Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Identifikacia huby


portret

madurani 27.6.2020 19:09

neidentifikovaná huba neidentifikovaná huba neidentifikovaná huba neidentifikovaná huba
Cavte, dokaze niekto identifikovat hubu, ktoru mam v galerii. Ide o hribovitu hubu. Sporadycky rastie asi 2x do roka na zahrade pod lipou. Klobuk je 18cm velky, hnedastej farby. Pory a noha je zltasta az bezova. Huba po narezany trochu modrie, ale nie silno. Nejaku vonu/aromu citit. Chut "hubovita" , ziadnu pachut ako horkost necitit.
OBR 753400 OBR 753401 OBR 753402 OBR 753403

Reagovať na správu

portret

Michal1234 27.6.2020 19:22

Tie rúrky (póry, spodá časť..) je viac do žlta alebo skôr do oranžova? a na hlúbiku (nohe) je vidno ako keby také zrnká (červené bodky) ? Z foto nieje hlúbik dobre vidieť , ale myslím si že by to mohol byť modrák - Hríb zrnitohlúbikový (Neoboletus luridiformis).

Reagovať na správu

portret

madurani 27.6.2020 19:57

neidentifikovaná huba neidentifikovaná huba neidentifikovaná huba
Urcite viac do zlto-bezova, mozno velmi malo do oranzova, ale velmi malo. Tie zrna asi nie. Mam este jednu, mladsiu hubu tu je foto:
OBR 753428 OBR 753427 OBR 753426

Reagovať na správu

portret

Michal1234 27.6.2020 20:16

Ešte by to mohol byť Hríb modrejúci ( Cyanoboletus pulverulentus ) , ten je podľa českej wikipedie známy aj ako Hrib lipový/ modrák lipový , keď píšete že rástol pod lipou , ale ten modrie dosť výrazne tak som si nie na 100% istý či je toto on , môže to byť aj nejaký druh suchohríba ,myslím že tie tiež niektoré modrejú.

Reagovať na správu

portret

madurani 27.6.2020 20:20

neidentifikovaná hubaNeexistuje neaky test, ci je ta huba jedla alebo nie? Prezeral som atlas hribovitych hub a je tam aj dost nejedlych alebo jedovatych. Co sa tyka toho modrania, tak modrie, hlavne noha, a klobuk po dotyku, poskodeni. Taketo zafarbenie dotykom bolo vyrazne az atramentovo tmave. To slabsie modranie som skor myslel, ze po narezani nozom tam ostaly aj biele miesta.
OBR 753403

Reagovať na správu

portret

Michal1234 27.6.2020 21:08

Nepoznám žiaden test čo by sa dal doma spraviť na hríbovité huby.. Existuje lignínový test na prítomnosť amatoxínov ( látok ktoré spôsobujú otravy pri muchotrávke zelenej/bielej/končistej, Kapucňovkách a Bedličkách) Treba mať papier, ktorý obsahuje lignín (uvádza sa že novinový papier obsahuje lignín) a 30% roztok kyseliny soľnej (chlorovodíkovej) - HCl ..Test sa robí tak že na lignínový papier sa vytlačí šťava z húb. Po zaschnutí sa nakvapká roztok HCl. Modrozelené sfarbenie svedčí o prítomnosti jedovatých látok amatoxínov.. Ak sa farba nezmení alebo sa škvrna sfarbí do hneda , je test negatívny.. Tento test sa uvádza v publikácii od Petra Gavorníka - Otravy jedovatými hubami (vydavateľstvo SAV, BA , 2002) , kniha sa dá objednať na internete a je tam veľa užitočných poznatkov a rád ako predchádzať otravám hubami, odporúčam..

Reagovať na správu

portret

Peško 28.6.2020 09:11

hríb siný neidentifikovaná huba neidentifikovaná huba
Ja tam vidím sieťku na hlúbiku, čo by naznačovalo, že by to mohol byť hríb siný
Suillellus luridus , pozrite napr. OBR 110036
Pozrite aj poznámky pri obrázkoch OBR 753401 a OBR 753427

Reagovať na správu

portret

madurani 29.6.2020 19:29

Polozim otazku inak, co najhorsie/najedovatejsie by to mohlo byt? Hoci niesom ziaden hubar expert tak muchotravka zelena to nieje a ani hrib satan. Podoba sa tato huba na neaky jedovaty hrib?

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 29.6.2020 21:29

Maximálne niečo z okruhu h. satanského, prípadne zákonom chránený h. Quéletov, ale s tých smrteľné otravy nebývajú...

Reagovať na správu

portret

Peško 29.6.2020 22:27

Pán Madurani, na jednoznačnú odpoveď sú Vaše fotky nekvalitné a niekedy ani z kvalitnej fotky nie je možné stopercentne hubu určiť. No hríbov u nás až tak veľa nerastie a dá sa dostať (trebárs požičaním) k dobrej literatúre ako sú Hřibovité houby Europy od Michala Mikšíka alebo Hřibovité houby (Šutara, Mikšík, Janda). Najlepšie, keď si to človek prelistuje sám. Medzi hríbmi je však aj dosť chránených druhov. Čo sa týka jedovatosti, medzi hríbmi je niekoľko jedovatých druhov, ale hlavne za surova. To by sa malo týkať aj hríbov z okruhu hríba satanského. Niektoré iné sú odporne horké a preto nevhodné na konzumáciu. K prehľadu hríbov sa možno najľahšie dostať na https://www.nahuby.sk/atlas- hub-zoznam-r...

Reagovať na správu