Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

Ako sušiť smrčky?


portret

mmmax 27.3.2023 17:54

Včera som sa nechal zlákať a prvýkrát som vyrazil na smrčky. Celkom sa zadarilo, no keď som hľadal návod ako ich sušiť, nepochodil som. Po vzore obrázkov už usušených, som ich len prerezal na polovice (axiálne ). Včera voňali nádherne ako hríby, no dnes cítim čudný zápach. Netvrdím, že vyslovene smrad, ale je to “iná” vôňa. Môže niekto poradiť, či je to normálne?

Reagovať na správu

portret

Michal1234 27.3.2023 19:54

toto by ma tiež zaujímalo či sa dajú sušiť.. podľa mňa hej, ale nepoznám nikoho kto by s tým mal skúsenosti..

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 28.3.2023 07:40

Aj ja ich suším prerezané na polovicu. A ozaj majú inú vôňu, aj preto sú vyhľadávané. Treba po rozkrojení skontrolovať, bývajú často napadnuté plesňou.

Reagovať na správu

portret

Katka pokročilý 28.3.2023 08:24

Smrčky režem na 0,5 cm krúžky (priečne) a suším rýchlo, ak sa dá, na slnku. Za vlhkého počasia zvyknú zčervavieť. Pokiaľ sa jedná o smrčkovce, klobúčiky prekrojím na polovice a nôžky na krúžky

Reagovať na správu

portret

vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 28.3.2023 10:06

Treba v prvom rade rozlišovať smrčky a smrčkovce, je medzi nimi, aj čo sa týka vône, obrovský rozdiel. Pri MI teraz idú smrčkovce, takže asi preto aj tá "iná" vôňa.

Plodnice obidvoch rodov sa dajú sušiť - smrčkovce aj v celku alebo oddelené klobúčiky (aj po usušení sú dosť krehké), smrčky (ako píše Katka) režem tiež priečne, na krúžky. Kvalitatívny rozdiel, aj čo sa týka chuti je medzi nimi značný. Smrčkovce majú nižšiu kvalitatívnu úroveň, v porovnaní hlavne so smrčkami z okruhu smrčka jedlého a obyčajného. Niekomu dokonca smrdia (spermatický zápach), niekto má z nich po konzumácii dokonca mierne žalúdočné problémy.

Reagovať na správu

portret

miki49 pokročilý, atlasár 28.3.2023 13:57

Vlado,nejako nerozumiem tomuto "Pri MI teraz idú smrčkovce, takže asi preto aj tá "iná" vôňa."
Smrčkovce ani u nás "nesmakujú".Zjedol som zopár lyžičiek praženice,ale nic moc a je ich tu do vagónov a exempláre aké som ešte nezbieral.Dnes sa už objavili smrčky kužeľovité.

Reagovať na správu

portret

vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 28.3.2023 14:30

Pýtajúci sa má nejaké fotky od MI, tak dedukujem, že zbiera teraz jarné huby kdesi tam. A následne teda asi pôjde o smrčkovce, ktoré nejako extra nevoňajú.

Bol som cez víkend na Východe a nahliadol som na nejaké miesta. Boli tam len nejaké smrčkovce. Na stránkach stále v podstate od nás chýbajú fotky nejakých smrčkov (okrem stepných), takže tie zbierané na konzum zjavne ešte ani v najteplejších oblastiach nerastú. Takto som to celé nejako narýchlo vykombinoval.

Reagovať na správu

portret

Boletus60 31.3.2023 08:26

Smrčky kužeľovité mi ukončili prvú vlnu,mám nasušený 4-litrový pohár,suším pozdľžne rozkrojené /kôli chrobači v nich/.Smrčkovce podusím a zamrazím.Myslím že pri sušení im hlúbiky rýchlo začnú hniť,možno keby v sušičke.

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 1.4.2023 20:37

Urob si ich na smotane,a zajedaj čerstvými rožkami,prípadne posypať pažítkou-na tej smotane.Tak sú asi najlepšie.

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 28.3.2023 10:28

Treba dávať pozor pri zbere,a brať len mladé,pružné plodnice(hovorím o smrčkovcoch).Veľa ľudí zbiera aj plodnice,ktoré už sú tmavožlté,a na omak mäkšie,také mľandravejšie.K tým,keď si privoniaš,tak už cítiť taký "ponožkový" zápach,alebo pach takého kuchynského vechťa.Na tie bacha!Tie treba nechať v lese.Možno sa Ti tam taký priplietol,a po praženičke pregrciaš celú noc.Ako písal Vlado,niektorí ľudia majú po konzumácii smrčkovcov žalúdočné problémy.Poznám niekoľko ľudí z môjho okolia,ktorých to postretlo,takže opatrne

Reagovať na správu

portret

marcelds 29.3.2023 19:33

Všetko je ok majú zvláštnu vôňu sú to smrčkovce české najlepšie teraz sušiť v sušicke .

Reagovať na správu