Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Zaujímavé využitie hadovky smradľavej v Ázii.


portret

Radko2006 10.10.2020 12:04

Dodnes som si myslel, že z hadovky smradľavej sa dajú len jesť len vajíčka, a že potom je už nejedlá... Ale, dostalo sa ku mne video, ako v Ázii využívajú aj iné jej časti... (https://m.youtube.com/watch?v=SCnIiPS6FS...).. Čo si o tom myslíte? Ja si myslím, že je to zaujímavé...

Reagovať na správu

portret

Michal1234 10.10.2020 12:54

Veľmi zaujímavé video , mňa zaujalo aj to že tie hadovky očividne cielene pestujú, to som nevedel že sa dajú hadovky pestovať.. a malo by ísť o iný druh ako poznáme u nás, je to pravdepodobne druh Phallus indusiatus.. aj to jedlo čo z toho uvarili vyzerá výborne.. celkovo v ázijských krajinách konzumujú rôzne druhy húb.. je škoda že u nás sa bežne ľudia obmedzujú iba na hríby, prípadne bedle.. lebo čo sa jedlých a výborných druhov v našich lesoch týka , tak sme v podstate hubárska veľmoc..

Reagovať na správu

portret

Radko2006 10.10.2020 12:57

Presne tak, veľa hubárov je moc konzervatívnych čo sa týka húb... Napríklad aj plávky, či lakovky amestystové...

Reagovať na správu

portret

Rado mykológ, atlasár 10.10.2020 13:54

Phallus impudicus obsahuje látky ovplyňujúce až zastavujúce tvorbu spremií a jej cytotoxické účinky sa skúmali pre možnú liečbu rakoviny. Hoci nie je priamo uvádzaná ako toxická, jej obsah biologicky aktívnych cytotoxických látok u mňa nevzbudzuje dôveru. Jedna zo štúdií je tu: https://assets.researchsquare.com/files/...

Reagovať na správu

portret

Radko2006 10.10.2020 14:05

Ďakujem za názor aj link... Áno, nevyzerá to byť najlepšie... 😂

Reagovať na správu

portret

Michal1234 10.10.2020 14:40

Ten konzervativizmus je zas dobrý.. lebo je potom aspoň menej otráv.. len by sa do toho konzervativizmu mohlo zakonzervovať viac druhov húb , ktoré by sa ľudia naučili spoľahlivo poznať..

Reagovať na správu

portret

Radko2006 10.10.2020 14:49

Pekne povedané, napríklad plávky zelenkasté, lasičie a modrasté sa dajú ľahko zapamätať. A ak nie stačí kúsok ochutnať...

Reagovať na správu

portret

Peško 10.10.2020 16:57

Ja si niekoľko plávok zvyknem pridať do košíka, niekedy sú však dosť ufúľané. Na druhej strane, nemusíme zjesť všetko, čo sa dá.

Reagovať na správu

portret

Radko2006 10.10.2020 17:05

To je zasa pravda, ale hlavne čo je dôležité, je to, aby sa nezbierali dookola tie isté huby (suchohríby, hríby, bedle), ale aj možno nejakú zmenu, lebo ja Slovensko je dosť húb jedlých, ale aj chutných a hlavne chutrnejších ako tie základné... (samozrejme ako pre koho. 😉)

Reagovať na správu

portret

Rado mykológ, atlasár 10.10.2020 20:43

There are bold pilots and there are old pilots... kdesi som čítal, že nemalú časť obetí otráv hubami tvoria stredne pokročilí hubári, ktorí začínajú rozširovať okruh zbieraných húb. Link na štatistiku nemám, ale za zamyslenie to snáď stojí.

Reagovať na správu

portret

Radko2006 10.10.2020 21:13

To je pravda... Ale, poniektoré huby sú ľahko identifikovateľné. Hlavne pre profesionálov... Ale, plne súhlasím. 😉

Reagovať na správu

portret

Peško 10.10.2020 21:24

Čo sa týka chutnosti, to je dosť individuálna záležitosť, ale samozrejme, veľa závisí aj od zvoleného spôsobu kuchynskej úpravy.
Ďalší pohľad je ochrana prírody, z tohto hľadiska by sme mali zbierať len také huby, ktorých je dosť - ak ich je dosť (a sú jedlé), môžeme sa o ne s prírodou podeliť. Samozrejme, chránené nezbierame, ale tých je aj tak málokedy veľa.

Reagovať na správu

portret

Radko2006 10.10.2020 21:35

Presne tak, mňa najviac nahnevá, keď niekto nevie hubu identifikovať, natrhá si jej plný kôš a potom sa pýta...Alebo, teraz tiež jeden našiel suchohríb moravský a samozrejme "suchohríb ako suchohríb" a už je v koši... Mo isté, hlavne v okolí Dunajskej Stredy som to videl s hríbmi plavými...

Reagovať na správu

portret

Michal1234 10.10.2020 21:38

Áno tá kuchynská úprava je tiež dôležitá, mne napríklad vôbec nechutil pečeňovec keď som ho spolu s inými hubami dal do syrovej omáčky na špagety , ale chutí mi keď sa podusí vo vlastnej šťave s mäsom.. vtedy má podľa mňa výbornú chuť.. taktiež sírovec mi vôbec nechutil keď som ho spravil ako perkelt, ale fašírky zo sírovca (dobre okorenené) mi celkom chutili..

Reagovať na správu

portret

Radko2006 10.10.2020 22:11

Každý to rád inak... Mne napríklad z pečeňovca chutila kyslá omáčka... 👍

Reagovať na správu

portret

Peško 11.10.2020 09:08

Ešte poznámku ku konzervatizmu.
Huby nie sú celkom prebádané. Museli sme postupne korigovať názor na čechračku podvinutú (a podobne jedovaté sú iste aj jelšová a ďalšie), červenejúce bedle, čírovku zelenkastú. Svojho času sa diskutovalo o agaritíne v pečiarkach, tiež klesli v mojich očiach. Myslím, že opatrnosti nie je nikdy dosť a namieste sú odporúčania, že huby sa nemajú jesť pričasto a ani nie vo veľkých množstvách. Pri hubách je asi konzervatizmus namieste.

Reagovať na správu

portret

Radko2006 11.10.2020 10:30

Hej, hej...Aj keď čírovku zelenkastú zbierajú stále vo veľkom...

Reagovať na správu

portret

Peško 11.10.2020 10:44

Musím povedať, že tie diskusie okolo čírovky zelenkastej, ale napr. aj o jedovatosti niektorej (viacerých?) červenejúcej bedle, hoci boli zaujímavé, vždy boli akési "tajomné", akoby sa nevedelo všetko. Alebo, svojho času sa neodporúčalo zbierať pečiarky, no pestované sa stále predávali. Tá tajomnosť do určitej miery súvisí aj s otravou čechračkou podvinutou. Je to zaujímavé.

Reagovať na správu

portret

Radko2006 11.10.2020 21:00

Áno, áno... Tiež napríklad aj s nedohubom zlatožltým napadnuté huby...

Reagovať na správu

portret

irma 12.10.2020 11:20

V našich lesoch som jej tento rok videla množstvo, rastú už 3 mesiace, aj včera som našla v rôznych štádiách vývoja, ale majú biele hlavičky, predtým boli do zelena, ale muchám to nevadí, práve tie ma odrádzajú od zberu a potom samozrejme ten smrad, cítim na diaľku, že sú niekde blízko

Reagovať na správu

portret

Radko2006 12.10.2020 17:14

Áno, áno... Ale ten zápach je len z klobúka... Inak hlúbik je neutrálny...

Reagovať na správu