Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Jedlosť hnojníkov


portret

Michal1234 30.10.2020 11:18

Zdravým všetkým ,
Mám takú otázku, v atlase stránky nahuby.sk sa nachádzajú iba 3 hnojníky ,ktoré sú považované za jedlé a to tieto:
hnojník obyčajný (Coprinus comatus) , hnojník ligotavý (Coprinellus micaceus) a hnojník atramentový (Coprinopsis atramentaria).
V Ottovej encyklopédii húb od L. Hagaru, ktorú akurát pozerám je dokonca hnojník ligotavý považovaný za nejedlý..
Tak moja otázka znie , či má niekto skúsenosť s konzumáciou hnojníkov? či sa dajú spolahnico od seba odlíšiť (lebo som si všimol, že je to pomerne ťažký rod na určovanie) a čo by sa prípadne mohlo stať keby človek skonzumoval niektorý z hnojníkov , ktoré sa označujú ako nejedlé?

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 30.10.2020 11:26

Ja som konzumoval len mladučké hnojníky obyčajné (keď sú lupene ešte celé biele), boli jemné a výborné. Tieto sa údajne svojho času v Nemeckej demokratickej republike aj umelo pestovali.
Poznám niekoho, kto ich zbieral na trávniku v areáli školy a nedal sa presvedčiť, že to nie sú bedle.

Reagovať na správu

portret

Radko2006 30.10.2020 12:42

Hnojníky som jedol a chutia ako šampiňóny zmiešané s masliakmk... Jediný doporučujem hnojník obyčajný a to v mladej forme... S úpravou ako bedľa vysoká... Hnojníky sa nikdy nesmú kombinovať s alkoholom. ?

Reagovať na správu

portret

Rado mykológ, atlasár 30.10.2020 15:07

Pri konzumácii hnojníkov treba mať na pamäti, že sa nesmú kombinovať s alkoholom. Obsahujú koprín, látku s vlastnosťami podobnými antabusu ktorý sa používa na odvykanie od alkoholu. Táto látka zastaví úplnú oxidáciu alkoholu (blokuje enzým acetladehyd dehydrogenázu) a vzniká acetaldehyd, ktorý spôsobuje nepríjemnú otravu (zvracanie, búšenie srdca, bolesti hlavy..) Tento účinok pretrváva až 3-4 dni po konzumácii hnojníkov.

Reagovať na správu