Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

TOP 3 najlahodnejsie huby.


portret

Gabcika 3.11.2014 17:06

Som zvedavy ake mate top 3 huby ktore vam najviac chutia (teda rodovy + druhuvy navoz) - som zvedavy ci objavim dajake nove chute pre mna a este viac co sa povazuje za top 1 hubu u nas (kedze hluzovky/lanyze nema kazdy moznost konzumovat - ja som tiez este nemal ak ma pamet neklame).

Aby tu nebol mismas lebo kazdy druh sa da na nieco ine pripravit tak prve tri by ste mohli napisat napr. ako ja (a napr. do zatvory vyuzitie) a potom sa ak chcete rozpisat k dalsim alebo poradiu (tzv. dat omacku okolo dalsich ).

P.S skoda ze tu na stranke neni aj takata jednoducha bodovacia otazka (aspon ak som neoslepol po dakej hube bo som brazdil a nic podobne nenasiel - 1 miesto 3 body, druhe 2 body, tretie 1 bod ako priklad - kazdy reg. by mal moznost raz odpovedat a trebars po roku si mohol zmenit trebars nazor ked spozna nove chute

Pre mna (tiez stale menim chute):
1. Smrčok jedlý (obycajny je u mna to iste, v polievke (hlavne v slepacej) u mna nenahraditelny mnam)
2. Muchotrávka červenkastá (len tak na panvicke na masielku (atd) dokorenena ako bedla nema chybu - lahodna a u mna o triedu vyssie ako bedla vysoka
3. Hríb smrekový (celkovo biele hriby{pravaky} vysusene na platky len tak ako chipsy nemaju chybu (a hlavne zdrave chipsy )

[urcite by som mohol pisat o plavkej zelenkastej (na pancicke), podpnovke obycajnej (v polievke), rydziky {ktore kolvek z pravych} zavarane v octe, masliaciky-male dubaciky zavarane v octe, kucirka velka v polievke, povabnica fialova a strmulka inovatova (prvy krat akurat nedavno som mal moznost stretnut inovatove ktore mi nevonalo inak pre mna bajecna vona) do omacok alebo polievky, sirovce na panvicke, na chut pecenovca som este neprisiel kedze iba raz sa mi ho podarilo urobit), kuriatka v prazenicke, kozaky zapecene v rure atd.]

Reagovať na správu

portret

gaspi pokročilý 3.11.2014 17:52

pre mna žiadne, jem ich len ked nemam na výber

Reagovať na správu

portret

golgolik atlasár, mykológ 3.11.2014 19:09

Kuriarka jedle a podobne druhy a potom to je asi jedno

Reagovať na správu

portret

Marcel 3.11.2014 19:18

Mne ako "samostatne" (na panvici,grile) chutí najviac plávka zelenkastá.V polievke trúdnik klobúčkatý a v praženici smrčkovec český.

Reagovať na správu

portret

Rados3berny 3.11.2014 19:35

najlepšia je tá, pri ktorej som si užil parádnu hubačku a keď už je na tanieri, tak je na nezaplatenie

Reagovať na správu

portret

Fredegar8 3.11.2014 19:50

pavučinovec osikový, muchotrávka červenkastá a rýdzik surovičkový/plávka zelenkastá

Reagovať na správu

portret

babkaGabka 12.11.2014 18:37

v okolí Ke zrejme nikto nezbiera tento pavučinovec a býva ho hodne, môžeš dať k dobru recept na jeho prípravu?

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 19.11.2014 21:49

Osikový býva často červavý - takže nič moc.

Reagovať na správu

portret

skandi 3.11.2014 21:37

Vyborna tema

Pre mna zavisi aj co do ktoreho pokrmu, ale v zasade

1. Smrckovec cesky - pre mna je najlahodnejsi v prazenici dodava jej podla mna neskutocne jemnu az kremovu chut
2. Muchotravka cervenkasta - skvela je na masle
3. Plavka zelenkasta - nasucho opiect osoleny klobuk

A zo zvysnych asi rovnako ako Dudlo. O dubakoch a kozakoch pisat asi nemusim to je taka klasika ale co sa tyka polievky najviac mi chuti z plavok.

