Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

HUBOVÁ OMÁČKA ("mačanka")

Je to neoddeliteľné jedlo štedrovečernej večere rusínov, podáva sa s chlebom

Ingrediencie: 2 hrste sušených (mrazených) húb-dubáky, alebo kozáky, masť, cibuľka, cesnak, červená paprika, soľ, čierne korenie, 2 šľahačkové sladké smotany, 1 kyslá smotana, mlieko, hladká múka

Popis prípravy: Huby na drobno polámeme a dáme do horúcej vody vymočiť (môžeme použiť aj mrazené huby – nie je potreba ich dlhšie dusiť). Premyjeme ich v horúcej vode. Nakoniec ich zlejeme na varechu.

Do hrnca dáme speniť maslo (masť) s 1 malou cibuľkou. Keď je cibuľka žltá pridáme na drobno posekaný cesnak – 1 strúčik (podľa chuti i viac), sladkú červenú papriku – troška. Rýchlo pridáme odcedené huby, osolíme, mleté čierne korenie a necháme podusiť 10 min. Miešame, aby sa neprichytili.

Keď sú udusené zalejeme ich horúcou vodou a necháme ½ hod. povariť( do mäkka). Pred zahustením smotanou pridáme 1 lyžicu octu.

Na zahustenie si pripravíme 2 šľahačkové sladké smotany, 1 kyslú smotanu, mlieko, hladkú múku, pridáme do húb. Stále miešame, dokiaľ nezavrie.

Podávame s chlebom.

Dušan SALAK

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Plepo 4.11.2005 00:00

Mnam

Reagovať na správu

portret

marekm 5.11.2005 00:00

A u nas "od Solosnice" sa vari taktiez na Stedry vecer, ale bez cibule, cervenej papriky a cierneho korenia. A najlepsia je zo susenych.
Mnam

Reagovať na správu

portret

ganco 12.1.2007 08:31

Určite vyskúšam....mňam

Reagovať na správu

portret

veruka1 12.1.2007 16:47

mačanka bolo volakedy jedlo chudobných, moja babka z Lipan ju varila pre svojich 9 detí na raňajky. Ja som takéto raňajky zažila ako dieťa a stále na ne spomínam. Vobec neviem ako ju babka robila, ale podla prísad by to mohol byť tento recept. Vyskúšam a poviem. Dik Dušan

Reagovať na správu

portret

jozef19 20.1.2007 22:45

Tak sme to vyskusali a bola vyborna, len sme tam dali menej smotany ale vobec nechybala . Vynikajuca chut dakujeme !!!!

Reagovať na správu

portret

jozef19 18.1.2007 16:37

Vyborne vyskusame , aj ten nazov je pre mna zaujimavy. Vidis Vierka dakujem za radu kde to hladat.

Reagovať na správu

portret

dedabobr pokročilý 18.1.2007 18:59

TAK JSEM JEŠTĚ NEJEDL a houbové omáčky jsou specialitou mé ženy.Musím to okusit!

Reagovať na správu

portret

veruka1 24.1.2007 12:14

dušan, ty vieš čo je dobré. Dnes som ju varila a je to podla mna kulinárska bomba. Vojta, neváhaj a vyskúšaj.

Reagovať na správu

portret

adamkofu atlasár 26.5.2007 14:39

Môžem povedať že som to robil a doplnil som to karickou a tvrdym syrom, ale nemusi byť a je to uplne perfect s nejakou cestovinou. fakt bobma

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 19.12.2009 19:55

Macanka? A do tej sa nepridava aj stava z kyslej kapusty?

Reagovať na správu

portret

Danuška 19.12.2009 20:28

Ja varím mačanku podľa mojej mamy.
Namočím usušené huby /dubáky alebo aj zmes/, väčšie kúsky predtým polámem a nechám postáť najmenej hodinu. Potom ich dám variť s trochou cibule.
Šťavu z kyslej kapusty dám variť s bobkovým listom a cesnakom, kyslosť korigujem podľa vlastnej chuti vodou, ale trochu z tejto primerane kyslej tekutiny odoberiem na zahustenie. Treba ešte rátať s tekutinou z húb, ktorá kyslosti uberie.
Uvarené huby s tekutinou pridám k šťave z kyslej kapusty a do odobratej studenej šťavy dám hladkú múku, rozhabarkujem a zahustím ňou mačanku. Miešam do zovretia a potom nechám odstáť. Ak je to potrebné, pridám soľ.
Servírujem tak, že navrch mačanky dám lyžicou prepražené voňavé maslo /niekto aj s dusenou cibuľkou/.
No a potom sa je s chlebom-v minulosti nadrobenom do mačanky, podľa čoho má aj názov.
Táto "pôstna" mačanka sa je na Vianoce, mimo ne sa môže pridať aj údené alebo klobáska...
Nám chutí práve táto, so smotanou som ju ešte nerobila.

Reagovať na správu

portret

Jankaaaa 8.6.2010 09:17

Áno, takto sa má robiť mačanka. My na vrch dávame opraženú cibuľku na oleji s červenou paprikou (ak nemá byť pôstna, tak opražené bravčové škvarky). Mačanka sa volá preto, lebo sa do teplej nadrobí biely mäkký chlieb, ktorý sa tam máča.
Babka niekedy pridávala namiesto časti šťavy z kyslej kapusty (juchy) diel kuracieho vývaru - vtedy je menej kyslá.
Keď sa pozriem na recepty na mačanku so smotanou, pripadá mi to skôr ako hubová omáčka. Môže byť, ale mačanka má byť "ako remeň", čiže dosť kyslá, bez tuku, veľa hríbov, cesnaku a domasťuje sa omastkom na vrch.
Tak toľko o mačanke zo Šariša (asi to potvrdia obyvatelia okresov Bardejov a Svidník, odkiaľ mám korene aj ja

Reagovať na správu

portret

tonicek 2.9.2011 12:50

Ja som z Prešova a mama z Medzilaboriec, robíme obe. Aj na sladko a aj na kyslo. Ja milujem tú sladkú.

Reagovať na správu

portret

dnickova 20.11.2012 11:06

aj ja som z presova a mamku mam v humennom a ja robim macanku z vody ked nakladam kapustu a odcerpavam ju.dam do pet flias a 4dni kysne,kazdy den povolujem po troske vrchnaky,potom prelejem do cistych a taku jusku pouzvam na vsetko kysle.odporucam,mnam!!

Reagovať na správu

portret

gazda34 6.11.2010 08:44

Je to tutovka!Už to idem variť.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.