Úvodná stránka » Informácie pre hubárov »

Čítanie na pokračovanie

Vladimír Solouchin
POĽOVAČKA NA HUBY
Vydané v roku: 1968

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23
  24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43

Časť: 9

Okolo mladých borovíc rastie tráva, lesné kvety, v starom lese mach, čučoriedky, papraď. Pod borovičkami by ste darmo hľadali hríb borový, v borovine lišajníkovej alebo v borovine borievkovej zas masliaky. Všetko má svoj čas.

Ba ani vzduch, ten jedinečný borovicový vzduch, nie je vždy rovnaký. V mladej borine preráža vôňa jemnej živice zeleného ihličia, v starej — vôňa zrelej trpkastej živice dreva. V mladej borine cítiť slnko, v starej vlhko, mokrotu.

Neviem veru, kde je lepšie a čomu by sa mala dať prednosť. Masliak si zvolil mladé borovice a rastie len pri nich. Ak sa vyskytne medzi dospelými borovicami, tak len tam, kde rastú stromy riedko, teda vo veľmi vzdušnom lese, o ktorom človek ani nepovie, že je to les, ale len borovice.

Masliaky sú národ veľmi družný. Kde je jeden, tam ich je najmenej ešte zo päť. Keby len päť! Dlhé rady sa ukrývajú v zelenej tráve, raz červenkastohnedé, inokedy červenkasté. Kým zlikvidujete jeden rad, už vidíte ďalší, aj tam, aj tam, po celom kraji lesa, neviete, na čo skôr pozerať, kde začať — jarabie sa vám pred očami.
Dôležité je prísť v pravý čas, keď sú masliaky všetky rovnako tvrdé, chladivé. Lebo sa môže stať, že natrafíte na záplavu masliakov napospol červavých, prestarnutých, obschnutých. Odrežete ich celé desiatky, len tak, aby sa nepovedalo, a do koša sa dostane jeden zo sto.
Spod zeme sa masliaky vykľúvajú jedny z prvých, dajú sa zbierať už začiatkom júna. Vtedy sa aj najviac zbierajú, lebo ešte poriadne nerastú osikáče ani dubáky, rýdziky a ani len tie mlieče. Neskôr, keď vypukne pravá sezóna, kdekto ohrnie nad masliakmi nos, mimochodom, neprávom.

Samozrejme, dubák je dubák a mlieč je mlieč. No ak sa majú masliaky prirovnať k brezákom či osikáčom, raz teda neviem, prečo by mali mať prednosť tie druhé. Masliak patrí medzi najchutnejšie a najkvalitnejšie huby.

Ak uznávame štyri spôsoby prípravy húb, a to: smaženie, sušenie, nakladanie do octu a soli, masliaky sa dajú spracovať prvými troma spôsobmi — iba do soli sa nehodia. Smažené masliaky sú jemné a aromatické, tým skôr, že sa — vďaka hojnému výskytu — dajú povyberať vždy len tie najmladšie. A keďže sa masliaky zjavia naozaj skoro prvé, znamenajú koniec pôstu po dlhej zime. A koniec pôstu, ako je známe, býva vždy mimoriadne slastný.

Tu by som rád vsunul malú pasáž o hubách, ktoré sa smažia. Dlho som nevedel, že sa smažené huby môžu odkladať na zimu. V tomto smere ma prvá vzdelala Mária Illarionovna Tvardovská. Na akejsi veľkej recepcii, kde sa múdro hovorilo aj o socialistickom realizme, kladnom hrdinovi v sovietskej literatúre a o teórii bezkonfliktovosti, ocitli sme sa akosi bokom od diania a naša debata prešla na tú správnu koľaj.

— No toto! — zvolala Mária Illarionovna. — Vy o tom neviete?! My jeme celú zimu výborné smažené huby.
— No, čerstvé šampiňóny si aj my občas kúpime.
— Aké šampiňóny? Naozajstné huby z lesa! Príprava, ako sa ukázalo, je neobyčajne jednoduchá.