Reagovať na správu

portret

tonicek 7.11.2014 15:40

Nakoľko Smrčky a Muchotrávku červenkastu som ešte nejedol, mám tento rebríček:
1) Trúdnik klobúčkatý - Barania Hlava
2) Hríby a kozáky - v mačanke a mäsko na sušených
3) Bedľa vysoká na masielku

Reagovať na správu

portret

Lesik 3.11.2014 22:07

Rýdzik pravý/ smrekový, opečený na panvici tak, aby šťavička nevytiekla... Naň sa nič nechytá.

Nerozumiem blázneniu sa za dubákmi. Pekne voňajú, ale chuť nemajú prakticky žiadnu a už vôbec nie v polievke. Iba grilované/vyprážané cítiť.
Hľuzovky ma neupútali. Asi preto, že som za ne neplatil ťažké tisíce.

Reagovať na správu

portret

Gabcika 4.11.2014 07:04

Pekná téma

1. Muchotravka Cisarska (v zahraničí nie je chranena)
2. Muchotravka Cervenkasta
3. Kuriatko Jedle

Reagovať na správu

portret

Anči 4.11.2014 07:10

U mňa jednoznačne vedie hríb zrnitohlúbikový. Po ňom by som zaradila kozák smrekový a plávku zelenkastú.

Reagovať na správu

portret

brezak 5.9.2019 23:40

skutocne najlepšie huby su suchohríby

Reagovať na správu

portret

zdenči 4.11.2014 07:46

Moje poradie:

1. Bielohľuzovka obyčajná (Nakrájaná na plátky a opražená na masle ako chipsy. Kedysi u nás hojne rástla, teraz, keď kysucké lesy liečia motorovou pílou sa z miest, kde som ju nachádzal vytratila spolu so stromami. Na masle, čo ostane po pražení je dobré spraviť praženicu. Chutí znamenite.)
2. Koralovec bukový (Prvý krát som ho ochutnal vlani a tento rok sa ho urodilo hojne. Najčastejšie ho robím na spôsob držkovej)
3. Bedľa (či vyprážaná v 3-obale alebo iba tak na oleji s rascou a soľou)

Smrčok som ešte nenašiel, resp. ani nehľadal a muchotrávku červenkastú zatiaľ nemám odvahu dať do úst Jedine, že by mi ju ponúkol niekto, kto ju zaručene pozná.

Reagovať na správu

portret

ivetatom pokročilý 4.11.2014 08:38

Plávka zelenkastá opečená na panvici so surovým cesnakom
Kuriatko jedlé v kulajde (práve idem robiť)
Smrčkovec v praženici, keď dostanem od Rada

Reagovať na správu

portret

Sonia 4.11.2014 09:05

Bez poradia: dubák a hríb smrekový , prášnice a masliaky

Reagovať na správu

portret

sipovec 4.11.2014 10:51

„Najšpičkovejšia“ huba je, podľa mňa, zaznávaná tanečnica poľná. Hodí sa na všetky druhy úprav /pražená s vajcom i bez, polievky, k hocijakému mäsu a na akýkoľvek spôsob, nakladaná, mrazená, sušená/ okrem vyprážania. Zachováva si svoju jemnú chrumkavosť aj po dlhšej tepelnej úprave /nikdy nezostane „blatová“/. Ako nakladaná „nesoplí“. Vôňa a chuť je vynikajúca.
Potom nasledujú pečiarky – čerstvé, sušené, pre svoju využiteľnosť v akomkoľvek spôsobe úpravy. Hodia sa k akémukoľvek mäsu a tiež do polievok.
Hríb dubový /bronzový, smrekový.../- biele hríbovité pre svoju neskutočnú arómu. S konzistenciou to už nie je bohvieaké. Neviem si bez neho predstaviť napr. štedrovečernú kapustnicu.
Z kulinárskeho pohľadu by som pridával huby podľa spôsobu prípravy a druhu jedla. Z gurmánskeho hľadiska je dôležitá nielen chuť, aróma, ale aj vzhľad pripravovaného jedla. Aj oči si musia „užiť“.
Praženica – zmes húb – tanečnica poľná, plávka zelenkastá, kuriatka, muchotrávka červenkastá
Dusené hovädzie, divina – kozák hrabový, hríb zrnitohlúbikový, suchohríb hnedý-celé malé klobúčiky
Bravčové dusené – dubák, suchohríb hnedý, plstnatý, pečiarky
Kuracie, bravčové – perkelt, paprikáš – pečiarky, kuriatka, tanečnica poľná, muchotrávka červenkastá
Polievky zeleninové, mäsové vývary – tanečnica poľná, kučierka veľká, plávka zelenkastá
Vianočná kapustnica – dubák, suchohríb hnedý
Vyprážané – šampiňón v cestíčku s droždím, vatovec-trojobal, keď nie sú tak aj bedľa v trojobale
Kotlíkový guľáš – sušené celé malé hlavičky suchohríb hnedý, hríb zrnitohlúbokový, kozáky
Čínska kuchyňa hovädzie, bravčové, kuracie – šampiňón, lievik trubkovitý, uchovec bazový /nepotrebujú dlhšiu tepelnú úpravu/
Nakladané huby – najlepšie zmesky – čo les dá podľa obdobia, sólo nakladané druhy – rýdzik /pravý, smrekový/, tanečnica poľná
Perlička – odtučňovacia kúra - na troche oleja opražiť cibuľu, kuriatka alebo hlivu ústricovitú a kúsok celozrnného chleba. Dlhší pocit nasýtenia /sú ťažšie stráviteľné/a málo kalórií.

