Recepty na jedlá z húb a lesných plodov

Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.


Kategórie receptov

Najnovšie recepty

„Krupicoto“ s hubami a tekvicou

- huby a tekvica pokrájané na malé kocôčky (4-6 mm), každé osobitne a spolu asi 3/4 kg (pomer 1:1 až 1:2 podľa možností a aromatickosti húb)
- 12 polievkových lyžíc hrubej krupice (cca 180 g)
- olej (podľa chuti, na huby+tekvicu možno aj olivový),
- soľ
- ak máme huby, ktoré pri dusení nevydajú sliz, ešte zo 2 lyžice škrobu alebo hladkej múky
- [pri podávaní] prípadne trochu korenia a papriky

Podpňovky so šťuchanými zemiakmi

4 porcie - 1 kg zemiakov , 200-300 gr Michaliek , cibuľa , br. masť alebo olej , soľ , drvená rasca , mleté korenie 4-farieb

Sírovec zaváraný na sladko-kyslo

sírovec
2 VL cukru
50ml octu
1 ML nakladača (soľ, korenia)

Sírovec nakyselo

Trojobal, sírovec, olej, nálev z okurek

Ušatá tvarůžková pomazánka

Ucho Jidášovo, olomoucké tvarůžky (tvargle), vejce, jarní cibulka, česnek, máslo, kmín drcený, paprika uzená, sůl, majonéza, pažitka.

Smrčky na smotane (Morilles à la crème)

80g sušených smrčkov/smrčkovcov (alebo v sezóne 400g čerstvých)
4 plátky vidieckeho chleba
1 väčšiu šalotku
100g sladkej smotany
100g masla
2 dl hydinového vývaru
1 polievková lyžica hladkej múky
Soľ
Korenie

Polievka z uchovca s cesnakom

Čerstvý uchovec bazový, 3 strúčiky cesnaku, 3 zemiaky, múka, bobkový list, soľ, korenie čierne - celé, majorán, vegeta (kari korenie, čili paprika)

Vánoční polévka z "vánoční houby".

Penízovka sametonohá (kloboučky) 200-250 g, cibule 1 ks, mrkev 1-2 ks, menší pórek, česnek 2-3 stroužky, vývar kuřecí či zeleninový 1 l (v nejhorším lze nahradit bujónem z vaničky), sádlo, máslo, máslo, dobré bílé víno 100 ml, vejce 2 ks, kmín celý + drcený, sůl, pažitka.

Šošovicová polievka na kyslo so sušenými hríbami

Šošovicová polievka na kyslo so sušenými hubami
Pre c.ca 5-6 osôb
- c.ca 150gr šošovice
- C.ca 2 hrste sušených húb
- 4-5 malých až stredných zemiakov
- Koza zo slaniny alebo 2 tenke platky slaniny
- 1 mrkva
- 1 cibula
- 2 struciky cesnaku
- 1/2 dcl bieleho vina
- Kysla smotana
- Mlieko
- Mast (alebo olej)
- Maslo
- 2 lyzicky muky
- 6 bobkovych listov (my mame radi jeho vonu a pouzivame vlastny s intenzivnou vonou)
- Cierne korenie, 4 bobky noveho korenia
- Sol

Hubové rizoto

cibuľa, sušené huby, ryža, olej, soľ, korenie, kocka hubového bujónu, syr na posypanie(parmezán, eidam atď.)