Recepty na jedlá z húb a lesných plodov
Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.
Kategórie receptov
- Bedľa (29 receptov)
- Hadovka (2 recepty)
- Hliva (32 receptov)
- Hľuzovka (3 recepty)
- Hnojník (1 recept)
- Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky (113 receptov)
- Jelenka / Jelenkovec (10 receptov)
- Koralovec (2 recepty)
- Kučierka / Trúdnik klobúčkatý (3 recepty)
- Kuriatko (23 receptov)
- Lesné plody (Trnky, hloh, šípky, ...) (9 receptov)
- Lievik trúbkovitý (21 receptov)
- Májovka (7 receptov)
- Muchotrávka (11 receptov)
- Pečeňovec dubový (9 receptov)
- Plamienky (5 receptov)
- Podpňovky (8 receptov)
- Pôvabnica (5 receptov)
- Prášnica/Vatovec (5 receptov)
- Rôzne (106 receptov)
- Rýdzik / Plávka (19 receptov)
- Sírovec (14 receptov)
- Smrčky/Smrčkovce (14 receptov)
- Strmuľka (2 recepty)
- Šampiňón (17 receptov)
- Tanečnica poľná (špička) (3 recepty)
- Uchovec bazový (13 receptov)
Najnovšie recepty
Polievka z uchovca s cesnakom
Čerstvý uchovec bazový, 3 strúčiky cesnaku, 3 zemiaky, múka, bobkový list, soľ, korenie čierne - celé, majorán, vegeta (kari korenie, čili paprika)
Vánoční polévka z "vánoční houby".
Penízovka sametonohá (kloboučky) 200-250 g, cibule 1 ks, mrkev 1-2 ks, menší pórek, česnek 2-3 stroužky, vývar kuřecí či zeleninový 1 l (v nejhorším lze nahradit bujónem z vaničky), sádlo, máslo, máslo, dobré bílé víno 100 ml, vejce 2 ks, kmín celý + drcený, sůl, pažitka.
Šošovicová polievka na kyslo so sušenými hríbami
Šošovicová polievka na kyslo so sušenými hubami
Pre c.ca 5-6 osôb
- c.ca 150gr šošovice
- C.ca 2 hrste sušených húb
- 4-5 malých až stredných zemiakov
- Koza zo slaniny alebo 2 tenke platky slaniny
- 1 mrkva
- 1 cibula
- 2 struciky cesnaku
- 1/2 dcl bieleho vina
- Kysla smotana
- Mlieko
- Mast (alebo olej)
- Maslo
- 2 lyzicky muky
- 6 bobkovych listov (my mame radi jeho vonu a pouzivame vlastny s intenzivnou vonou)
- Cierne korenie, 4 bobky noveho korenia
- Sol
Hubové rizoto
cibuľa, sušené huby, ryža, olej, soľ, korenie, kocka hubového bujónu, syr na posypanie(parmezán, eidam atď.)
Hromadzinka - podpňovková polievka
1x stredná cibuľa
Podpňovky (michalky, václavky, hromadzinky) - 300g
2 stredne veľké zemiaky
4 PL oleja
Hrsť krúpov
Mletá červená paprika
Soľ
Čierne korenie
Zelerová vňať
Zavárané masliaky strakaté
Masliaky strakaté, 750ml voda, 300ml ocot, 20g sol, 50g cukor, 1-2 bobkove listy, 1 klinček, 5ks nové korenie, 15ks čierne celé korenie, 1.5KL horčicové semienka, 2ks cibuĺa nakrájaná na mesiačiky
Bedle "naľahko"
3 až 4 klobúky bedle vysokej (Macrolepiota procera)
1x stredná cuketa
1x väčšia mrkva
Strúhaný syr
Soľ
Mleté čierne korenie
Krkovička s pečeňovcom
krkovička, pečeňovec, bravčová masť, cibuľa, čierne korenie, soľ, chili, ryža, mrazený hrášok
Omáčka na špagety z koralovca bukového
1x stredná cibuľa, 200 - 250g Koralovca bukového, môžeme doplniť aj inými hubami (napr. hríby, bedle, prášnice, plávky), 1x tavený syr v črievku, 150 ml sladkej smotany na varenie, 4 PL oleja, 2-3 strúčky cesnaku, čerstvé bylinky - tymian, majorán, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie
Modračka na kyslo
Modráky (Neoboletus luridiformis), môžeme pridať aj Plávky (najlepšie modrasté alebo zelenkasté), Fazuľové struky (zelené, žlté, čierne) – podľa dostupnosti, Zemiaky, Soľ, Čierne korenie, Drvený kmín, Nové korenie, Bobkový list, Petržlenová vňať, Ocot, Smotana na vareni,