Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Plamienky »

Gurmánske špagety a la Rak

Rozpočet pre štyri osoby

Ingrediencie: 200g kuracích pŕs, 300g plamienka zimná (Flammulina velutipes) , 16 cherry paradajok, 4 trojuholníčky taveného syra Karička Klasik, 3 pol. lyžice olivového oleja, 2 pol. lyžice lesného medu,6 veľkých strúčikov cesnaku, 1dcl Tokajského vína (4-putňové a viac), čerstvá bazalka ( v núdzi môže byť aj sušená), 1/2 kocky slepačieho bujónu, kečup OTMA, mletá červená paprika, čerstvé chilli papričky podľa chuti, citrón, špagety pre 4 osoby, soľ

Popis prípravy: Večer pred prípravou nakrájame prsia na hrubé rezance, pridáme riadne umyté a nakrájané plamienky, 1 polovicu tokajského vína, 1 pol. lyžicu medu, 3 rozpučené strúčiky cesnaku, na jemné kolieska nakrájanú chilli papričku, troška oleja a soľ. Všetko dobre premiešame a uložíme na noc do chladničky.

Na druhý deň zmes vyberieme, vložíme na predom vyhriatu panvicu poliatú olejom a narýchlo orestujeme, kým nám mäsko pekne nezbeleje. Pridáme polovicu na polovičky nakrájaných cherry paradajok, po minútke zalejeme zvyšným tokajským vínom aj medom. Ďalej pridáme približne tretinu 310gramovej fľašky kečupu OTMA, polku bujónu,syr a miešame kým sa syr pekne nerozplynie. V prípade potreby podlievame vodou.
Pred dokončením pridáme 3 kávové lyžičky mletej papriky, na drobno nakrájanú bazalku (jednu-dva hrste, ev. 3 čajové lyžičky sušenej), na tenké plátočky nakrájaný zvyšný cesnak, nakrájané zvyšné cherry paradajky, poprípade aj ďalšie chilli papričky a po pol minúte ihneď ostavíme.
Ochutnáme a v prípade, že je omáčka príliž sladká alebo kyslá dochutíme podľa potreby citrónom alebo medom.

Samotné špagety pripravujeme tradičným spôsobom, pričom ale ignorujeme výrobcom doporučený čas prípravy a priebežne kontrolujeme, či su už špagety uvarené akurát.
Dobrú chuť

Poznámka: Rovnakým spôsobom môžeme pripraviť aj iné druhy húb, pričom mne sa najviac osvedčili pečiarky z konzervy, čerstvé smrekáče a dubáky.

Andy Rak

Hodnotenie:

(2 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

Henrieta 11.1.2010 22:21

Mnam, ten recept vyzera zaujimovo a jedlo chutne. Urcite vyskusam

Reagovať na správu

portret

mp pokročilý, atlasár, mykológ 12.1.2010 00:33

ako,tá kombinácia všetkého možného ma prekvapila...no treba vyskúšať a potom hodnotiť
...to si ako vymyslel ten recept?
"ako my kuchári hovoríme čo chladnička dala"?

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 14.1.2010 06:51

a syr musi byt Karicka klasik, med musi byt lesny a kecup musi byt zn. Otma?

Reagovať na správu

portret

ivetatom pokročilý 15.1.2010 10:53

najviac obdivujem, ako na tejto stránke chlapi varia. Je mi to veľmi sympatické. Je známe, že muži sú lepší kuchári, ako ženy. A vďaka za fotky, tie správne provokujú.
Ten syr bol asi Bambino v červenom črievku.
Floyd by to Tokajské pri varení riadne ochutnával .

Reagovať na správu

portret

Martula pokročilý 20.1.2011 20:28

Zaujímavý recept, fotografická upútavka super, tak ak v sobotu nájdem plamienky, tak nemusím rozmýšľať, čo uvariť v nedeľu na obed. Už, aby bola sobota.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.