Recepty na jedlá z húb a lesných plodov

Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.


Kategórie receptov

Najnovšie recepty

Rýdziky pravé, zapečené s bryndzou

mladé rýdziky pravé s podvinutými okrajmi (aby uniklo menej šťavy) - koľko ich pokryje dno pekáča + asi ½ naviac (spečú sa)
bryndza
olivový olej
soľ, čierne korenie

Hubový guľaš

asi 30 dkg. čerstvých plávok (ideálne podobného druhu kvôli tvrdosti)
1 ks. stredná cibuľa
1 ks. väčšia paprika
2 ks. paradajka
3 ks. stredné zemiaky (1ks na zahustenie)
strúčik cesnaku
(ja dávam koľko papriky toľko paradajky, raz toľko húb, zemiaky a štvrtinu z toho cibuľa)
štipka majoránu, drvená rasca, červená paprika, soľ a m.č.k podľa chuti.

Chrumkavý vejárovec

Vejárovec obrovský - mladé plodnice (pokiaľ ešte nie sú tuhé)
zemiakový škrob
2 vajcia
sezam, čierne korenie, soľ, olej

Vejárovec obrovský zaváraný na ostro-kyslo

na 700 ml pohár:
50 ml octu
2 polievkové lyžice cukru
1 čajová lyžica nakladača
2 až 3 čili papričky (podľa chuti)

Hliva s krúpami

Hliva 300 g
Maslová fazuľa 300g
Krúpy 300g
1 cibuľa
olej 100ml
strúhaný syr 100g
soľ, čierne korenie

Pečiarkové lečo

1 cibuľa
15 paradajok
3 papriky
5 strúčikov cesnaku
6-7 väčších pečiarok
1 klobása
olej, soľ, čierne korenie, čili, kmín, sójová omáčka

Špagety s trúdnikom šupinatým

1 stredná cibuľa
5 strúčikov cesnaku
Trúdnik šupinatý (mladé plodnice, pokiaľ nie sú tuhé)
Tavený syr (1 až 2 črievka, podľa chuti a množstva porcií)
Smotana na varenie
Olej, soľ, čierne korenie, bylinky (tymian, majorán, bazalka)
Špagety

Polievka z húževnatca jedlého (šii-take)

5-6 plodníc húževnatca jedlého (šii-take)
1 mrkva
1 petržlen
1/2 zeleru
1/2 kalerábu
soľ, čierne korenie, čerstvá čili paprička, trocha oleja, pažítka, trocha sójovej omáčky

„Krupicoto“ s hubami a tekvicou

- huby a tekvica pokrájané na malé kocôčky (4-6 mm), každé osobitne a spolu asi 3/4 kg (pomer 1:1 až 1:2 podľa možností a aromatickosti húb)
- 12 polievkových lyžíc hrubej krupice (cca 180 g)
- olej (podľa chuti, na huby+tekvicu možno aj olivový),
- soľ
- ak máme huby, ktoré pri dusení nevydajú sliz, ešte zo 2 lyžice škrobu alebo hladkej múky
- [pri podávaní] prípadne trochu korenia a papriky

Podpňovky so šťuchanými zemiakmi

4 porcie - 1 kg zemiakov , 200-300 gr Michaliek , cibuľa , br. masť alebo olej , soľ , drvená rasca , mleté korenie 4-farieb