Recepty na jedlá z húb a lesných plodov

Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.


Kategórie receptov

Najnovšie recepty

Polievka z kučierky na kyslo

Dve stredné cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 zemiaky, cca 500 g kučierky, olej, mleté čierne korenie, rasca, voda, 1 šľahačková smotana, soľ a ocot podľa chuti.

Kuriatková krémová polievka

Kuriatka. Nevážim, neviem vopred koľko ich nájdem, ale bolo ich za hlboký, miskovitý tanier, mierne kopcom.
Olivový olej.
1 Cibuľa.
3 stredne veľké zemiaky.
Sladká smotana na varenie.
Zelerová, alebo petržlenová vňať.
2,5 dl vývaru z dusenia hríbov, ak ho máte.
Soľ, zelené korenie, kmín, karí.

Surovičkovo-kuriatkové „risotto cremoso“

asi 300 g zmesi rýdzikov-surovičiek a kuriatok, zhruba 1:1
2 PL olivového oleja
90 g masla
2 mini lyžičky sušenej dúšky materinej
1 šalotka (alebo aspoň cibuľa)
300 g ryže na rizoto (s dlhšou dobou varenia – aspoň 18 minút)
1 l slepačieho vývaru (alebo zo žltých kuracích krídelok z „welfare“)
125 ml bieleho vína
soľ, korenie

Sírovcové „krevetky“ na smotanovej karí-omáčke (+ pohánka ako príloha)

300 g mladého sírovca
2-3 čl orient. rybej omáčky (voda, sardely, soľ, cukor) / alebo 1-2 pásiky solených ančovičkových filetov v oleji, drobno nasekaných
2 pl vína
1-2 čl cukru podľa sladkosti vína
-----
150 g cibule
3 čl červeného karí-prášku - že pre thajskú kuchyňu (ďumbier, slad.paprika, trstin.cukor, suš. cibuľa a cesnak, citrón.tráva, sem.koriandra, čili, mäta, vňať koriandra, galgan, čier.korenie)
2 čl práškovej kurkumy
olej zopár lyžíc (môžeme pridať aj olivového)
-----
~2 dl sladkej smotany
1 čl škrobu (možno skôr kopcovitá)
-----
príloha: pohánka (za väčší hrnček alebo 2 menšie)

Hubové škvarky (nielen z májoviek)

májovky, bravčová masť, sušený mletý cesnak, soľ, (príp. trošku masla, mletá rasca, mleté čierne korenie, sušené mleté chilli).

Kuracie prsia na čínsky spôsob s tanečnicami poľnými (špičkami)

špičky (tanečnice poľné),
kuracie prsia,
mrkva,
čerstvá biela kapusta,
pór,
sójová omáčka,
čili korenie, čierne korenie, soľ, olej,
solamil.

Smrčkovcové rizoto

Dve hrste smrčkovcov, lyžica masla, lyžička rímskej rasce, kúsok čerstvého zázvoru, dva-tri strúčiky cesnaku, hrnček ryže, dve-tri deci kvalitného bieleho vína, za hrsť strúhaného syra podľa chuti (môže byť parmezán, niva, príp. čo chladnička dá)

Rýdziky pravé, zapečené s bryndzou

mladé rýdziky pravé s podvinutými okrajmi (aby uniklo menej šťavy) - koľko ich pokryje dno pekáča + asi ½ naviac (spečú sa)
bryndza
olivový olej
soľ, čierne korenie

Hubový guľaš

asi 30 dkg. čerstvých plávok (ideálne podobného druhu kvôli tvrdosti)
1 ks. stredná cibuľa
1 ks. väčšia paprika
2 ks. paradajka
3 ks. stredné zemiaky (1ks na zahustenie)
strúčik cesnaku
(ja dávam koľko papriky toľko paradajky, raz toľko húb, zemiaky a štvrtinu z toho cibuľa)
štipka majoránu, drvená rasca, červená paprika, soľ a m.č.k podľa chuti.

Chrumkavý vejárovec

Vejárovec obrovský - mladé plodnice (pokiaľ ešte nie sú tuhé)
zemiakový škrob
2 vajcia
sezam, čierne korenie, soľ, olej