Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Ako si vypestovat doma mycelium hlivvy ustricovej - PEPO96


portret

kukulienka 2.11.2008 10:13

Vezmeš asi kilogram pšenice. Zaleješ ju v nádobe vriacou vodou. Slúži to na odstránenie mastného povlaku, ktorým je na povrchu zrno chránené.Po vychladnutí ho nasypeš do plastového vrecka a zároveň tam vložíš staršiu plodnicu hlivy. Po týždni plodnicu vyberieš (aj prv ak by začala černieť a hniť).Vrecko na tesno uzatvoríš gumičkou a necháš v teple.Po troch týždňoch by malo byť mycélium prerastené v celom vrecku, teda by malo byť vrecko a pšenica celkom biele. Takto pripravené podhubie sa dá zaočkovať do čohokoľvek organického (piliny, klátiky, kukuričné šúpolie, slama, seno ap,)len to musí byť utlačené a vriacou vodou zbavené vrchnej voskovej vrstvy. Najlahodnejšia hliva je bez debaty z buka a orecha. Do klátikov sa potom mycélium vkladá takto: Klátiky narezané na 50 cm dĺžku, hrúbky asi 25-30 cm navŕtame do hĺbky 10cm. Do dierky nasypeme resp natlačime tú zaočkovanú pšenicu diery potom upcháme kolíkom. Rezné plochy pňa " namastíme tak isto zaočkovanou pšenicou, zabalíme do igelitu. Predtým klátik trochu navlhčíme. Asi po troch mesiacoch podhubie krásne prerastie klátik - je celý biely. Z tohto všetkého nám vychádza, že očkovať by sme mali niekedy v júli - auguste. Potom klátiky zakopeme do zeme tak, aby tretina z neho trčala zo zeme je jedno či na stojato alebo ležato. Huba vyrastie len spo kôry. Klátiky, ktoré nemajú kôru málokedy zarodia. Klátiky nesmú vyschnúť!!! Pozor na ovocné a iné stromy, ja som pred 20 rokmi zaočkoval hlivu do bukových klátikov a po prerastení podhubia zakopal pod lipu (mimochodom 60-ročnú)s priemerom kmeňa 50 cm. Mycélium muselo cez koreň prerásť do dreva. a lipa už nie je. Ale jej peň stále ešte rodí. Daj návod a postup. PEPO96

Reagovať na správu

portret

ELV1S (admirator fungis) 2.11.2008 11:59

Hmmmmm... zujímavé..
Som zvedavý čo na to napíšu odborníci.

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 2.11.2008 12:03

aj ja...

Reagovať na správu

portret

Kačenka2 10.11.2008 20:16

Dobry vecer som vikendova hubarka a nasla som tuto stranku len sa neviem v nej dako zorientovat....je to tu ale zaujmave a naucne

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 2.11.2008 17:04

Hm... z celého postupu je najzaujímavejšia časť o vložení staršej hlivy do vrecka s pšenicou. Zdá sa mi to až príliš jednoduché, síce zaujímavé ako experiment. Napriek tomu, že pšenica môže byť obarením sterilná, vložená hliva (rovnako tak aj vrecko) zrejme nie je, tým pádom obsahuje okrem vlastných výtrusov zárodky baktérií a výtrusy iných húb a aj pre tie pšenica možno predstavuje vhodné médium na prerastenie mycélia. Úspešnosť tohto experimentu asi nebude veľmi výrazná, ale za pokus to určite stojí.

Reagovať na správu

portret

siral 3.11.2008 17:57

Vyskúšame za pokus to stoji - pšenice máme dosť a jednu hlivu alebo aj dve plodnice obetujem. Len premyšľam čo by sa stalo keby som tu pšenicu premyl vo vode a trochu ju povaril a potom ešte raz premyl a dal do fungel noveho igelitového vrecka. Mohlo by to fungovať. vyskušame

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 3.11.2008 19:56

Ak neprevaríš aj tú hlivu, nemusíš ani pšenicu, ale potom už tá hliva bude k ničomu... si myslím...

