Ako na šťavnačky?
hrbik 14.12.2018 17:50
Dá sa nejako jednoducho a jednoznačne určiť, že huba je šťavnačka? (Podobne ako je to pri pečiarkach, masliakoch či kozákoch)
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 14.12.2018 19:36
Majú riedke, väčšinou zbiehavé lupene a v hornej časti hlúbika sú pod lupou jemne vločkaté.
marcelds 17.12.2018 00:46
Napr. Hygrophorus russula stavnacka plavkovita by pre zaciatok nemal byt pre teba problem je specificka a dost hojna na jesen na niektorych miestach.
hrbik 17.12.2018 19:13
Zdá sa mi dosť dobre poznateľná (podľa obrázka), ale doteraz som na ňu nejako nenaďabil. Neviem, či je jedlá, lebo podľa niektorej literatúry je nejedlá (hoci podľa inej je jedlá)
marcelds 18.12.2018 04:38
Nepocuvaj ho ten sa musi do vsetkeho starat on za to nemoze! Na jesen v oktobry zviknu rast tie plavkovite tie si nemozes pomylit a potom ked ju budes mat v ruke mozes ojavovat dalsie tak ako ti poradili ostatny.
fofoja moderátor, mykológ, atlasár 18.12.2018 07:53
Rudo nepíše o tom či je ľahko poznateľná ale že nieje celkom bežná (to ale neznamená že niekde jej nerastú húfy)
začal by som napr. Hygrophorus hypothejus alebo Hygrophorus lucorum
Palo70+ 18.12.2018 10:30
Čo sa týka tej jedlosti, Hagarova, vlastne Ottova encyklopédia húb obsahuje 36 šťavnačiek, z toho len jedna (Hygrophorus pudorinus) je považovaná za nejedlú a 35 je jedlých. Zato 1000 slovenských a českých húb obsahuje 26 šťavnačiek, z toho len 13 je označených ako jedlých, plávkovitá je medzi nejedlými. Ale aj Hagara sa o plávkovitej vyjadril trochu diplomaticky, že je jedlá a pri nehorkastých formách chutná.
marcelds 18.12.2018 11:04
Unas v Krtisi plavkovita rastie hojne kazdy rok si zopar zoberem vacsinou uz nic ine vtedy nerastie a mozem povedat ze je jedla chutna.
marcelds 18.12.2018 11:11
Tym nehovorim ze ju treba jest NESKUSENY treba si kazdu novu hubu aj ked ste si na 100% isty nechat overit skusenemu ale nie tym sarlatanom z tv alebo novin.