Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb a lesných plodov »

Recepty - Hliva

Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.


Recepty

Hliva s krúpami

Hliva 300 g
Maslová fazuľa 300g
Krúpy 300g
1 cibuľa
olej 100ml
strúhaný syr 100g
soľ, čierne korenie

Pikantné kuracie trhance na hlivovej omáčke s kurkumovou ryžou

(pre 4 osoby):
- 400g kuracích pŕs,
- 500-600g hlivy,
- 1cm plátok neúdenej slaniny (alebo údenej slaniny s odrezanými koncami)
- 100ml sladkej smotany na varenie,(poprípade aj 2PL kyslej smotany)
- 1 čerstvá chilli paprička,
- 3 jarné cibuľky,
- 1-2 strúčiky cesnaku,
- 2 PL petržlenovej vňatky,
- sójová omáčka,
- worchestrová omáčka,
- mletá rasca, sladká paprika,
- soľ, mleté čierne korenie,
- 2 PL olivového oleja.

KURKUMOVÁ RYŽA:
- 1 hrnček ryže Basmati
- kurkuma (k.t.),
- soľ,
- olivový olej.

Zapečené hlivové plátky

500 g hlivy, 30 g oleja, soľ, korenie, 50 g masla, 1 žĺtok, citrónová šťava, petržlenová vňať

Nepravá „držková“ z hlivy (s pravým bujónom)

cca. po 1/3 kg hlivy a hovädzej hrude (alebo trochu menej „móčingu“)
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
trochu oleja alebo masla (aby zakrylo dno panvice)
3 polievkové lyžice hladkej múky
po niekoľko lyžičiek majoránky a sladkej papriky (asi 3-4, neviem presne - kľudne priebežne upravte podľa svojej chuti)
[komu treba] trochu pepru (samozrejme čierneho) a štipľavej papriky
primerane soli resp. aj vegety apod.
ak máte, môžte nachystať aj snietku petržlenovej vňate

Zvolenská zapekanka

500g hliva ustricovitá
tuk (olej,masť podľa vkusu)
soľ, mletá rasca, čierne mleté korenie podľa chuti
1 veľká cibuľa (aspoň ako päsť)
100g taveného kvalitného syra (zvolenský syrokrém)
tvrdý strúhaný syr na posypanie (skúste parmezán)
veľké, alebo klasické rožky (prípadne bagety)
kečup prípadne aj tatárska omáčka

Kuracie srdiečka na hlive dubovej alias TATANKA

voda, soľ, olej, cibuľa, hliva dubová, kuracie srdiečka, mletá sladká paprikaa zrnká chili papričky.

Hlivová polievka

Trs hlivy 250g az 300g, zemiaky, mrkva, cibuľa a jedna cukina. Soľ a čerstvo mleté korenie.

Hliva na červeno

Hliva, paradajková šťava-alebo pretlak-alebo kečup, bravčová masť-alebo olej najlepšie olivový panenský, cibuľa, cesnak, zázvor čerstvé plátky-alebo sušený, rasca mletá, čierne korenie mleté, bazalka čerstvá.alebo sušená, zelená cibuľka, petržlenová vňať, muškátový oriešok, paprika mletá sladká, paprika mletá palivá, lyžica medu, šťava z citróna, lyžica múky T 650-alebo 00, hubový vývar, soľ.

Marinovaná hliva s ryžou

hliva ustricová 300 g
Soľ
olej na pečenie
2 cibule
strúčik cesnaku
ryžu (2 sáčky na varenie)
pšeničné klíčky mleté 50 g
čínsku kapustu podľa chuti


Marináda:
1 lyžicu sójovej omáčky
1 lyžičku oregána
1 lyžičku bazalky
1 lyžičku kari
2 lyžice rastlinného oleja
1 lyžicu dijónskej horčice, trošku vegety

Hlivová polievka s pohánkou

hliva - množstvo podľa počtu stravníkov - 60 dkg do 3 l hrnca,cibuľa, hrsť pohánky, 3-4 nakrájané zemiaky, masť,červ.ml.paprika, ml.č.korenie, soľ, voda,1-2 vetvičky ligurčeka (nemusí byť), pertžlenová vňať, majorán, rasca,podľa chuti štipl. paprika, feferónka,cesnak.

Valkyho hlivový tokáň...

700g nakrájanej hlivy, 700g br.stehna na kocky, 200g mrazenej zeleniny, 100g mrazených strukov, 20ks olív, 1 stredná cibuľa,5 strúčikov cesnaku. 1 čili paprička, olej, soľ, vegeta,mleté čierne korenie, diabolská zmes, mletý kmín, mletý zázvor, sójová omáčka, kečup, solamyl ...

