Úvodná stránka » Informácie pre hubárov »

Čítanie na pokračovanie

Vladimír Solouchin
POĽOVAČKA NA HUBY
Vydané v roku: 1968

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23
  24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43

Časť: 22

Nie som až taký hubár, aby som vedel presne určiť každú plávku, ktorú by mi v hore ukázali. Na to nestačí byť hubárom odborníkom, ale mykológom, človekom s úzkou špecializáciou. Ja delím plávky na dve polovice. Do jednej dávam plávky, čo štípu, do druhej, čo neštípu. To mi úplne stačí na to, aby som jedny najprv dal do vody a močil, a druhé hneď spracoval.

Z tých dvadsiatich siedmich plávok je štipľavých len osem, čo jej jasná menšina. No pre radového hubára sú všetky len plávky, a keď natrafia zo dva razy na ostro štipľavé a pokazia si nimi za panvicu už uvarených húb, nečudo, že ho pojme nedôvera voči všetkým plávkam, prepokladajúc, že sú štipľavé, respektíve horké.

Pritom aj taká plávka, čo štípe, je výborná huba, len ju treba rovnako ako vlnušku močiť zo dva dni, vodu z času na čas meniac. Potom sa s ňou dá robiť hocičo, no najčastejšie sa nakladá do soli. No kým sa rýdziky nakladajú do soli bez prísad, bez listov ríbezľových, višňových či chrenových, bez kôpru a cesnaku, do plávok sa musí toto všetko dať. Plávka totiž nemá špeciálnu chuť, ktorú by sme mohli pridaním kôpru a cesnaku zabiť. Má síce hubovú chuť, ale akúsi neutrálnu, je preto vhodné dodať im takú chuť, akú máte najradšej - ak cesnak, tak cesnak, ak kôpor, tak kôpor.

Neštipľavé plávky sa môžu nakladať do soli, no lepšie sú varené. Sme rozmaznaní a chceme stoj čo stoj huby čímsi zlepšiť, pričom zabúdame, že samy osebe majú jedinečnú chuť a nepotrebujú nijaké príchute, prísady. Plávky sú ako stvorené na to, aby sa jedli len varené.

* Píšete, že sa plávky nesmažia. Omyl! Naša rodina a mnohí moji známi - holdujú smaženým plávkam. Skúste aj vy usmažiť plávky na masle, pravda, aj so smotanou. Chuť majú celkom inú ako povedzme brezáky, osikáče a ostatné rúrkovité huby, svojím spôsobom jedinečnú. Pochopiteľne, musíte dbať o to, aby ste nesmažili plávky štiplavé, veľmi pálivé.*

Keď máte istotu, že plávky, ktoré ste nazbierali, nie sú štipľavé, umyjete ich a uvaríte v slanej vode ako povedzme zemiaky, bez prísad - nedáte ani bobkový list, ani celé čierne korenie, nič. Posolíte ich trocha väčšmi ako bežnú polievku. Mimochodom, soľ je čosi také, čo sa vždy dáva podľa chuti. Takto uvarené huby sa môžu jesť za horúca alebo vychladnuté. Jeden aj druhý spôsob má čosi v sebe. Horúce sú aromatickejšie, studené zas výbornou zájedkou.

Ešte donedávna som nepoznal tento celkom jednoduchý, povedal by som klasický spôsob. Huby sa obyčajne varia nato, aby sa s nimi potom ďalej čosi robilo, no dodávaním octu, cukru a všeličoho iného sa iba kazia. A pritom vysvitá, že celý vtip je v tom, aby sa plávky jednoducho uvarili v slanej vode.

Istotne sa tak môže postupovať aj s inými hubami, ide však o to, že práve plávky sú na to ako stvorené. U nás rastie jedna veľmi obľúbená plávka, a to plávka modrastá. Rastie výlučne v ihličnatých lesoch. Klobúk má mäsitý a tvrdý. Okraj klobúka býva dlho zahnutý, takže huba vyzerá ako malý valibuk. Až neskôr sa klobúk rozloží, ba prehĺbi. No aj vtedy ostane jeho okraj nedrobivý, tvrdý. Býva zväčša modrý, do modrofialová, čiernofialový. Hlúbik je najprv celistvý, tvrdý, takže odrezať takú nepoškvrnenú, zdravím kypiacu hubu je hotová slasť.

