Úvodná stránka » Diskusné fóra » Iné diskusné témy »

Kódexové huby


portret

Palo70+ 13.1.2017 12:14

Natrafil som na vyhlášku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 132/2014 Z.z. zo dňa 15. mája 2014 (o spracovanom ovocí a zelenine, jedlých hubách, olejninách, suchých škrupinových plodoch, zemiakoch a výrobkoch z nich) http://www.noveaspi.sk/products/lawText/... a je tam napísané (§ 15), že sa zrušujú:
1. výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky zo 17. januára 2005 č. 3390/2004-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca konzumné zemiaky a výrobky z nich (oznámenie č. 439/2005 Z.z.),
2. výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. júna 2005 č. 2608/2005-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca ovocie, zeleninu, jedlé huby, olejniny, suché škrupinové plody a výrobky z nich (oznámenie č. 649/2006 Z.z.).
Teraz neviem, či sa naďalej môže hovoriť o niektorých hubách, že sú kódexové, ak príslušné ustanovenie v potravinovom kódexe je nahradené vyhláškou. Nemá sa radšej hovoriť o „vyhláškových“ hubách? Neviem, do akej miery je teda ešte aktuálne , čo uvádza táto stránka na adrese http://www.nahuby.sk/clanok.php?clanok_i... ? Rád by som sa dozvedel viac k tejto téme.

Reagovať na správu

portret

hrbik 14.1.2017 08:32

Podľa http://www.svps.sk/legislativa/legislati... je hlava 21 tretej časti potravinového kódexu zrušená a nahradená práve vyhláškou 132/2014 Z. z.