Hliva ustricovitá na mladých zemiakoch a hrášku

hliva 0,3kg, mladé zemiaky 0,5kg, mladý hrášok 0,25kg, 1dcl oleja, 3pl lyžice vegety, petržlenová vňať - za hrsť

Hlivovo zelerové placky

300g hlivy
200g zeleru
150g polohrubej múky
4 vajcia
olej
2 lyžice vody
mleté čierne korenie
soľ

Restovaná hliva na slanine, s tymiánom a šalátom z červenej mrkvy

150g hlivy
50g slaniny
1 červená mrkva
20g masla
tymián
strúčik cesnaku
čerstvé mleté korenie
soľ
1 petržlen
2 zemiaky
pór - kúsok zelenej časti na chuť

Horárkino funidlo

krkovička
paprika sladká a šťipľavá
hlivy
soľ
zemiaky zelenina

Paprikáš z hlív

50g masla, 350g hlív, 2 stredne veľké cibule, 1 stredne veľký zemiak, 1 KL vegety, 2 ML červenej papriky, 1/2 ML mletého čierneho korenia,250ml kyslej smotany, 3 strúčiky cesnaku,1 PL hladkej múky

Hlivy v Kurkuma sauce s červenou šošovicou

80 g červ.šošovice, 800g hlív, 2 zväzočky zelenej cibuľky, kúsok ďumbieru 'ako prst', soľ, korenie, 2 čl kurkumy, 400ml zelenin. vývaru, 100ml šľahačky, 4 pl kukuričnej múčky, trochu citrónovej šťavy a cukru, 2 pl oleja.

Modifikovaná Busecca-Tessinská polievka.

150 g bielej fazule, 3 PL"Butterfett"- také čosi medzi maslom a masťou, 1 veľká cibuľa, 2 či viac strúčkov cesnaku, 1 pór, 1/4 zelerovej hľuzy na kocky, 1/4 kapusty na prúžky, 1 malý karfiol na ružičky, 2 mrkvy na kolečká, 2 zemiaky na kocky, 3 PL paradajkového pyré alebo 3 ošúpané paradajky nadrobno, 500g hlív na prúžky, ca.1,5 l bujonu, za hrsť talianskej ryže, soľ, korenie čarstvo pomleté, 1/4 l suchého červeného vína/ja nedávam/, 100g čerstvo postrúhaného parmezánu.

Prekladané hlivy zo zemiakmi

hliva cca 5 ks plodníc (väčších), 1 cibuľa, čierne korenie, zemiaky, korenie na americké zemiaky, olej, rasca, vegeta, 2 vajcia a trocha mlieka

Čokoládové bonbony

Hliva ustricová, cukor, voda, čokoláda na varenie, maslo

Hlivová cesnačka

5 polievkových lyžíc oleja,6 strúčkov cesnaku, 5 polievkových lyžíc múky (ja som dal PH), hliva ustricovitá (Pleurotus ostreatus) 300g, medvedí cesnak - listy 6 ks, zelerová vňať za hrsť, vegeta 2PL, červená paprika 1PL, opražený chlieb

Kôprový koláč s hlivou

1 balíček lístkového cesta, 2 balenia kyslej smotany, 4 vajcia, 1 malá lyžička škrobovej múčky, asi 750 gr hlivy, 300 gr údeného syra, soľ, vegeta, kôpor, rasca, mleté korenie 4 farieb, majorán alebo oregano podľa chuti

Hlíva ústřičná jako minutka

čerstvé hlívy, hladká mouka, pepř, kmín, sůl, olej

Hlíva ústřičná se zelím a uzeným

Hlíva ústřičná asi 300-400g,400g vařeného uzeného masa,50g slaniny,2 lžíce sádla,1 velká cibule,1 sklenice sterilovaného zelí, sůl, pepř, 1 lžička mletého kmínu.

Dršťková polévka z hlívy

500g hlívy, 60g sádla, 30g mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, paprika, mletý pepř, sůl

Hlíva na hořčici

250g hlívy, 5Og sádla, 1 cibule, 1 čajová lžička moučkového cukru, hladká mouka, hořčice, citrón, pepř, sůl

Gratinované Hlivy ustricové s kuracími prsíčkami.

4 kuracie filetky,600 g hlív,Basilikum4-5 stoniek,4 strúč.cesnaku,150g/podľa chuti i viac postrúhaného syra typ Gruyére-pikantný odležaný tvrdší syr,Oliv.olej "panenský".

Obaľovaná hliva na cesnaku

40 dkg hlivy ustricovej, 3 strúčiky cesnaku, 3 Pl hladká múka, tuk na smaženie, soľ, zemiaky, maslo, pažítka, cibuľka.

Hlivová polievka so zemiakmi

300 g, hlív,4-5 zemiakov, 100g olej,mletá červená paprika, čierne korenie, vegeta, rasca, soľ, kyslá smotana,hladká múka.

Nakládané houby v sladkokyselém nálevu

1 a 3/4 l vody, 0,5 l octa, 20 dkg cukru, 2 lpolévkové lžíce soli, 20 kuliček černého pepře, 15 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 polévková lžíce hořčičného semínka, cibule, paprika, houby (nejlépe hlíva ústřičná, ryzec smrkový, pařezník pozdní)

Hlivová omáčka

1 veľká cibula, lyžička červenej papriky, lyžička rasce,hliva ustricová 1-1,5 kg hlivy ustricovej, 0,5 litra mlieka alebo jedna šľahačka 2 lyžice hladkej múky

Hlivový šalát

250g čerstvej hlivy, 1 paprika, 1/2 cibule, strúčik cesnaku, pažítka, 3 farebné korenie, soľ, citrón, tatárska omáčka prípadne dressing.

Zemiakové rezne s hlivou ustricovitou

150 g hlivy ustricovitej, 150 g tvarohu, zemiaky, 1 celé vajce, 1 žľtok, 150 g hrubej múky, 150 g krupice, škvarky, smetol alebo masť, bujón, soľ