Risotto ai Funghi
Talianske risotto podla receptu starych mam v Taliansku, ako ma tieto stare mami naucili pocas 15 rocneho pobytu v Taliansku.
Ingrediencie: - polovička cibulky
- olivový olej + kúsok masla
- čerstvé huby (najlepšie sú voňavé tipy hribovite, ktore nepotrebuju dlhu tepelnu upravu – smrekace, masliaky, sosnace, kozaky, dubáky. Vhodné sú aj kuriatka, ale tie potrebujú dlhšiu prípravu pred pridaním ryže)
- ryža – malá guľatá (dávka pre 1 osobu je asi za 3 paste ruky)
- 1-2dcl bieleho vína
- 1 – 1,5 litra hovadzieho vývaru alebo bujónu
- nastrúhaný parmezán (asi na kávový tanierik)
- vňatka
Popis prípravy: Priveď vývar/bujón do varu v samostatnom hrnci. Na veľkú panvicu daj trochu oleja, kúsok masla a opraž cibulku do sklenena (nie do zlata). Posyp trochou vňatky.
Pridaj umyté a na kúsky nakrájané huby hríbovité. Miešaj dokým hríby nepustia vodu. Nedovoľ aby sa hríby vysušili. Max 3-4 min (podla typu hub hribovytych - neodporucam hriby, ktoré potrebujú dlhšiu tepelnú úpravu)
Pridaj ryžu (dávka pre 1 osobu je asi za 3-4 päste), pomiešaj so zmesou a nechaj ryžu chvíľku opražiť. Pridaj víno (1dcl pre 2 osoby, 2 dcl pre 4 osoby) a za stáleho miešania nechaj víno vyprchať.
So žufankou pridávaj za stáleho miešania vývar z vedľajšieho hrnca (ryža nesmie vo vývare plavať, vývaru by malo byť vždy asi tak na úroveň ryže alebo menej). Ryža sa varí 18 – 20 minút, záleží to od typu ryže a nesmie sa prevariť. Ryža musí zostať pevná.
Asi 1-2 minúty pred uvarením ryže už nepridávaj vývar aby sa mohol vypariť bez toho aby ryža prevarila. Dochuť soľou (alebo vegetou, podľa chute) a kúskom masľa ak treba.
Keď už je ryža vypnutá pridaj parmezán, vňatku a pomiešaj.
Konzistencia risotta musí byť pred vypnutím ako na fotke. Musí sa na tanieri "rozliať" a nesmie byť kopcovité, pretože to znamená, že je vysušené a prevarené.
Nepoužívaj iný typ ryže ako tú malú a guľatú. Najlepšia Carnaroli alebo obyšajná gulatá, zvyčajne používaná na SK.
Juli
(4 hlasy)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.