť hubovú vôňu.

Osobitne si nastrúhame syr na posypanie.

Keď cesto nakyslo, rozdelíme ho na dve okrúhle formy potreté olejom a naolejovanými rukami ho natenko roztiahneme až na okraje formy. Navrch rovnomerne rozdelíme plnku. Keďže pizza nemá byť hrubá, lepšie sú veľké formy, no môže sa požiť aj klasický plech na pečenie.

Rozohrejeme rúru na vyšší stupeň. Podkysnutú pizzu posypeme syrom, môže sa ešte pokvapkať olejom a dá sa do horúcej rúry upiecť. Už len nakrájať a jesť najlepšie ešte zahorúca. Aj keď to nie je klasická talianska pizza, má fantastickú chuť!

Miluštek

Hodnotenie:

(1 hlas)


Diskusia k receptu

Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.