Dobre usmažené huby — bez cibule, bez prísad — sa dajú do pohárov a zalejú roztopeným maslom. Maslo stuhne, a to je celá konzervácia. Hej, a ešte, poháre sa majú skladovať na chladnom mieste. Tento spôsob je starý, rozšíril sa z panských kúrií typu Larinovcov, kde sa žilo len z vlastných zásob. Dnes, keď je v móde pasterizácia, kadejaké vrchnáky a strojčeky na uzatváranie pohárov, možno sa už zaobídeme bez topeného masla a môžeme smažené huby konzervovať ako kompót. No vlastne som chcel hovoriť o inom.

Zrejme existuje sezóna nielen vo výskyte, ale aj v spotrebe. Napríklad na jar a začiatkom leta je čerstvá uhorka, hoci aj z pareniská, hotový poklad. Rozkrojíte ju na dĺžku a hneď ovoniate, dychtivo vtiahnete do seba čerstvú uhorkovú, troška trpkastú vôňu. V júli a v auguste dá každý prednosť pred čerstvou uhorkou uhorčičke mierne nasolenej a voňajúcej kôprom. Aj keď poznáme rozprávku o jahodách v januári, všetci pripustíme, že v januári si akosi na jahody ani nespomenieme. Vtedy je vábivejší silný horúci čaj s jahodovým džemom ako jahody.

A tak sme sa podľa receptu zásobili smaženými hubami. A čo sa stalo? Celú zimu stáli nedotknuté. Neskôr, zajtra, odťahovali sme, odkladali ich konzumáciu pod všelijakými zámienkami, až sme na ne celkom zabudli. To znamená, že v zime človek netúži po akoby čerstvých hubách. Nie sú to hlavné. No zjari — pri prvej vhodnej príležitosti — som schmatol košík a šiel hľadať najranejšie, a teda najvzácnejšie hubičky.

— Kamže kam? — pristavila ma žena.
— Na huby.
— Čo si?! Lanských máme ešte dva trojlitrové poháre. Pôjdeš vtedy, keď tie zjeme.
Tak veru. Radšej prežijem celú zimu bez smažených húb, v očakávaní dňa a hodiny, keď zaškvrčia na panvici čerstvo odrezané huby, prvé tohoročné.

Ďalšia časť >>

Diskusia k uvedenej časti

portret

riri62 22.7.2005 00:00

Ako malý chlapec som túto knihu prečítal jedným dychom ...

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 22.7.2005 00:00

Ja už dvakrát kompletne a niektoré časti aj viackrát. Ku časti napr. o nástojkách sa vraciam pravidelne.

Reagovať na správu

portret

Patrik. 23.7.2005 00:00

V Rusku / Moskovskej oblasti / práve začala tá pravá hubárska horúčka.
Ako z tejto knižky. V stredu v MK vyšla mapa oblasti s výskytom hríbov.

Reagovať na správu

portret

elgo 24.7.2005 00:00

Už som dávno nečítal text od prvého do posledného slova. Teším sa na ďalšiu časť.

Reagovať na správu

portret

dari1 2.8.2005 00:00

Veľmi sa mi páči, nielen táto časť, ale i tie ostatné. Vďaka.

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 8.8.2005 00:00

Mal som túto knižku veľmi rád,ale niekto si ju požičal...
Odporúčam aj: Ján Majerník - Rastú!

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 10.9.2005 00:00

Je dobra aj tá ale Solouchin nema chybu ako i Tajomné huby od Škublu...

Reagovať na správu

portret

dari1 25.8.2005 00:00

Kniha je úžasná, díky, roland, za je prepis. Už ju zháňam v antikvariátoch, resp. kníhkupectvách.
Ale navrhovala by som diskusiu k celej knihe, nie k jednotlivým častiam.
Diky ešte raz.