Reagovať na správu

portret

stevo_k1 10.11.2008 14:38

no povarit to zrno netreba len kvoli sterilizacii ale aj kvoli tomu aby sa to zrno "zabilo" a stratilo schopnost branit sa infekcii. takze povarit zrno treba v kazdom pripade

Reagovať na správu

portret

SauceBox 3.11.2008 21:44

do sterilnej pšenice na mrviť sterilné podhubie, najlepšie v sklenených pohároch, prikriť viečkom.

Reagovať na správu

portret

matej.sl 3.11.2008 22:46

Ja to robim inak, keď mám veľkú úrodu hliv a nestíham ich spotrebovať naraz tak niečo uložím na horšie časy aj takto:z niektorých včších plodníc ušúľam väčšiu guľu (niečo ako rolovaná šunka, strčím ju do starej záclony, alebo silonky a zevesím ju do tmavej a chladnej pivnice. Takto uskladnené plodnice vydržia 2 až 3 týždne, staršie a tuhšie plodnice pekne zmäknú a sú vhodnejšie na prípravu jedla, keď však na ňu zabudnem, takto zbalená guľa z hlivy sa postupne obalí bielym podhubím, ktoré postupne prerastie cez látku, tkže svojim výzorom pripomína karfiol a príjemne vonia za hlivou (plodnice vnútri gule sú už veľmi mäkké, tak že sa z nich nedajú pripraviť rezne, dobré sú akurát na polievku.Keby viseli ešte dlhšie, tak by zhnili.Orezal som z povrchu gule podhubie, naočkoval do klátikov ( vyvrtal otvory na viacerých miestach dal som trošku podhubia do tých otvorov prelepil som ich páskou, takto naočkované klátiky som dal do igelitového vreca, ktoré bolo potvoorené, aby hliva mohla dýchať. Vrece som umiestnil do tmavej pivnice, prerastanie trvalo dlhšie, ako pri pšeničnej násade, ale klátiky prerástli hlivou v auguste minulého roku som ich dal zakopal na záhrade a prvá úroda bola až v auguste tohoto roku.

Reagovať na správu

portret

gintonic111 6.11.2008 12:36

pravidelne robím mix originálneho mycélia so zaparenou pšenicou. z jedného mycélia kúpeného v obchode sa dá v pohode vyrobiť 4-5 objemovo rovnakým sáčkov - euroobalov. Pointa je tá, že nesmie to byť na svetle, inak začnú pôsobiť aj ostatné baktérie a dochádza k scečrneniu, resp. časť mycélia zozelenie (mycéliu nepotrebuje svetlo, ostatné byktérie a kvasinky áno).

Reagovať na správu

portret

stevo_k1 10.11.2008 14:36

nebude to mycelium take co obsahuje v hyfach len jedno jadro a teda nebude moct tvorit plodnice? Ja by som pre istotu obetoval tych 70 Sk za sadivo a plodnicu hlivy nahradil kuskom sadiva.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 10.11.2008 20:57

Ak by sa spojili dve primárne jednojadrové mycélia opačného typu, čo by teoreticky mohli, vzniklo by dvojjadrové a na tom by sa mohli tvoriť plodnice. A také tam aj vznikne, len sa obávam, že hliva to nebude.

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 11.11.2008 16:36

spojil som, uvidime čo s toho vzíde

Reagovať na správu

portret

kukulienka 11.11.2008 20:44

super!!!...a vsetci budeme cakat, co z toho vznikne...

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 12.11.2008 09:37

zdokumentujem!!!

Reagovať na správu

portret

stevo_k1 12.11.2008 11:34

a nemusia pochadzat tie mycelia od 2 roznych hub aby sa mohli spojit? ze ci sa mozu spojit mycelia pochadzajuce z dvoch vytrusov tej istej plodnice. Alebo sa v tom substrate moze rozsirit povodne mycelium z ktoreho pochadza samotna plodnica?

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 12.11.2008 14:53

Neviem, nič na túto tému som nečítal.

