Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

Huba po vareni ozelenela


portret

Silv 27.9.2019 20:52

Neidentifikovaná hubaDobrý deň.
Považujem sa za skúsenú, hoci obozretnú hubárku.
Ale dnes sa stalo to, čo som ani nevidela, ani nezažila a ani nikto z dlhoročných hubárov.

Varila som polievku z kombinácie : hríb dubový, kozák brezový, kozák žltooranžový (janík), suchohríb žltomäsitý, Suchohríb hnedý, jedno kuriatko. Pridala som kopu zeleniny a aj hrach.
A po uvarení všetky huby v poriadku, až na jednu hlavičku, ktorá ozelenela - bola to najskôr úplne jasná krikľavá zelená.
Nejedli sme. Tak nám radili hubári.
Len ma zaujíma, či sa s ozelenením huby niekto stretol, alebo sa mi prvý krát stala zámena.
Ďakujem za názory

OBR 723018

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 27.9.2019 21:05

A ktorá z tých húb (podľa Vás) ozelenela?

Reagovať na správu

portret

Silv 27.9.2019 21:09

No veď práve, že to neviem s určitosťou. Buď dubák, alebo kozák. (Kuriatko to nie je určite)
Ale ak to je len podivné zafarbenie od zvyšnej zeleniny, tak asi to bude od dubáka, ten má najsvetlejší klobúčik. Lenže ak to je niečím iným, tak netuším.
Ale teda zarazilo to aj miestnych ?‍♀️
Podľa fotky je to podľa vás OK? Možno som len hysterka ☺️, len radšej to, ako aro.

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 27.9.2019 21:16

hríb smrekovýŤažko povedať. Najskôr to bude asi od zeleniny, ale tiež by som to pre istotu nejedol. Medzi hríbovitými síce nemáme veľmi jedovaté huby, ale príčina môže byť aj iná, než vyslovene jedovatý druh: https://www.nahuby.sk/diskusia.php?paren...
Myslím, že nejde ani o zelenú plodnú časť (rúrky) na spodnej časti klobúka dozretého hríba, ako na OBR 212355 , to by ste si asi všimli

Reagovať na správu

portret

Silv 27.9.2019 21:38

Veľmi pekne ďakujem. Aj za rýchlu odpoveď, aj za schválenie rozhodnutia nejesť to.
Určite nešlo o plodnú časť, je to len tá “koža” navrchu, ktorá zmenila farbu.
Aj s mužom sme si prečítali celý článok, ktorý ste priložili, zaujímavé čítanie.
Ešte raz ďakujeme.
Pekný večer

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 27.9.2019 21:44

Pekný večer aj Vám. Možno ešte niekto niečo napíše ...

Reagovať na správu

portret

Topol 27.9.2019 22:36

Našla som podobný príspevok vo fb skupine = Huby a hubári = https://www.facebook.com/photo.php?fbid=...

Reagovať na správu

portret

Silv 28.9.2019 08:05

Dobrý deň.
Ďakujem za príspevok. Áno, naše vyzerajú rovnako a teda vyzerá to, že to boli hríby smrekové.
Tam tie z príspevku potom nabrali späť farbu, naše aj dnes ešte zelené.
Zatiaľ sme sa neodhodlali.

Reagovať na správu

portret

Topol 28.9.2019 11:39

Ja nemám osobnú skúsenosť, asi by som tiež váhala zjesť. Ktovie, či to náhodou nesúvisí aj s miestom nálezu. Myslím na to, čo obsahuje zem okolo.?

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 28.9.2019 06:51

Mne pri zaváraní húb teda pri ich predvádzaní pravidelne ozeleneju niektoré hlavičky hribov. Najčastejšie sosnove, ktoré boli bledsie pod listami. Stalo sa mi to aj s janikmi a nijako zvlášť som to neriešil. Išli do poharov s ostatnými.

Reagovať na správu

portret

Silv 28.9.2019 08:06

Tiež ozelenie len tá vrchná “koža”?
Ale som dosť rada, že to nie je úplne neobvyklý jav, že sme nenazbierali ufóncov

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 28.9.2019 21:04

Áno ale prejde to aj kúsok do “masa”

Reagovať na správu

portret

milos55 29.9.2019 15:00

Ja by som to nejedol. Istota je len na jednom rozhodnuti a idete v živote ďalej, ako mať výčitky celý život, že ste niekomu urobili zle, alebo sama sebe.

Reagovať na správu

portret

lubos havrisko 29.9.2019 18:31

Dobrý den, podla mojich skusenosti to vyzera ze nejaky suchohrím rastol tam kde nemal a natahal si z vody kov. Videl som to uz.

Reagovať na správu