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 11.9.2005 00:00

Diskusia ku knihe je v podstate na prvej casti. Teda aspon zatial. Dakujem za pozitivny ohlas

Reagovať na správu

portret

paloH pokročilý 18.8.2007 18:53

je to nádhera! prečítal som to celé naraz a bez prestávky. Je to poézia v próze a velmi poučná kniha.Až ma mrzí,a hanbím sa,že plno hodnotných kníh uniklo mojej pozornosti, zrejme len pre ich ruský, resp.sovietsky pôvod.Dakujem pekne za krásny zážitok.Určite sa k tejto knihe vrátim aj, ale nielen kvôli "nastojkom"

Reagovať na správu

portret

zuzana30 20.10.2005 00:00

je to nádherné.....ďakujem za oživené spomienky z môjho detstva, keď som ešte s mojim otcom chodila do lesa na huby, dá sa tá kniha niekde kúpiť ?

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 24.10.2005 00:00

No kupit sa bude dat uz jedine v antikvariate. A na to treba mat poriadny kus stastia.

Reagovať na správu

portret

Máčik 14.9.2007 11:37

Hned po druhom-dúfam poslednom-republiky som napriek pôvodu knihu kúpil.Super,že som si ju mohol znova prečítať,stratila so totiž vo víre udalostí.Ale fakt,že v bývalej ZSSR dubákom chutil konský hnoj/časť 37,prvé odstavce/si viem vysvetliť len tak,že išlo o mičurinskú variantu z kolchozu Cervený pohraničník.

Reagovať na správu

portret

betha 2.8.2008 21:49

to je kniha, na ktoru som dlho cakala, dufam, ze ju zozeniem,

Reagovať na správu

portret

xlorak 31.7.2009 20:43

Je k dostaniu? A kde?

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 13.8.2009 11:44

vygooglil som to na nete v antikvariáte

Reagovať na správu

portret

maros_m 12.10.2009 12:23

nepreda mi niekto tuto knihu?

Reagovať na správu

portret

xlorak 16.10.2009 22:58

Už ju mám aj ja. Cez internetový antikvariát.

Reagovať na správu

portret

maros_m 19.10.2009 15:20

v ktorom antikvariate si ju kupil?

Reagovať na správu

portret

xlorak 24.10.2009 20:24

www.antikvariatshop.sk.
2,50 € kniha + 2,49 doprava až do domu.

Reagovať na správu

portret

jarokan pokročilý 21.10.2009 21:53

Náhodným výberom, som si z knihy prečítal časť 38, ktorá pojednáva o sile pečiarky/šampiónu, ktorá dokáže pri svojom raste vytlačiť asfalt na ulici. V auguste tohto roku som na Kováčskej ulici v Prešove pri totálnom suchu, našiel v dĺžke takmer 20 m lokalitu, kde sa pomedzi asfalt a kamenné obrubníky tlačili mladé i staršie pečiarky. Nie je to výmysel, v archíve výskytu húb /lokalita Prešov/ môžete nájsť príspevok Miša Gimu zo dňa 2.8.2009 a Jána Droppu zo dňa 3.9.2009. Keďže som bol po nedávnej oprerácii, nemohol som sa vrátiť a huby odfotiť, čo si myslím budem dlho vyčítať.

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 26.10.2009 16:30

Jarino, u mojich rodičov v letnej kuchyni rástli pečiarky pravidelne dva roky po sebe, za dverami pekne z podlahy sa tlačili a veľké kúsky. Žiaľ, nenafotila som ich, tak čakám,že sa ten zázrak prírody zopakuje.

Reagovať na správu

portret

milouš 20.11.2010 16:34

Tohle bylo k vidění v Praze na Václaváku.

Reagovať na správu

portret

Nufo 6.3.2010 14:10

Já som túto knižku dostal od kamaráta na prečítanie.Budem sa snažiť prehovoriť ho,aby mi ju predal alebo ako dobrému kamarátovi "daroval".Je perfektná!!!

Reagovať na správu

portret

fidodydo pokročilý 22.4.2010 23:24

ja som to čítal ako malý chlapec a bolo to krásne inšpirujúce čítanie

Reagovať na správu

portret

milouš 20.11.2010 16:17

Je to skvělá knížka.Protože ji psal člověk který o daném tématu (houby) dost věděl,nemusel zastírat věci které dosud nejsou úplně jasné-třeba přenos potřebných látek myceliem mezi stromy,kdy se objeví plodnice hub a pod.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.