Recepty - Lesné plody (Trnky, hloh, šípky, ...)
Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.
Recepty
Tinktúra z cesnaku medvedieho
Čerstvý medvedí cesnak
Konzumný lieh /vodka, domáca vínovica, jabĺčkovica a pod. bez výraznej arómy/
Pesto z cesnaku medvedieho
350 g čerstvo nazbieraných listov cesnaku medvedieho
200 ml extra virgin olivový olej
1 ošúpaný, vykôstkovaný citrón
150 g orech vlašský /mandle, píniové, lieskové, kešu oriešky, arašidy, tekvicové semiačka a pod./ môže byť aj zmes
2 čajové lyžičky soli
Trnky ako náhrada za olivy
Trnky 0,3 l, 1 kl tymian, 1 klinček, 1 malý bobkový list, 50 g soli, 0,25 l vody
Bublanina s čerstvými trnkami
4 vajcia, 400 g cukor, 2 dcl slnečnicový olej, 3 dcl mlieko, 400 g polohrubá múka, detská krupica, maslo, 1 prášok do pečiva, 1 vanilínový cukor, štipka sódy bikarbóny, cca 1 kg trnky
Trnková šťava
10 kg rozmliaždených trniek, 10 l vody, kyselina citrónová, 2 kg cukru
Trnkové víno
2,5 kg rozmiaganých trniek, 2 l vody, kvasinky vínne, 1,5 kg cukru rozpusteného v 1 l vody
Trnkový likér
Trnky, vodka, cukor, celá škorica, klinčeky, mletý muškátový orech, /voda/
Nakladané trnky
Trnky, biele víno, cukor, celá škorica, klinčeky, voda
Trnkový lekvár
Trnky, cukor, voda