Recepty - Šampiňón
Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.
Recepty
Plnené šampiňóny
6 – 8 ks väčších šampiňónov - Parížskych 100 g šunky 50 g strúhaného syra 2 – 3 polievkové lyžice strúhanky (radšej menej) 1 vajce Maslo Soľ, petržlenová vňať, majoránka, mletá rasca, vegeta (pochutiny si dávajte podľa svojej chuti)
Šampiónový tatarák
čerstvé šampióny (môžu byť aj kupované v reťazcoch), čierne korenie, soľ, na jemno nasekaná malá cibuľa, kečup, horčica, mleté chilli, troška sójovej omáčky, lyžica mletej papriky, 1 vajce, olej
Žampionová pomazánka
kousek másla asi 300 g žampionů 250 g tvarohu (1 vanička) 100 g majonézy (stačí i méně) 100 g šunky kmín petrželka
Pivová šampiňónová omáčka
5dl vody, 250g šampiňónov, 2dl svetlého piva 11°, 2dl sladkej smotany, 2dl kyslej smotany, 40g hladkej múky, šťava z jedného citrónu, 1 lyžička medu, nastrúhaný čerstvý chren podľa potreby, mleté čierne korenie, soľ.
Šampiónové soté
olej,1 vačšia cibuľa,2 konzervy šampiónov/môžu byť aj čerstvé/, 4PL kečupu, vegeta, ml. čier. koremie, ml. čer. paprika/ dávam troška čilli, mám rada trocha pálivé/, sój. omáčka, 1 kyslá uhorka
Štastie (šuang-si)
400 g sviečkovej /resp. bravčovej panenky/ cca 1 lyžica hladkej múky 1 vajce 3 lyžice bravčovej masti /môžme nahradiť olejom/ cca 20 dkg čerstvých šampiňónov /ak nie sú, tak konzerva/ 1 kápia 1 menší pór 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku /môže byť aj viac/ niekoľko plátkov máčaného zázvoru /v obchodoch dostať aj čerstvý/ 1 lyžička červeného oleja /ak nemáš-pridaj k zelenine nakrájané 1-2 čerstvé chilli papričky/ Zálievka: 2-3 lyžice sojovej omáčky /slanej/ 1-2 lyžice vína šao-sing /náhrada 1:1 vermut-biele víno/ 3 lyžice studeného vývaru 1/2 čaj lyžičky cukru 1/2 kávovej lyžičky wei-su /Glutaman sodný/ môže-nemusí byť 2 čaj. lyžičky máčaného škrobu soľ
Šampiňóny v cestíčku
1/4 kg šampiňónov /pečiarok/ 2 vajcia 5 lyžíc múky /hladká, resp. polohrubá/ 1 kávová lyžička droždia /kvasníc/ soľ /prípadne iné koreniny-podľa chuti/
Šampiňónový šalát
Šampiňóny, olivový olej, ocot, worchester, čierne korenie, soľ alebo vegeta.
Plnené šampiňóny
Podľa potreby 10 veľkých šampionov,slaninka,cibulka,tvrdý syr.
Portobello so syrovo-auberginovou plnkou.
6 klobúkov o priemere cez 10 cm,4 PL oliv.oleja extra vergine, 1 väčší baklažán, 2-4 strúčky cesnaku-podľa chuti-a 170 g gorgonzoly. To je taliansky mäkší syr,dnuká modrá pliesen nie pikantný,iste nájdete obdobu medzi našimi syrmi.6 čajov.lyž./CL/ nadrobno nasekaných talianskych sušených paradajok v oleji,2 kopcom CL bazilika,4 CL kopcom čerstvo nastrúhaného pikantného syra typ Parmezán,šťava z 1 citrona,soľ,rozomleté korenie.Vraj aj 4 PL červ.vína.
Ministerské kurča
1 kurča 1500-2000g, 1000g predsmažených zemiakových hranoliek,1 lečo, 300g ryže(surová), 250g šampiňónov (alebo čerstvé huby kozáky, hríby a iné), soľ, grilovacie a mleté čierne korenie, červená mletá paprika, vegeta
Mäso s hubami zapečene v zapekacích miskách.
pre tri misy: bravčové mäso 300 g, cibuľa 3 ks., šampiňóny 12 ks, zemiaky 5 ks., olej, korenia, smotana na varenie, syr, kôprová vňať
Chlapské raňajky
Masť Chudý údený bôčik 15 dkg Maslo 5 dkg Šampiňóny 50 dkg Červené víno 1,25 dcl Smotanu na varenie1,25 dcl Syr 15 dkg Petržlenovú a kôprovú vňať
Volániky s hubovou plnkou
Na 8 porcií potrebujeme: - 1 balík lístkového cesta - 300 g šampiňónov - 250 g smotany - petržlenovú vňať - 1 vajce - rastlinný olej - uhorku na ozdobu - syr podľa želenia - 1 cibuľu
Hubárske cestoviny
Cestoviny - povinne vrtuľky, Čerstvé huby - šampiňóny, Cesnak, Petržlenová vňať, Olej, soľ
Hubová krémová maškrta
30 dkg šampiňonov (ale aj hríby, môžu byť aj sušené - zvlhčené), kocka bujónu, 1/2 l vody, lyžica, hladkej múky, 3dcl sladkej smotany na varenie, soľ, lyžička zázvoru (alternatívne muškátový orech).
Beatkina hubová polievka
205g šampiňónov, asi 5 stredne veľkých zemiakov, 1liter mlieka, 1šlahačková smotana, 2 lyžice hladkej múky, olej, soľ, cukor, bobkový list