Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hliva »

Zvolenská zapekanka

Klasický Zvolenský fast food z čias pozdnej socialistickej gotiky.
Pamätníci určite spomínajú na slávnu Zvolenku a Smaženku s pečenými jaternicami, klobásou a borovičkou už od 6.00
avšak prvým ozajstným zvolenským fast foodom bola zapekanka.
Na zapekanky sa v tedy používali veľké rožky za 60 halierov, následne 90 a potom 1,20 a tak ďalej. Dnes skôr bagety...

Ingrediencie: 500g hliva ustricovitá
tuk (olej,masť podľa vkusu)
soľ, mletá rasca, čierne mleté korenie podľa chuti
1 veľká cibuľa (aspoň ako päsť)
100g taveného kvalitného syra (zvolenský syrokrém)
tvrdý strúhaný syr na posypanie (skúste parmezán)
veľké, alebo klasické rožky (prípadne bagety)
kečup prípadne aj tatárska omáčka

Popis prípravy: Hlivu pokrájame na rezance a povaríme cca 5 minút v solenej vriacej vode - scedíme a vychladnutú pomelieme na mäsovom mlynčeku s veľkými okami.

Cibuľu nakrájame na drobno a speníme na tuku, pridáme hlivu, rascu, soľ podľa chuti a dusíme do mäkka, v prípade potreby podlejeme vývarom z hlivy.

Ak je hliva udusená a voda odparená, pridáme čierne korenie podľa chuti a tavený syr, premiešame a odstavíme rožky prekrojíme na polovice, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Medzi tým si vyhrejeme rúru na pečenie na 200 °C, na rožky natrieme hlivovú zmes, asi tak na 3 mm hrúbku a posypeme strúhaným syrom. Zapečieme v trúbe cca 3 minúty, pokiaľ sa nerozpustí syr a trošku nezhnednú konce rožkov. Pri dobre vyhriatej rúre to naozaj trvá len chvíľu, hotové zapekanky majú byť chrumkavé, ale nie suché.

Zapekanky môžme klasicky dochutiť fast foodovou omáčkou - čiže kečupom a tatárskou omáčkou

dobrú chuť

roman67

Hodnotenie:

(8 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

milustek pokročilý, atlasár 25.11.2012 18:43

juj.. tu sa priam slinky zbiehajú

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 27.11.2012 19:00

vyzerá to úžasne

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 27.12.2012 22:07

Tak toto si pamätám zo stredoškolských čias stánok za priorom

Reagovať na správu

portret

strmuľka 4.1.2013 20:58

Pri spomienke na Zvolenku a Smaženku, ktoré som osobne niekoľkokrát testovala a denne popri nich chodila, vzdávam hold tomuto receptu. Vôbec by ma nenapadlo využiť hlivu na tento spôsob.

Reagovať na správu

portret

Eviana 11.1.2013 21:05

Joj... tak toto nevyskúšať by bolo hriechom

Reagovať na správu

portret

slnecnica 10.3.2013 13:28

Niekedy ju predávali aj v Žiline, na Hlinkovom námestí, asi 10-12 rokov dozadu, bolo to veľmi dobré.

Reagovať na správu

portret

petracek 13.5.2013 14:17

toto bol moj prvy recept co som skusal z tohto webu a je paradny........
odskusam aj dalsie a pripadne napisem......

Reagovať na správu

portret

Jozef Prítula 8.12.2013 19:42

aj my sme ju vyskúšali doma a je ozaj výborná...

Reagovať na správu

portret

petralajtka 19.5.2022 22:08

ja som ju teraz robila dvakrat s odstupom kratkeho casu, lebo prvykrat mi tak chutila....a konecne som sa pochvalila, ze nema chybu, dobre si to Martina urobila. Inak stale hladam chyby na mojich jedlach.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Vojtech Pšenka (fofoja)


Vojtech Pšenka (fofoja)