Reagovať na správu

portret

stevo_k1 12.11.2008 22:10

Ja o tom tiez nic neviem, ale pripada mi to logicke ze 2 primarne mycelia pochadzajuce z dvoch vytrusov toho isteho organizmu danej huby by sa nemali vediet spojit. Mozem sa mylit, ale podla mna by islo o 2 geneticky rovnake informacie, takze taketo spojenie by nemalo ziadnu vyhodu oproti vegetativnemu rozmnozovaniu. Huba ktora by to umoznovala by bola evolucne nevyvojaschopna a neprezila by, nedokazala by sa adaptovat na meniace sa zivotne prostredie. Tiez si skor myslim ze mycelium z ktoreho vznikla plodnica sa uz zo samotnej plodnice nevie rozsirit do substratu. No a ak su obidve moje domnienky spravne, tak to by znamenalo ze takymto sposobom sa hlivy dopestovat nedaju, mozme ziskat pekne prerasteny substrat ale iba primarnym myceliom z ktoreho plodnice nevyrastu. Treba mat potom statstie aby sa na klatik dostali nejake vytrusy z ineho organizmu huby. Preto by som namiesto plodnice pouzil radsej kupene sadivo.

Reagovať na správu

portret

ELV1S (admirator fungis) 12.11.2008 22:22

To znie logicky.
Uvidíme čo vypestuje VladoK.

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 13.11.2008 18:47

to som zvedaví aj ja čo s toho vznikne po týždni, v sobotu dam vedieť..

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 13.11.2008 19:45

Vlado, gratulujem k prezentovaniu tvojich skusenosti s pestovanim hlivy v Rolnickych novinach (nahodou mi ich kolega podsunul, takze viem)

Reagovať na správu

portret

ELV1S (admirator fungis) 13.11.2008 20:43

Pripájam sa

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 13.11.2008 20:48

obom ďakujem

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 13.11.2008 21:25

9.11.2008 som prevaril cca 3kg pšenice zhruba 15 minut som ju nechal prechádzať varom. po vychladnutí na asi 20 stupňov som ju rozdelil do 3-och euroobalov. Do prvého som vložil cca za hrsť nakrájaných starých plodníc, zhruba o veľkosti 1cm výsledok po týždni

((aby ste nemuseli odchádzať zo stránky na huby, zvolte PRAVÉ tlačítko na myši pri tom podčiarknutom odkaze LINKU a v okne, ktoré sa vám otvorí prosím zvolte otvoriť na novej karte pri mozile a pri starom prehliadači IE otvoriť v novom okne najnovší IE umožňuje používať aj karty))

http://vlado.webnode.cz/album/fotogaleri...
Do ďalších dvoch euroobalov, som rozdrvil cca 250gramov sadiva, kupovaného asi pred troma týždňami, ktoré mi zostalo... výsledok http://vlado.webnode.cz/album/fotogaleri...
a tu http://vlado.webnode.cz/album/fotogaleri...
na tomto druhom obrázku je vidno že na mycéliu sa objavila aj zelená pleseň takže, ak dobre predpokladám, hliva to nebude mať také ľahké , ale za pokus to stojí. (hygienické postupy som dodržal) Toto je výsledok prerastania po 4 dňoch, som zvedavý, ako iste aj vy, že ako to bude pokračovať. Teplota v miestnosti, kde som nechal hlivu prerastať na pšenici, je zhruba 17 stupňov. Euroobaly som vložil do tmavého čierneho vreca, ďalšia štúdia na budúci týždeň. Držme hlive palce

Záverom len toľko, takýchto pokusov som absolvoval už x krát, ale s nedobrým výsledkom. Preto som sa prikláňaľ skôr ku kúpe orig sadiva...uvidíme ako sa to ďalej vyvinie...

Reagovať na správu

portret

kukulienka 15.11.2008 21:18

Ahoj Vlado, hlive i tebe drzim palce!!! Urcite to stoji za "odskusanie" ...ved, inac by sme nevedeli, ci je to mozne..