Reagovať na správu

portret

canifer 4.11.2014 12:27

Toto nie je pre nikoho jednoduché, pretože je ich spústa, čo zbožňujem, ale keď to má byť:
1. Smrekáče a dubáky, čerstvé len na panvici so soľou a rascou, či v poriadnom talianskom rizote z kvalitnej talianskej ryže, alebo nakladané mladučké - biele, krátko po vybehnutí.
2. Hríb zrnitohlúbikový, po dokonalej tepelnej úprave je to delikatesa.
3. Vatovec a všetky druhy prašiviek, kto má niečo proti a pachtí sa len za hríbmi, nevie o čo prichádza.
Škoda že sú len tri miesta, nevyšlo na nakladané, či len na platničke opečené rýdziky, najlepšiu polievku z mladých masliačikov, omáčky z jedlých muchotrávok, absolútne úžasné dusené mäso na suchohríboch, či kozákoch, omáčku z hnojníka obyčajného s cestovinami, držkovú z kotrča, bažanta na modrákoch, kuriatka nakladané vo vodke, atď...................................

Reagovať na správu

portret

gabriell 15.12.2014 12:47

Máš pravdu, ťažko vybrať tri najlepšie.
Praženica - zmes a nesmie chýbať kozák, alebo smrčkovité huby
Polievka - jednoznačne trudnik klobučkaty (barania hlava)
Mačanka - kozák, pňovna neskorá, hliva, hríb
Vyprážané v trojobale - muchotrávka červenkastá, bedľa, hliva, hríb zrnitohlubikový
Nakladané v octe - rydzik, pôvabnica, smrčkovec český, a určite zmes húb
Kvasené huby - rydzik
Kapustnica, šarišská juška - zmes sušených húb (nemal by chýbať hríb, kozák a pod.)
Perkelt - kozáky, kuriatka a pod
... a tak by sa dalo pokračovať ďalej

Reagovať na správu

portret

gabriell 15.12.2014 12:48

Pardon, hríb zrnitohlúbikový patrí do mačanky

Reagovať na správu

portret

BOOBLE 4.11.2014 15:30

A sírovce okrem mňa nikto neje ?
Hríby (dubový, smrekový,sosnový)
Plávka zelenkastá.
Poradie neviem, podľa chuti a nálady.

Reagovať na správu

portret

MIHALNICA 27.4.2016 00:27

Ja sa hlásim určite k sírovcu. A takú ,,držkovú,, z kučierky by som si tiež včul dala...

Reagovať na správu

portret

Pepe 5.11.2014 08:12

1. Muchotrávka červenkastá
2. Bedľa vysoká
3. Kuriatko jedlé
a potom všetky nemodrejúce boletusy

Reagovať na správu

portret

Miťko 5.11.2014 12:39

Suchohríb hnedý v pomazánke,kučierka veľká v polievke, kuriatko jedlé ako paprikáš, vo vodke ( alkohol) a v octe ako šalát a hríby a kozáky v kapustnici; z toho vyplýva že TOP 1 u mňa kuriatko.Ostatné bez poradia.

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 5.11.2014 14:11

mne je to jedno, hlavne aby u toho bol kus sviňaciny

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 19.11.2014 21:51

Svätá pravda!