Plávka sivá sa nájde už aj v júni. Aj ďalšie druhy rastú už začiatkom leta. Iné sa vyskytujú v októbri. Skutočné plávkové mesiace sú august a september. Pravda, v tom čase rastie mnoho iných húb, no v mene dvadsiatich siedmich plávok by som chcel hubárom povedať - nepohŕdajte plávkami, najmä ak ste ich nejedli uvarené v slanej vode.

Neviem, či to breze slúži ku cti, ale jej na rováš pripisujú aj plavušu. Ako na ostatné plávky, aj na ňu natrafíte vo všetkých lesoch, ale v knižke istého odborníka som si prečítal, že sa predovšetkým vyskytuje „v listnatých, no najmä brezových lesoch, prípadne v lesoch zmiešaných s brezou". Neškriepim sa. Odborná literatúra má svoju váhu, ale ja som raz v čistej smrečine naďabil na takú úrodu plavuší, že sa mi nezmestili do koša, hoci som bral len celkom mladé plodnice.

Plavuša má zvláštny osud. V hlbokom podvedomí ľudu žije ako zlá huba, ako muchotrávka - podobne ako šampiňón. Vie sa, že plavuša je jedlá huba, a predsa ju skoro nikto nikdy nezbiera. A vyskytuje sa pritom hojne a je nápadná, akoby bola v lese na to, aby bolo do čoho kopať. Do máloktorej huby - nevynímajúc muchotrávky - sa kope toľko ako do plavuše. Možno hubári podľahnú takej psychóze preto, lebo z diaľky ju pokladajú za nejakú inú hubu, najčastejšie za dubák.

Teda, nemôžem súhlasiť s tým, že by plavuša rástla len v listnatom lese. Za našou dedinou je na kopci lesík, samé smrečky a borovice. Nieto tam jedinkej listnatej vetvičky. A predsa v tom ihličnatom lesíku rastú veselo plavuše. Celý má tak dvesto krokov do šírky a práve toľko do dĺžky, človek sa v ňom nemá ani kde poriadne zvrtnúť. A predsa sa tam dajú plavuše zbierať na vedrá a ostane ich aj na druhý deň.

Ďalšia časť >>

Diskusia k uvedenej časti

portret

riri62 22.7.2005 00:00

Ako malý chlapec som túto knihu prečítal jedným dychom ...

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 22.7.2005 00:00

Ja už dvakrát kompletne a niektoré časti aj viackrát. Ku časti napr. o nástojkách sa vraciam pravidelne.

Reagovať na správu

portret

Patrik. 23.7.2005 00:00

V Rusku / Moskovskej oblasti / práve začala tá pravá hubárska horúčka.
Ako z tejto knižky. V stredu v MK vyšla mapa oblasti s výskytom hríbov.

Reagovať na správu

portret

elgo 24.7.2005 00:00

Už som dávno nečítal text od prvého do posledného slova. Teším sa na ďalšiu časť.

Reagovať na správu

portret

dari1 2.8.2005 00:00

Veľmi sa mi páči, nielen táto časť, ale i tie ostatné. Vďaka.

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 8.8.2005 00:00

Mal som túto knižku veľmi rád,ale niekto si ju požičal...
Odporúčam aj: Ján Majerník - Rastú!

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 10.9.2005 00:00

Je dobra aj tá ale Solouchin nema chybu ako i Tajomné huby od Škublu...

Reagovať na správu

portret

dari1 25.8.2005 00:00

Kniha je úžasná, díky, roland, za je prepis. Už ju zháňam v antikvariátoch, resp. kníhkupectvách.
Ale navrhovala by som diskusiu k celej knihe, nie k jednotlivým častiam.
Diky ešte raz.

