Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Prosim o identifikovanie huby


portret

Svistik 20.9.2020 15:49

hríb červený hríb červený hríb červený hríb červený
Ahojte dnes sme nasli takyto hrib. Urobil som 4 fotografie OBR 765736 , OBR 765737 , OBR 765738 , OBR 765739 a OBR 765759 . Zvnutra po prerezani rychlo modrie, ale po par minutach opat bledne.

Reagovať na správu

portret

Hubár Majo 20.9.2020 20:35

hríb červený

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 20.9.2020 21:19

Možno aj, ale asi je viac možností...

Reagovať na správu

portret

Svistik 22.9.2020 13:46

Dakujem.

Reagovať na správu

portret

Boletus60 21.9.2020 09:46

Nechápem,prečo to neochutnáš?A to nepatrí len tebe.Načo v atlase ku každému popisu huby uvádzajú aj jej chuť?A pre mudrlantov-nemusí jej kus zjesť.Neviem o prípade,že by sa niekto otrávil z ochutnávania húb,keď malý kúsok ochutná a vypľuje.

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 21.9.2020 14:08

U hríbovitých húb má ochutnávanie zmysel asi len pri podhríbe žlčovom, u ostatných to má malú vypovedaciu hodnotu...

Reagovať na správu

portret

Boletus60 22.9.2020 15:14

Mudrlant-nekážem nikomu pásť sa na hubách tu sa nevie,či to nie je hríb červený,čo by po ochutnaní bezpečne vedel.A hríb horký a sú aj iné chuťe čo dokážeme rozoznať.

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 22.9.2020 16:23

Vážený pán Urminský, väčšina tu prítomných vie že sa ochutnáva len kúsok plodnice, ktorí sa po ochutnaní vypľuje.
Tiež ale vie, že ochutnávajú sa hlavne plávky a rýdziky a vyhodnocuje sa hlavne horkosť a ostrosť (štipľavosť), lebo v týchto rodoch nie sú jedovaté druhy.
U iných druhov je to problematickejšie a môže to spôsobiť nepríjemnosti. Aj všetky hríbovité huby obsahujú termolabilné jedy a navyše platí čo som napísal vyššie, rozpoznávať druhy hríbovitých húb podľa chuti (až na malé výnimky) nie je preukázateľné, lebo podobné chute majú viaceré druhy.

Reagovať na správu

portret

Boletus60 23.9.2020 07:07

Pán Rudolf ešte stále ste si nevšimli,že chcel zistiť,či je to hríb červený,čo by po ochutnaní zistil.Vaša poznámka sa síce týka húb,ale nerieši nastolený problém.A mňa ste otrávili určite.

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 23.9.2020 09:43

Pán Urminský,
na Váš príspevok som reagoval len preto, že je nepravdivý a nepravdivé príspevky pri určovaní húb ohrozujú zdravie ľudí.
Na Vaše nevhodné poznámky reagovať nebudem, tam si každý spraví úsudok sám.

Reagovať na správu