Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Lesné plody (Trnky, hloh, šípky, ...) »

Tinktúra z cesnaku medvedieho

Aby sme mohli využiť liečivú silu medvedieho cesnaku /nebudem rozpisovať - všetci poznáme/ počas celého roka, môžeme si veľmi jednoducho vyrobiť tinktúru.

Najprv nejaké informácie o spracovaní liehových tinktúr /extraktov/, Zaužívané pravidlo je , že na 1 diel extrahovanej suroviny pridávame 5 dielov alkoholu, čiže 1:5. Je to dôležité kvôli dávkovaniu najmä pri iných, silnejších drogách, napr. hloh. Samozrejme, že aj tu okrajovo záleží na percentuálnom obsahu alkoholu. Napr. v gemmoterapii /púčiky rastlín/ sa používa 48 % lieh s glycerolom, ale v poslednej dobe sa prechádza na 36 %. Čiže to nie je až také podstatné. A už vôbec nie pri cesnaku medveďom. Aj keď skonzumujeme vyššiu dávku, nič sa nám nestane.

Ingrediencie: Čerstvý medvedí cesnak
Konzumný lieh /vodka, domáca vínovica, jabĺčkovica a pod. bez výraznej arómy/

Popis prípravy: Ja robím tinktúru z cesnaku medvedieho nasledovne:

Nakrájam na 1 cm pásiky 1 kg cesnaku medvedieho a mierne ho natlačím do štvorlitrového pohára /akurát tam vojde/. Zalejem 2 litrami vodky plus - mínus 1 dcl. Jedným slovom, koľko sa tam vmestí, aby bol pohár plný. Mám to odskúšané. Uzavriem umelohmotným viečkom a odložím, kde mi to nebude zavadzať - komora, špajza, pivnica a pod./mnohí propagujú slnečné miesto, ale ja to nerobím/. Nechám lúhovať 3 týždne, môže byť aj dlhšie /5-6 týždňov/. Po 3 týždňoch postupne zlievam cesnak s vodkou cez plátno, sitko do nerezovej /keramickej, sklenenej/ nádoby. Keď je sitko plné vyžmýkam listy v plátenku a pokračujem. Nakoniec cez plátno a lievik nafľaškujem. Budete mať o cca 1-2 dcl viac ako ste naliali. Keby som extrakt robil pomerom 1:5 tak môžeme konzumovať 2x denne 1 štamprľa /20 ml/. Nakoľko som ho urobil silnejší /1:2/ stačí čajová lyžička 2-3x denne. Trvanlivosť je 3 roky. Ale lepšie ho je skonzumovať do 2 rokov.

sipovec

Hodnotenie:

(13 hlasov)


Diskusia k receptu

Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.