Recepty na jedlá z húb a lesných plodov

Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.


Kategórie receptov

Najnovšie recepty

Krutá čína od ukrutora

Kuracie prsia 2ks
Ryža (ja som použil čiernu ryžu z lidla, napodiv bola dosť dobrá)
Uchovec bazový podľa potreby, tak zo dve tri hrste stačia
Plamienka, tiež podľa potreby
Sójová omáčka Kikkoman sladká (kúpite v Bille)
cibuľa
vegeta
cukor
čili
majorán
olej
pred dodusením kuraciny môžte pridať rôznu zeleninu (paprika, mrkva, hrášok,...) prípadne olúpané arašidy


Krémová hubová polievka

hríbovité huby alebo pečiarky, rýdziky
zemiaky nakrájané na malé kocky (c.ca 1/5 z objemu hub)
štipka masla
1 cibuľa (može byť +1 strúčik cesnaku)
zeleninový vývar alebo domáca vegeta (alebo za 1/3 az 1/2 espressovej šálky sójovej omáčky)
sladká smotana 11-12%
soľ, korenie, muškátový orech (nastrúhaný/prášok)
vňatka alebo pažitka
nastrúhaný parmezán (nemusí byť)
2 lyžičky Brandy (nemusí byť)
ak máte prášok z húb ako bedla alebo lievik trúbkovitý, poslúžia na zvýraznenie chuti húb)


Deväť statočných

- deväť druhov čerstvých húb (Ja som použil: muchotrávku červenkastú, rýdzik obyčajný, strmuľku inovaťovú, bedľu štíhlu a konrádovu, uchovec bazový, plamienku zimnú, masliak kravský, rozpadavce dlabaný.)
- 1 veľkú cibuľu
- lyžicu pesta z medvedieho cesnaku
- 100g slaniny
- lyžicu bravčovej masti
- 1 čili papričku
- razcu
- čierne korenie
- soľ
- 4 chery paradajky
- 2 lyžičky červenej papriky


Krémová gaštanová polievka s hubami a slaninkou

Ingrediencie pre 4 porcie:

Krémová polievka:
- gaštany
- cibuľa (vhodnejšia je červená)
- bobkový list
- rozmarín (alebo muškátový orech - podľa vlastných chutí - ja preferujem rozmarín v tomto recepte)
- olivový olej, soľ, korenie
- hovadzi/hydinový vývar (alebo len vriaca voda)
- trochu sladkej smotany 12%

Hubovo-slaninková príloha:
- huby (hríbovité)
- slanina (alebo speck)
- cesnak
- olivový olej, soľ, korenie.


Penne alla Boscaiola - Cestoviny alla Boscaiola

Pre 4 porcie:
- cestoviny (c.ca 100gr na osobu)
- hríbovité huby alebo aj kuriatka/rydziky
- údená slanina (c.ca 200gr)
- rajčinový pretlak (c.ca 400gr)
- cibuľa (c.ca 1 stredne veľká)
- sladká smotana 33% (1/2 kelímku)
- olivový olej
- biele víno (c.ca 1 dcl)
- petržlenová vňatka, soľ, korenie


Kozácka paštéta

Veľa cibule. Masť bravčová. Olej. Na malinké kocky nakrájaná slanina. Dubákový bujón. Hovädzia pečienka. Zmes väčších klobúkov kozákov a k tomu nejaké mladé plodnice ( dubáky, suchohríby...) mletá rasca. Čierne korenie. Sóda bikarbóna. Kyselina sorbová. Kyselina citrónová. Prášok z bedlí.


Skratkový perkelt lenivej gazdinky

Cibule. Strúčik-dva cesnaku. Maslo a bravčová masť. Pohárik nakladaných húb v sladko-kyslom náleve. Bravčové mäso (kto ľúbi, dá si bárs kuracie). Šľahačková smotana. Soľ. Paprika 2 kusy. Sladká mletá paprika. Rasca mletá. Čierne korenie.
Halušky sa mi zvýšili z predošlého dňa. Ale pridávam ľahký návod ako na to. 2 vajíčka. 500g hladkej múky. 1 PL soli. 3 PL roztopeného masla. Trošku minerálky (2dcl)


Suchohríby nakyslo

Pár cibúľ. Zo dva strúčiky cesnaku. Čerstvo z lesa prinesené mladé suchohríbiky. Pre mäsožravcov môžeme pridať na kocky nakrájané bravčové mäsko, resp. kuracie prsia. Sladká smotana. Maslo. Čajová lyžička cukru. Soľ. Biele mleté korenie. Trošku mletej rasce. Bobek list. Trošku octu. Cestoviny uvarené do polomäkka, preliate maslom, aby sa nelepily.


Rozpadavcové eño ñuño

Zo tri cibule. Maslo a môže byť aj masť. Čerstvo nazbieranė rozpadavce plus podľa fantázie inė jedlė huby. Syrokrėm v črievku. Čerstvý biely chlebík so zemiakmi v striedke. Soľ. Rasca. Čierne korenie.


Rýdziková zapekanka

Cibuľa, Strúčik cesnaku, Čerstvo nazbierané rýdziky, Bageta, Strúhaná gouda alebo eidam syr, Maslo a masť, Soľ a rasca a bedľové korenie, Kečup a tatarka