Reagovať na správu

portret

hrbik 14.1.2017 09:27

Podľa http://www.noveaspi.sk/products/lawText/... vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 132/2014 Z.z. (z 15. mája 2014) je o spracovanom ovocí a zelenine, jedlých hubách, olejninách, suchých škrupinových plodoch, zemiakoch a výrobkoch z nich. Vyberám z nej príslušné časti:
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky podľa § 3 ods. 1 a § 30 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov ustanovuje:
§ 1 Predmet úpravy
(1) Táto vyhláška upravuje požiadavky na výrobky z ovocia a zeleniny a na jedlé huby, olejniny a suché škrupinové plody, zemiaky a výrobky z nich určené na ľudskú spotrebu, na manipuláciu s nimi a ich uvádzanie na trh.
§ 2 Vymedzenie pojmov
Na účely tejto vyhlášky sa rozumie
m) jedlou hubou plodnica niektorých vreckatých húb a bazídiových húb, ktoré rastú voľne v prírode alebo sa pestujú a ktoré sú po ďalšej úprave a spracovaní vhodné na ľudskú spotrebu,
n) čerstvou voľne rastúcou jedlou hubou jedlá huba získaná zberom v prostredí jej prirodzeného výskytu, ktorá sa uvádza na trh v čerstvom stave a nie je inak upravovaná,
o) čerstvou pestovanou jedlou hubou jedlá huba pestovaná v umelo vytvorených podmienkach, ktorá sa uvádza na trh v čerstvom stave a nie je inak upravovaná,
p) sušenými hubami výrobok získaný sušením celých čerstvých jedlých húb alebo pokrájaných čerstvých jedlých húb,
q) konzervovanými hubami výrobok z čerstvých jedlých húb upravených najmä termosterilizáciou alebo mrazením,
r) iným výrobkom z húb hubový extrakt, hubový koncentrát a sušený hubový koncentrát,
§ 6-7 Čerstvé jedlé huby a výrobky z nich
§ 6 Požiadavky na čerstvé jedlé huby
(1) Čerstvé voľne rastúce jedlé huby a čerstvé pestované jedlé huby musia byť zdravé, pevnej konzistencie, dobre a nasucho očistené, neumyté, bez prímesí, nečistôt a plodníc iných druhov húb; môžu byť len mierne perforované a napadnuté larvami hmyzu a ich plodnice môžu byť poškodené. Čerstvé jedlé huby nesmú byť prestarnuté, plesnivé, zaparené ani mokré; režú sa najviac jedným pozdĺžnym rezom tak, aby sa neoddelil klobúk od hlúbika.
(2) Čerstvé jedlé huby okrem pestovaných šampiňónov2) môžu obsahovať pri uvádzaní na trh najviac 1% hmot. minerálnych nečistôt a organických nečistôt rastlinného pôvodu.
(3) Dátum spotreby čerstvých jedlých húb môže byť najviac tri dni odo dňa ich zberu, ak ide o čerstvé voľne rastúce jedlé huby, a najviac päť dní odo dňa ich zberu, ak ide o čerstvé pestované jedlé huby.
(4) Na trh možno uvádzať len voľne rastúce jedlé huby uvedené v prílohe č. 1 časti A. Na trh možno uvádzať len pestované jedlé huby uvedené v prílohe č. 1 časti B.
(5) Čerstvé jedlé huby sa musia ukladať voľne podľa druhu a zatriedenia do vzdušných, celistvých, pevných, suchých a nezapáchajúcich obalov.
(6) Čerstvé jedlé huby sa musia prepravovať a skladovať pri teplote od 0 stupňov C do 10 stupňov C, ktorá nekolíše, a so zabezpečením dostatočného vetrania, aby nedošlo k ich zapareniu.
(7) Strmuľka inovaťová (Clitocybe nebularis) a podpňovka obyčajná (Armillaria mellea) musia mať v označení uvedenú túto informáciu o vhodnom spracovaní pred konzumáciou: "na konzumáciu len po prevarení 20 minút a vyliatí vody použitej na varenie".
§ 7 Požiadavky na výrobky z jedlých z húb
(1) Sterilizované výrobky z jedlých húb sa musia vyrábať z čerstvých jedlých húb, solených jedlých húb alebo mrazených jedlých húb len termosterilizáciou.
(2) Sterilizované výrobky z jedlých húb sa môžu vyrábať v rôznych druhoch nálevov alebo bez nálevu vo vlastnej šťave.
(3) Na výrobu sušených húb možno použiť len čerstvé jedlé huby.
(4) Sušené huby možno vyrábať a uvádzať na trh ako sušené huby jedného druhu a zmes sušených húb.
(5) Sušené huby môžu mať najviac 14% hmot. vlhkosti a najviac 2% hmot. minerálnych nečistôt.
(6) Osobitné požiadavky na sušené huby a ich zmesi sú uvedené v prílohe č. 2.
(7) Hubový extrakt, hubový koncentrát a sušený hubový koncentrát sa musí vyrábať z celých čerstvých jedlých húb alebo z ich častí lisovaním alebo vylúhovaním; na ich výrobu sa môžu použiť aj sušené huby jedného druhu alebo zmes sušených húb.
(8) V názve výrobkov z jedlých húb sa musí uviesť názov druhu použitých jedlých húb. V názve výrobkov zo zmesi jedlých húb stačí v názve uviesť slová "zmes jedlých húb". V označení zloženia zmesi jedlých húb sa musia uviesť druhy jedlých húb, z ktorých sa táto zmes skladá, v klesajúcom poradí.
(9) V názve alebo v blízkosti názvu výrobku z jedlých húb v náleve sa musí uviesť použitý druh nálevu.
• Príl.1 ZOZNAM JEDLÝCH HÚB, KTORÉ MOŽNO UVÁDZAŤ NA TRH
• Príl.2 OSOBITNÉ POŽIADAVKY NA SUŠENÉ HUBY A ICH ZMESI