Reagovať na správu

portret

MIHALNICA 27.4.2016 00:24

Pomazánku dodám

Reagovať na správu

portret

Gabcika 5.11.2014 15:34

Ani som netusil kolko kulinarskych moznosti sa nam naskytuje.
Vrelo dakujem za ne aj za vsetky doterajsie hodnotenie aspon mam aky taky prehlad ci hriby dominuju u Slovakov alebo nie. :D
V celku ma zaujal aj prispevok na top 1 : Pavučinovec osikový - nakolko tento som ani len nenasiel nieto este zistil ze vynikajuco chuti.
Pravda aj sirovce su vyborne...
Mal som kolegu ktory byva nad PK v lese (takze hubar to velky - kedze to ma na skok) a tiez si nevedel vynachvalit Hrib Zrnitohlubikovity.

Reagovať na správu

portret

ivann 5.11.2014 23:09

Inspirativna diskusia, ale kedze som kopu z toho co tu ludia popisali este neochutnal, tak len obmedzeny rebricek:
1. Kuriatko jedle
2. Smrcok obycajny / neskor v roku bedla vysoka / este neskor kucierka velka
3. Hrib zrnitohlubikovy zarovno so smrekovym
... ale boli casy ked by som si za hlivu dal koleno vrtat, teraz max ucho aj to len vo velkom abstaku

Reagovať na správu

portret

dudo 6.11.2014 13:21

1. Hliva ako držková polievka nemá chybu. Pred týždňom som vyskúšal ako držkovú aj Strmuľku inovaťovú, tiež dobré.
2. Hríby v rôznej forme (vyprážané, dusené ,sušené...)
3.Bedľa vyprážaná ,prípadne zmes húb v Hubovom guláši – praženici.
Podľa ročných období: napr. Smrčky na jar...
Kuriatka nachádzam u nás len sporadicky, M. červenkastá – väčšinou do gulášu - P. zelenkastá tiež.
Vatovec je super, len ho nachádzam tiež iba občas.

Ako píše Rado „najlepšia je tá, pri ktorej som si užil parádnu hubačku a keď už je na tanieri, tak je na nezaplatenie “

Reagovať na správu

portret

Giani 6.11.2014 15:57

1. Hliva ustricová; 2. Tanečnica poľná; 3. Plávka lasičia

Reagovať na správu

portret

Tokaj 6.11.2014 19:56

1.Muchotrávka zelená
2.Muchotrávka končistá
3.Bedlička ostrošupinatá
Pre svokru praženička ako vyšitá

Reagovať na správu

portret

ivetatom pokročilý 6.11.2014 20:41

TY BEŤÁR

Reagovať na správu

portret

Gabcika 7.11.2014 13:25

Hold moc jej nezavidim Urcite pri tejto topke by jej chutnala aj Kapucnovka Okrovohnedasta.

Reagovať na správu

portret

Tokaj 12.11.2014 19:06

Ak bude počúvať tak aj zvonovec olovnaty dostane.

Reagovať na správu

portret

Aneri pokročilý 16.11.2014 15:42

A ja, prečo nejem huby.

Reagovať na správu

portret

paress 11.11.2014 13:37

1] Hluzovka
2] hrib
3] kuriatko

Reagovať na správu

portret

golgolik atlasár, mykológ 11.11.2014 17:57

Tak aktualizujem:
1.) kuriatko jedlé a podobné druhy
2.) hríb zrnitohlúbikový
3.) obalené šampióny

Reagovať na správu

portret

Maxi 13.11.2014 09:13

1. Dubák
2. Dubák
3. Dubák v kapustnici

Reagovať na správu

portret

čerebľa 13.11.2014 14:50

1. Muchotrávka červenkastá (v akejkoľvek úprave)
2. kuriatka
3. hríby a kozáky
Uprdnostńujem však jedlá pripravené s čerstvých húb aj keď také nakladané kuriatka tiež nemajú chybu.

Reagovať na správu

portret

mirecst 14.11.2014 22:22

pečeňovec dubový

Fistulina hepatica (Schaeff.) With.

Reagovať na správu

portret

Buki 16.11.2014 09:52

1. muchotrávka cisárska (Amanita caesarea, delicium non plus ultra) - u južných „somsédov“ nie je chránená a už sme oba v EÚ, aj s malým prihraničným stykom;
2. sliziak lepkavý (Chroogomphus rutilus / vo „Veľkom atlase“ je názov sliziakovec borový) - škoda, že ich neviem nájsť viac a že zvyknú tak plesnieť;
3. hríby „tvrdoše“ (Boletus sp. - dubový, bronzový, smrekový,... ).