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 16.11.2008 10:54

Ďakujem Anka, investícia 70 až 120 SK si myslím nie je až taká velká, pozeral som cenu hlivy v hypermarkete a to balenie v celofáne a aj cena ma odradila .. Dúfam, že ten pokus potvrdí moju domienku , že najvhodnejšie je investovať do sadiva za predpokladu, že sa nám podarí zaočkovať sterilný materiál, je väčšia nádej na úspech. Pri kupovanom sadive je záruka "aká taká!" že si spolu s hlivou nenaočkujeme aj pleseň, avšak do sterilného materiálu.
Nakoľko ma to zaujíma a nerobí mi to problém budem podávať info s fotodokumentáciou v týždňových intervaloch, ale taktiež by ma zaujímali názory a skúsensti ostatných ď..

Reagovať na správu

portret

kukulienka 16.11.2008 21:29

Ahoj Vlado, velmi ma potesilo, ze si sa rozhodol pre experiment. Ja tiez patrim medzi ludi, ktori skusaju novoty... o publikovanie tohto pokusu ma poziadal PEPO96, ktory sa nevie este orientovat na nasej hubarskej stranke. Urcite ho potesi, ked si precita, ze jeho "navod" zije a ma svojich nadsencov. Drzim palce "nasej hlive"

Reagovať na správu

portret

kota333 22.11.2008 16:33

Po prečítaní spôsobov, skúsil som aj ja - trošku som povaril jačmeň - nechal vychladnúť - do pohára / cca pol litrového / som nasypal vychladnutý jačmeň - nakladol zopár hlív - zavrel do skrine - dnes som si spomenul po 4dňoch - kontrola zatial dopadla dobre - - hrubo sa tiahne biela hmota až do polovičky pohára - dúfam, že to bude zdárny pokus a bude aj základ do slamy - dám vedieť

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 22.11.2008 17:12

situácia sa nezmenila, mycélium v troch vzorkách zatial prerastá....

Reagovať na správu

portret

kukulienka 23.11.2008 22:08

Super, drzim palce!!

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 28.11.2008 18:02

prerastanie pokračuje... (prozatim)
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?...

Reagovať na správu

portret

kukulienka 2.12.2008 21:45

tesim sa dalsie novoty.

Reagovať na správu

portret

haskyvk 21.1.2009 10:01

ako to vyzera teraz?

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 21.1.2009 10:34

no vyzerá to moc nedobre. Podľa arómy, ako som to naposledy kontroloval, v nedeľu večer 18.1.2009 to malo skôr kyslastú vôňu a vôbec by som neriskoval sadivo použiť na očkovanie substrátu. Mne sa to javilo, ako keby hliva nemala silu kolonizovať jačmeň.. podotýkam teplotu som nezvyšoval ! klasická pivničná teplota čo môže mať celkový dopad na prerastanie sadiva. Zrejme by bolo vhodné vyskúšať to sadivo pri stabilnej teplote vhodnej na prerastanie sadiva, v izolovanom priestore. Ja na to podmienky nemám a preto končím s pokusom nateraz a na budúci mesiac kupujem orig sadivo (začína pomaly sezóna )

Reagovať na správu

portret

ErikH 22.1.2009 15:33

tiez som zacal s pokusom v case, ked sa tu objavil navod. Pokial boli vrecka s psenicou v tme, vyzaralo to pekne, bielo. Ked som vsak nasadil obsah vreciek do vysterilizovanej slamy a dal som ju na nepriame svetlo, objavila sa zelena plesen, tak som pokus ukoncil. Teraz mi zacinaju prerastat male plodnice zo naockovanej slamy, zakupenej v carrefoure ku koncu roka.

Reagovať na správu

portret

kukulienka 22.1.2009 21:48

..to je mi luto, ze sa pokus nevydaril...fandila som novemu sposobu pestovania hlivy...nno nevadi, kupime si sadivo v obchode - a je to!!!
Vlado, tebe dakujem za dobrovolne vykonanie pokusu

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 23.1.2009 07:40

niet začo aj mňa to zaujíma možno by to chcelo vytvoriť stabilné teplotné prostredie možno nabudúce všetko dobré !