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 15.1.2017 10:33

PRÍL.1: ZOZNAM JEDLÝCH HÚB, KTORÉ MOŽNO UVÁDZAŤ NA TRH
A. Voľne rastúce jedlé huby
1. Bedľa červenejúca - Macrolepiota rachodes (len mladé plodnice), teda Chlorophyllum rachodes
2. Bedľa vysoká - Macrolepiota procera (len mladé plodnice)
3. Čírovnica májová - Calocybe gambosa
4. Čírovka sivá - Tricholoma portentosum
5. Hliva buková - Pleurotus pulmonarius
6. Hliva ustricovitá - Pleurotus ostreatus
7. Hríb dubový - Boletus reticulatus
8. Hríb siný - Boletus luridus, teda Suillellus luridus
9. Hríb smrekový - Boletus edulis
10. Hríb sosnový - Boletus pinophilus
11. Hríb zrnitohlúbikový - Boletus erythropus, teda Neoboletus luridiformis
12. Hríbovec dutohlúbikový - Boletinus cavipes, teda Suillus cavipes
13. Jelenka poprehýbaná - Hydnum repandum (mladé plodnice, len na ďalšie potravinárske spracovanie)
14. Kozák brezový - Leccinum scabrum
15. Kozák hrabový - Leccinum carpini, teda Leccinum pseudoscabrum
16. Kozák osikový - Leccinum rufum (Leccinum aurantiacum)
17. Kozák žltooranžový - Leccinum versipelle
18. Krásnopórovec ovčí - Albatrellus ovinus (mladé plodnice, len na ďalšie potravinárske spracovanie)
19. Krásnopórovec zrastený - Albatrellus confluens (mladé plodnice, len na ďalšie potravinárske spracovanie)
20. Kuriatko bledé - Cantharellus pallens
21. Kuriatko jedlé - Cantharellus cibarius
22. Lievik trúbkovitý - Craterellus cornucopiodes, teda Craterellus cornucopioides
23. Masliak kravský - Suillus bovinus
24. Masliak lepkavý - Suillus laricinus (Suillus aeruginascens), teda Suillus viscidus
25. Masliak obyčajný - Suillus luteus
26. Masliak smrekovcový - Suillus grevillei
27. Masliak strakatý - Suillus variegatus
28. Masliak zrnitý - Suillus granulatus
29. Pašupinovka obyčajná - Rozites caperata, teda pavučinovec inovaťový Cortinarius caperatus
30. Pečiarka dvojvýtrusná - Agaricus bisporus (len na ďalšie potravinárske spracovanie)
31. Pečiarka obrovská - Agaricus augustus (len na ďalšie potravinárske spracovanie)
32. Pečiarka obyčajná - Agaricus bitorquis (len na ďalšie potravinárske spracovanie)
33. Pečiarka poľná - Agaricus campester (len na ďalšie potravinárske spracovanie), Agaricus campestris
34. Pečiarka lesná - Agaricus silvaticus (len na ďalšie potravinárske spracovanie), Agaricus sylvaticus
35. Pečiarka záhradná - Agaricus hortensis (len na ďalšie potravinárske spracovanie), ? Agaricus campestris var. hortensis ? Agaricus bisporus, var. hortensis ?
36. Podpňovka obyčajná - Armillaria mellea - komplex druhov (len klobúky)
37. Pôvabnica dvojfarebná - Lepista saeva, teda Lepista personata
38. Pôvabnica fialová - Lepista nuda
39. Rýdzik pravý - Lactarius deliciosus
40. Rýdzik smrekový - Lactarius deterrimus
41. Rýdzik sosnový - Lactarius pinicola, teda Lactarius deliciosus var. pinicola, resp len Lactarius deliciosus - rýdzik pravý
42. Sliziak lepkavý - Chroogomphus rutilus (Gomphidius rutilus)
43. Smrčok jedlý - Morchella esculenta
44. Smrčok kužeľovitý - Morchella conica
45. Strmulec nakopený - Lyophyllum decastes
46. Strmulec sivohnedý - Lyophyllum fumosum
47. Strmuľka inovaťová - Clitocybe nebularis (Lepista nebularis) (len mladé plodnice)
48. Suchohríb hnedý - Xerocomus badius, teda Imleria badia
49. Suchohríb plstnatý - Xerocomus subtomentosus, teda Boletus subtomentosus
50. Suchohríb zamatový - Boletellus pruinatus var. luteocarnosus (Xerocomus fragilipes), teda Xerocomellus pruinatus - suchohríbnik zamatový
51. Tanečnica poľná - Marasmius oreades
52. Trúdnik šupinatý - Polyporus squamosus (len mladé plodnice), teda Cerioporus squamosus
53. Vatovec obrovský - Calvatia gigantea (Langermania gigantea) (len mladé plodnice)
B. Pestované jedlé huby
1. šampiňón (pečiarka) dvojvýtrusný (-á) (Agaricus bisporus), vrátane hybridov,
2. hliva ustricová (Pleurotus ostreatus), vrátane hybridov,
3. húževnatec jedlý (šii-take) (Lentinus edodes), teda Lentinula edodes
4. pošvovec obyčajný (Volvariella volvacea),
5. šupinovka nameko (Pholiota nameko),
6. uchovec bazový (Judášovo ucho) (Hirneola auricula-judae), teda Auricularia auricula-judae
7. hľuzovka letná (Tuber aestivum), vrátane hybridov.

Reagovať na správu