Reagovať na správu

portret

Gabcika 16.11.2014 21:23

Opat chcem podakovat vsetkym za prispevky (ti ktori chcu este pridat svoju topku 3 budem velmi rad)

Taky provizorny rebricek (kedze asi na stranke nieco podobne tak skoro nebude) Top 3 podľa bodov (za prve miesto 3 body, druhe 2 body ,tretie 1bod... urcene bez poradia v top 3 = kazdy 1bod):

1.Hríb Smrekový (biele hríby) = 19bodov
1.Kuriatko Jedlé = 19bodov
3.Muchotrávka Červenkastá = 18bodov
-------------------------------------
4.Plávka Zelenkastá = 10bodov
5.Hríb Zrnitohlúbikovitý = 9bodov

P.S zatial sa mi len potvrduje ze nasinci maju najradsej dubaky (tak ako sa hovorieva) - "modrak'' ma celkom prekvapil ze naozaj ho viaceri priradili do top 3

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 16.11.2014 21:54

Na toto sa asi nedá odpovedať, čiastočne by sa dalo odpovedať pri takomto zadaní otázky:
„Uveďte tri Vaše najobľúbenejšie huby na tento účel:
sušenie
dusenie
polievku
omáčku
pod mäso
zaváranie
opekanie
koreninu
naj-univerzálnejšie...“

Reagovať na správu

portret

trnavák 19.11.2014 09:45

Na huby chodím hlavne relaxovať a čistiť hlavu. Ale samozrejme spracovávam huby tak, ako aj ostatní. Môj typ:
polievka - kuriatko jedlé, tanečnica poľná, muchotrávka červenkastá
omáčky, šťavy k mäsu - suchohríby, kozáky, masliaky, hríby a usušené, pomleté bedle
sterilizovanie - suchohríb hnedý, podpňovky s kombináciou zeleniny - mrkva, karfiol, petržlen, zeler, cibula, baraní roh

Reagovať na správu

portret

kozaroš pokročilý 19.11.2014 20:13

1. Hodvábnica jarmá v praženici a v polievke.
2.Kozáky na všetky spôsoby.
3.Hliva ustricovitá.

Reagovať na správu

portret

Aliryb 8.12.2014 15:53

1. Dubák 2. Hliva ustricová 3. Bedľa veľká
Moc nepoznám ďalšie huby, ale diskusia ma zaujala na dlhé zimné chvíle.

Reagovať na správu

portret

Katka 9.12.2014 16:23

1. Jelenka poprehýbaná (v sladkokyslom náleve)
2. Jelenka poprehýbaná (plnka v kurati)
3. Jelenka poprehýbaná (perkelt, na kyslo, rizoto, pod mäso)

Reagovať na správu

portret

Gabcika 11.12.2014 12:54

fuuuha tri krat v topke, no asi vyskusam aj v sladkokyslom naleve.

Reagovať na správu

portret

spišak 12.12.2014 00:00

Ani nie div, veď huba je to krásna, keď ju človek krája, ako keby kvalitný syr rezal. A tejto jesene som v Kysaku na stanici videl chlapíka s plným nemalým košom a taškou - naplnené len touto hubou.

Reagovať na správu

portret

Gabcika 17.12.2014 22:04

Tak ano, ale ked chodim lesom a pri pohlade z hora vzdy sa potesim ze som nadabil na kuriatko, ktore mam radsej (aj ked uz aj pri pohlade z hora som sa naucil ich celkom dobre rozpoznat) - ale pravda huba to krasna.

Reagovať na správu

portret

Maja75 12.12.2014 00:01

1. masliaky v praženici
2. bedle v trojobale
3. májovky v polievke

4. tanečnice v polievke
5. keď otec nazbieral malé plávky a piekli sme ich na platenke so štipinkou soli a aby šťávička nevytiekla- kam sa na to hrabú chipsy : D .

Reagovať na správu

portret

amanitôčka 12.12.2014 13:24

RÝDZIK surovička OPEĆENÝ DOLE HLAVIĆKOU NA "šporhelte" a posolený soľou z prešovského solivaru ..... mňááááááám Polievočku z TANEČNICE poľnej s domácimi zemiačikmi.... mňáááááááám a milujem MUCHOTRÁVKU zelenú v sušenej forme ako POSLEDNÉ ZBOHOM zbieranú každý rok pre prípad potreby.