Reagovať na správu

portret

ErikH 23.1.2009 08:13

tiez sa este nevzdavam, je vela veci, ktore som mohol urobit inak, co planujem este otestovat

Reagovať na správu

portret

slavo212 4.2.2009 10:38

kde by som mohol kúpiť už hotové vypestované sadivo hlivy? [email protected] dík

Reagovať na správu

portret

kukulienka 4.2.2009 11:30

Ahoj Slavo, u nas sa da kupit v zahradnickych potrebach...no stretla som sa so sadivom i baumaxe...

Reagovať na správu

portret

slavo212 4.2.2009 12:12

sorry. na tejto stránke som nováčik a neviem kde je to u nás. dík.

Reagovať na správu

portret

kukulienka 5.2.2009 19:38

nevadi...aj ja som tu zacinala, no je tu vela super ludi, ktori ti radi pomozu
drzim ti palce, urcite sa dozvies vela noveho...

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 10.2.2009 09:12

Nazdar Slavo, ked že nevieme kde to je u teba, jednou z možností je tiež nákup na dobierku prostredníctvom http://www.agrona.sk / . Stretol som sa s tým, že u nás (v regione Nové Zámky) sadivo predávajú skoro všetky malopredajne záhradníckych potrieb.
veľa zdaru v pestovaní

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 10.2.2009 09:24

...u nás ju tiez dostat v zahradnickych potrebach, v B. Štiavnici, a cena bola 2,29 EUR za balicek, mal som zaujem i o sadzbu na "kolikoch", tu momentalne nemali, vraj nie je o nu zaujem, (je o nieco drahsia, asi o 1 EURO), neviem kolko je tam kolickov, ale objednal som si ju, vyrobca je HLIVOSA Bojnice,...

Reagovať na správu

portret

stuardka 11.2.2009 18:51

Ja si kupujem sadbu od hlivosy uz 3 rok na zasielku a som maximalne spokojna ci uz s cenou alebo pristupom.

Reagovať na správu

portret

ErikH 5.2.2009 09:01

koncom minuleho roka som kupil naockovane vrece v Carrefoure v Petrzalke

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 4.2.2009 12:33

My máme na balkóne jedno pokusné vrece kúpené začiatkom decembra v Carrefoure a doteraz na ňom nevyrástla ani jedna hliva, keďže klobúky zárodkov plodníc vo vreci boli hneď v začiatkoch napádané neznámou plesňou. Som zvedavý, či sa tá hliva ešte zobudí.

Reagovať na správu

portret

kerdu 11.2.2009 16:37

Snaž sa nedať podozrivé balíčky do blízkosti iných, ktoré event. kúpiš nové, aby si sa vyhol nákaze. Držím palce !

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 11.2.2009 19:10

co blaznis, co ta nahana Al-Kaida???

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 11.2.2009 19:39

Nie, iba som konvertoval na iránsku mykologickú spoločnosť.

Reagovať na správu

portret

fugi 11.2.2009 21:03

13.11.2008 21:25, vladok:
..........Mozila - Ctrl +Lmouse - odkaz v novom okne
..........Opera - Shift+ - // -

Reagovať na správu

portret

cila 7.12.2019 23:59

neviem nájsť tie obrazky

Reagovať na správu

portret

flyki 24.1.2021 18:26

Ja som prevaril tiež 3 kila pšenice, naočkoval zo sadbou a po 2 týždňoch som zistil,že mi ta pšenica kvasí. Zrejme ju po scedení treba trochu osušiť.

Reagovať na správu

portret

Rado mykológ, atlasár 24.1.2021 20:20

Prevarenie na sterilizáciu nemusi stačiť. V tlakáči je teplota vyššia a môže dosiahnuť odporúčaných 121°C pri 1 Bare, ale nie všetky tlakáče toľko dajú. Môj Tefal má 0.8 Bar, čo zodpovedá 117°C a už sa mi stalo, že mi tam nejaké baktérie narástli.

Reagovať na správu