Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

Sušenie bedlí a masliakov


portret

Nightlight pokročilý, atlasár 23.10.2020 21:14

Ahojte. Sušíte bedle a masliaky?
O masliakoch som čítal, že nie sú dobré na sušenie. Mne sa ich ale v pohode usušiť podarilo.
O bedliach som akurát čítal, že niektorí ľudia sušia ich stonky a potom ich nameľú na prášok ako korenie. No minule som v obchode videl zmes lesných húb a v popisku bola okrem iných aj bedľa vysoká.
Tak ma zaujíma, aké sú vaše skúsenosti. Vďaka.

Reagovať na správu

portret

marcelds 23.10.2020 21:23

Masliak je sušený v pohode len musia byť zdravé a tvrdé plodnice. A bedle sú na sušenie len stopky klobúk nie.

Reagovať na správu

portret

saxo 23.10.2020 22:16

Bedle nesusim,daju sa pouzit na x-sposobov(vyprazane,plnene....), ale nozicky stale susim a meliem, mnam....

Reagovať na správu

portret

Nightlight pokročilý, atlasár 23.10.2020 22:41

No práve tie sušené bedle v obchode obsahovali aj klobúky. Toto ma zaujíma preto, lebo viem, že môžem nájsť veľa bedlí, ale čerstvé spracovať nestihnem a darovať ich teraz tiež nemám komu. Ak by som ich skúsil nasušiť, môžem ich spracovávať / darúvať postupne.
Ak nejaké zoberiem, nožičky určite skúsim nasušiť na prášok (ten už mám z veľa druhov húb, ale bedle tam ešte nie sú).

Reagovať na správu

portret

anna11 pokročilý 24.10.2020 09:46

Sušené bedle /malé kúsky alebo rozmrvené na prášok/ sú vynikajúce aj do mäsového guľášu. Sušené masliaky používam tak, ako ostatné sušené hríbovíté huby, majú vynikajúcu chuť. Bedle aj masliaky suším tak isto ako ostatné hríby.

Reagovať na správu

portret

Nightlight pokročilý, atlasár 25.10.2020 10:17

Ďakujem všetkým, že sa podelili o skúsenosti

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 28.10.2020 12:29

Ja som vzdy na SR susila masliaky a v poslednej dobe i hlubiky bedli, no ked sa ususi i klobuk roztrhany na kusky, i ten sa v triestivom mlynku da rozomliet. Je to lahke na prevoz do lietadla, a prakticke na uskladnenie. Pridavam do omacok i polievok na dochutenie na konci varenia...je jedla i surova. Iba treba davat pozor na cervive kusy, tie treba vyradit.

Reagovať na správu

portret

PeteN atlasár, mykológ 28.10.2020 19:07

Jsou lepší houby na sušení, masliaky nejsou úplně nejvhodnější houbou na sušení a bedle také ne. Jedině z těch sušených hlúbikov umletím udělat houbové koření, to není vůbec špatné, několikrát jsem vyzkoušel a bylo to fajn. Jinak klobouky raději buď napřírodně nebo v trojobalu, masliaky v kombinaci s jinými houbami do všemožných pokrmů, především do smaženice, pod maso nebo do houbového rizota...

Reagovať na správu

portret

Katka pokročilý 3.11.2020 15:39

Ak sa zadarí a bedle už nikto nechce jesť, suším ich natrhané pozdĺž lupeňov. Keď mi príde na chuť fašírka, bedle namočím, vyžmýkam, pomeliem, pridám, čo do fašírky patrí (okrem mäsa] . Delikatesa.

Reagovať na správu