Reagovať na správu

portret

motyliLET 16.12.2014 00:53

1. Hriby biele. Susene dusene na smotane v kapustnici
2. Hrib zrnitohlubikovy modrak hovadzia rostenka a ryza niet lepsia volba
3. Kuriatka a lieviky , kuriatka polievka a prazenica lievik do ciny a sote

Reagovať na správu

portret

cesnakohrib pokročilý 16.12.2014 22:09

1. Na nakladanie (nemôžem si pomôcť) zmeska. Napr. hríb smrekový+rýdzik+prašnica, alebo kuriatko+plávka trávovozelená+prašnica, alebo masliak+václavka+prašnica. Malé celé prašničky aj dobre v poháriku vyzerajú.
2. Na praženicu čírovka zelenkastá (v Taliansku by ma hnali...).
3. Na polievku a omáčku nakyslo akýkoľvek kozák.
4. A ako bonus rýdzik surovičkový opražený nasucho.
5. A ako ďalší bonus opražená bedľa do 'oškvarkových" pagáčikov.
6. A ako bonus bonusov muchotrávka červenkastá ako hubový obar.
Končím, lebo sa zbláznim.

Reagovať na správu

portret

cesnakohrib pokročilý 16.12.2014 22:55

...a do polievok samozrejme tanečnica poľná!

Reagovať na správu

portret

MarVa 17.12.2014 18:04

Dovolím si reagovat historkou. Dvakrát v životě byla mnou připravená smaženice označena kamarády slovy "nejlepší, jako jsem v životě jedl". Poprvé sestávala s holubinek (plávok) mandlové, nazelenalé a namodralé (mandľovej, zelenkastej a modrastej) a muchomůrky růžovky (muchotrávka červenkastá). Podruhé v ní bylo 28 druhů hub hřibovitých i lupenatých, vždy 2-3 plodnice (kromě lišek - kuriatok, těch jsem dal víc). Na grilování jsou vynikající křemenáče (kozák žltooranžový apod.), do polévek přidávám obvykle kromě čerstvých hub i sušené hřiby. V rizotu je výborná čirůvka (pôvabnica) fialová. A podceňovaná je podle mne liška nálevkovitá (kuriatko lievikovité), s česnekem a čili papričkou (a výjimečně na olivovém oleji) ji mám rád v těstovinách. TOP 3 - holubinka mandlová, hřib dubový, liška nálevkovitá; ovšem když jídlo dochucujete vegetou či něčím podobným, jak je popsáno v řadě receptů, je úplně jedno, jaké houby pak do něj použijete...

Reagovať na správu

portret

BOOBLE 19.12.2014 16:37

Presne tak. Vegeta = všetko chutí rovnako.

Reagovať na správu

portret

cesnakohrib pokročilý 19.12.2014 22:31

Už som to tu tuším v nejakej súvislosti spomínal, no musím sa k sajrajtom vrátiť. Bujón, ale najmá vegeta jedlo zabíja. Nie preto, že by bola nezdravá, ale ako múdri páni a predpokladám dobrí kuchári v príspevkoch predomnou vravia všetko chutí rovnako a keď sa tieto prísady dlhšie varia, je to jedlo na vyhodenie. Zvláštne postavenie ma medzi dochucovadlami tekuté maggi., dobrú držkovú si napríklad bez neho neviem ani predstaviť. Ale opäť- všetko s mierou a ku koncu varenia.

Reagovať na správu

portret

Gabcika 20.12.2014 11:10

No tak ja zdarilo vyhybam takym umelinam ako vegeta, alebo bujony takze ked tak maximalne sol, cierne korenie sem tam curcuma ale pri specialnejsich variaciach mozno nieco navyse (ako napr. niekto pouziva rascu na osmahnutie na panvici atd).
Ale pravda ak sa tam da vegeta ta prerazi vsetko - podla mna nieje nic nad cerstve bilinky resp. korenovu zeleninu zo zahrady (vid do polievky napr. cibula, por, petrzlen, mrkva, petrzlenova vnat - moc rad tam nemam male karfioliki, ktore mi dost vyrazne zamiesaju chute polievky, pocul som aj ze niekto pridava kalerab atd.).

Reagovať na správu

portret

Dominikaaa 19.12.2014 13:33

Kuriatko žlté v prazrnici, ako druhé bedľa vysoká snaženia
a tretie strmulky inovatove v omáčke alebo dubaciky na akýkoľvek spôsob.