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 11.9.2005 00:00

Diskusia ku knihe je v podstate na prvej casti. Teda aspon zatial. Dakujem za pozitivny ohlas

Reagovať na správu

portret

paloH pokročilý 18.8.2007 18:53

je to nádhera! prečítal som to celé naraz a bez prestávky. Je to poézia v próze a velmi poučná kniha.Až ma mrzí,a hanbím sa,že plno hodnotných kníh uniklo mojej pozornosti, zrejme len pre ich ruský, resp.sovietsky pôvod.Dakujem pekne za krásny zážitok.Určite sa k tejto knihe vrátim aj, ale nielen kvôli "nastojkom"

Reagovať na správu

portret

zuzana30 20.10.2005 00:00

je to nádherné.....ďakujem za oživené spomienky z môjho detstva, keď som ešte s mojim otcom chodila do lesa na huby, dá sa tá kniha niekde kúpiť ?

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 24.10.2005 00:00

No kupit sa bude dat uz jedine v antikvariate. A na to treba mat poriadny kus stastia.

Reagovať na správu

portret

Máčik 14.9.2007 11:37

Hned po druhom-dúfam poslednom-republiky som napriek pôvodu knihu kúpil.Super,že som si ju mohol znova prečítať,stratila so totiž vo víre udalostí.Ale fakt,že v bývalej ZSSR dubákom chutil konský hnoj/časť 37,prvé odstavce/si viem vysvetliť len tak,že išlo o mičurinskú variantu z kolchozu Cervený pohraničník.

Reagovať na správu

portret

betha 2.8.2008 21:49

to je kniha, na ktoru som dlho cakala, dufam, ze ju zozeniem,

Reagovať na správu

portret

xlorak 31.7.2009 20:43

Je k dostaniu? A kde?

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 13.8.2009 11:44

vygooglil som to na nete v antikvariáte

Reagovať na správu

portret

maros_m 12.10.2009 12:23

nepreda mi niekto tuto knihu?

Reagovať na správu

portret

xlorak 16.10.2009 22:58

Už ju mám aj ja. Cez internetový antikvariát.

Reagovať na správu

portret

maros_m 19.10.2009 15:20

v ktorom antikvariate si ju kupil?

Reagovať na správu

portret

xlorak 24.10.2009 20:24

www.antikvariatshop.sk.
2,50 € kniha + 2,49 doprava až do domu.

Reagovať na správu

portret

jarokan pokročilý 21.10.2009 21:53

Náhodným výberom, som si z knihy prečítal časť 38, ktorá pojednáva o sile pečiarky/šampiónu, ktorá dokáže pri svojom raste vytlačiť asfalt na ulici. V auguste tohto roku som na Kováčskej ulici v Prešove pri totálnom suchu, našiel v dĺžke takmer 20 m lokalitu, kde sa pomedzi asfalt a kamenné obrubníky tlačili mladé i staršie pečiarky. Nie je to výmysel, v archíve výskytu húb /lokalita Prešov/ môžete nájsť príspevok Miša Gimu zo dňa 2.8.2009 a Jána Droppu zo dňa 3.9.2009. Keďže som bol po nedávnej oprerácii, nemohol som sa vrátiť a huby odfotiť, čo si myslím budem dlho vyčítať.

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 26.10.2009 16:30

Jarino, u mojich rodičov v letnej kuchyni rástli pečiarky pravidelne dva roky po sebe, za dverami pekne z podlahy sa tlačili a veľké kúsky. Žiaľ, nenafotila som ich, tak čakám,že sa ten zázrak prírody zopakuje.

Reagovať na správu

portret

milouš 20.11.2010 16:34

Tohle bylo k vidění v Praze na Václaváku.

Reagovať na správu

portret

Nufo 6.3.2010 14:10

Já som túto knižku dostal od kamaráta na prečítanie.Budem sa snažiť prehovoriť ho,aby mi ju predal alebo ako dobrému kamarátovi "daroval".Je perfektná!!!

Reagovať na správu

portret

fidodydo pokročilý 22.4.2010 23:24

ja som to čítal ako malý chlapec a bolo to krásne inšpirujúce čítanie

Reagovať na správu

portret

milouš 20.11.2010 16:17

Je to skvělá knížka.Protože ji psal člověk který o daném tématu (houby) dost věděl,nemusel zastírat věci které dosud nejsou úplně jasné-třeba přenos potřebných látek myceliem mezi stromy,kdy se objeví plodnice hub a pod.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.