Reagovať na správu

portret

TATANKA pokročilý 2.8.2015 23:30

Top 1*** na všetko muchotrávka červenkastá.
kuriatko lievikovité, jedlé v náleve,
kozáky smaženica,
rýdziky smrekové, pravé omeleta,
smrčkovce české omáčka, sušené,
bedle vysmážané,
masliaky polievka na kyslo,
uchovce na čínu.

Reagovať na správu

portret

marcelds 25.4.2016 19:40

Ked nerastu huby a zacnu tak je to jedno vsetko je vinikajuce! Peciarka nadherna v trojobale je bomba. Zmes hub cim viac druhov tym lepsie na prazenicu. Alebo smrckovce nasmotane. 1.muchotravka cisarska-nachadzam vysipane na parkovisku pri lese!!! 2.hrib kralovsky-nachadzam rozkopany rozkrajany na chodnikoch z lesa!! 3.cirovnica majova-ked rastie nikto u nas este nechodi na huby chvala bohu!

Reagovať na správu

portret

Martin Mička pokročilý 26.4.2016 14:51

Ty provokatére, pochutnávat si na chráněných houbách?

Reagovať na správu

portret

marcelds 26.4.2016 17:06

Raz som nasiel vedla asfaltky minimalne 50 ks hrib kralovsky boli rozkrajane. Na parkoviskach pri lese unas hocikedy vyhadzane muchotravky cisarske aj ine huby.

Reagovať na správu

portret

Martin Mička pokročilý 27.4.2016 09:06

Je rozdíl mezi tím, zda-li jednou najdeš na okraji lesa rozkrájené chráněnce a tím, že je pravidelně sbíráš k jídlu. Bohužel jsou mezi lidmi nevzdělaní a hloupý jedinci, kteří ani neví co sbírají a pak ti co to ví moc dobře a přesto chráněné houby sbírají a pro ty nemám slov.

Reagovať na správu

portret

Tokaj 27.4.2016 12:58

Martin súhlasím,ale podotknem,že aj vzácne,kriticky ohrozené a prvonálezy pre danú lokalitu aj keď nie sú chránené takto končia a to ma bolí viac.

Reagovať na správu

portret

marcelds 28.4.2016 14:27

Unas je to katastrofa videl som "rodinku" na hubach zbierali len dubaky otec mama dvaja asi dvanact rocny chlapci ty mali za ulohu rozkopavat ostatne huby. Raz v spravach jeden tlk porozpraval ako nasiel u nas hriby to bola katastrofa co sa dialo v okolitych lesoch. Preto sem nepridavam fotky ani nehovorim odkial som je tu kopec sliedicov. Stretol som aj pravnika z muchotravkami cisarskymi a este aj fotky dal na tuto stanku. Unas je to velmi zle z ochranov prirody.

Reagovať na správu

portret

desperado 26.4.2016 12:36

Uplne vsetky huby mam rad, menej zbierane mozno najviac, napriklad na smotane s knedlikom mam najradsej hlivy a sampinony, plamienky su vynikajuce na polievku a rizoto, uchovec bazovy na ostrokyslu polievku, ale aj do rizota spolu s plamienkami,mlade podpnovky a strmulky inovatove na polievku

Reagovať na správu

portret

háj73 26.4.2016 17:32

Až dnes som objavil túto stránku. Veľmi zaujímavá téma. Ukladám si ju, aby ju nevymazali. Moje najchutnejšie neskôr. Chcel by som odpoveď ako urobiť čipsy z dubákov.

Reagovať na správu

portret

marcelds 30.4.2016 20:19

Zdrave tvrde hribovyte hriby male klobuky v celosti velke nakrajat na cca 2cm platy opekat na masti z jednej aj druhej strany do cervena potom posolit a okorenit je to pochutka.

Reagovať na správu

portret

háj73 1.5.2016 14:57

Ďakujem. Tých 2 cm , nie je to hrubé?

Reagovať na správu

portret

marcelds 1.5.2016 15:36

Nie je hriby obsahuju okolo 90% takze ti ostane dvojmilimetrovy pasik.

Reagovať na správu

portret

Vlaďa 29.4.2016 07:25

1. Muchotrávka červenkastá
2.Smrčkovec český
3.Kozaky,Dubáky a všetky ostatné huby.
Každá huba má svoju inú super chuť. A každú si rada vychutnám.

Reagovať na správu