20ks hribu satan???
Retep82 16.9.2018 18:51
Dnes som na ddolnou Sucou našiel asi 20 ks týchto prekrásnych húb a nakoľko som mal vtedy ešte prázdny košík povedal som si že ich tu nenechám...vyzerajú ako satan ale krásne voňajú aj chutia tak neviem, poradíte mi niekto?...všetky rástli v rozmedzi 3 metrov a nikde inde som ich už nenašiel..ďakujem za váš nazor
rudolf2 pokročilý 16.9.2018 20:27
Vlado, všetky lokality satana ktoré som dnes navštívil boli vyzberané...
Rada pre všetkých - šušené huby nebrať!
Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 20.9.2018 07:18
Aj u nas vsetko vydriapali ... sataby, horke, striebriste ....
bobineta atlasár, moderátor 16.9.2018 20:35
Peter, nie za kazdu cenu treba pobrat vsetko co vidime.
Okrem toho, ze su tieto huby chranene, su pri nedostatocnej uprave i jedovate a v lesoch rastie kopec inych beznych jedlych hub.
virtue205 atlasár, moderátor 16.9.2018 21:31
tiez som bola v tom, ze su chranene, ale atlas hovori nieco ine
Palo70+ 16.9.2018 22:06
Tak je, tiež som na chvíľu uveril
https://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php...
rudolf2 pokročilý 16.9.2018 22:34
Asi sa predpokladá že keď je jedovatý, netreba ho chrániť.
Ale ani jedovatosť, ani štatút chránená huba žiaľ nie je ochranou...
PeteN atlasár, mykológ 16.9.2018 21:26
Škoda je nechat v lese, žě? aAle také je škoda je vařit! Když už se toto povede, nejlepší je z nich udělat tzv. falešný tataráček. Zkrátka místo masa použít najemno rozemleté satany. Samozřejmě ani kombinace s masem není k zahození...
Balloo pokročilý 16.9.2018 22:11
Nechapem takych ludi ako Ty - trepes sa do lesa, lebo je tam krasne a robis vsetko preto, aby to tak nezostalo. Ja tomu hovorim - nenazratost.
*Tulák* pokročilý 17.9.2018 17:01
Miloš prepáč nechtiac som klikol na palec dolu ...samozrejme máš odo mňa palec hore!!!
Dušan71 pokročilý, atlasár 16.9.2018 22:59
Prečo chce niekto všetko za každú cenu zožrať. Nechápem. A ja by som si ich tak rád nafotil.
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 17.9.2018 11:20
Keď si tak pozerám tie facebookové skupiny, čo tam kto natrhá a potom vyhodí, tak tieto galérie na nahuby, vrátane úlovkov, mi odrazu pripadajú ako špička ľadovca tých najlepších hubárov Slovenska. To je neskutočné - každý deň fotky jedovatých a chránených húb - plné kopy pečiarok páchnucich, plné košíky hríbov plavých, tucty hríbov vínovočervených či purpurových, ktoré sú odrezané tak, ako keby boli už predpripravené do hrnca. Ďalej obhajcovia anarchie - veď vraj ten zber chránených húb nikto nekontroluje, alebo že veď prečo by som si nenazbieral, keď to u nás rastie všade... Pod každou fotkou huby TIPOS - nájdete tam nezriedka aj päť rôznych rodov ako tip. Ono je jednoduché vytvoriť na facebooku skupinu, ale treba ju aj spravovať a niesť zodpovednosť. Už sa párkrát stalo, že si ktosi takmer uvaril jedovatú hubu na základe rady nejakého neznalca, pôsobiaceho ako najväčší odborník. Je to nebezpečné. Toľko hubárskych analfabetov, čo sa v posledných rokoch vyrojilo a zaplavilo lesy, trhajúc všetko, čo je v ceste, to svet nevidel. Hamižne našklbať, hodiť fotku na určenie a keď nie je jedlá, do koša. Dnešná pohodlnosť.
fofoja moderátor, mykológ, atlasár 17.9.2018 21:11
budeš sa musieť s tých skupín odhlásiť je to na mašlu
rudolf2 pokročilý 17.9.2018 21:26
"Výberové" skupiny sú asi problém a obávam sa že budú veľkým
sociálnym problémom. Je tam málo priestoru na empatiu, sebakritiku, ale hlavne na kritické širokospektrálne
zhodnotenie, lebo skupina je výber...
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 19.9.2018 13:58
Dnes som im dal do obehu Kľúč na určovanie húb pre Facebook Možno ho budú zdieľať aj v iných skupinách.
Aktuálne tiež chystám titul "Vybrané slová z hubárskych facebookových skupín".
marcelds 17.9.2018 21:39
Tak facebook je cista sracka ,minule som pocul rozhovor ako vysvetloval velky odbornik ze cerviva a slimakom nacata huba je zaruceje jedla a ked som sa ozval tak ma okrikli ze mam byt ticho a ucit sa inac on aj z rodinou uz raz skoncili v nemocnici po otrave hubami.
rudolf2 pokročilý 19.9.2018 20:56
Dnes zase stretnutie s hubárom: "ja som opatrný, zbrám len čo poznám"... a v košíku h. plavé a satany?!
peterf pokročilý 19.9.2018 13:00
navyše veľa nových prispievateľov je tu vďaka tomu ,že v v niektorých skupinách dávame priamo odkazy na atlas nahuby.sk , ale určite by som nechcel byť na mieste pani doktorky Kautmanovej pretože jej email ,koluje na faceboku a podľa mňa musí dostávať denne aspoň 200 mailov s otázkou čo som to nazbieral? ,je to jedlé ? a možno aj čo sa z toho dá uvariť JE TO HOROR prístup niektorých ľudí a musím pochváliť aj Vojta Pšenku za jeho snahu určovať čo sa dá a tiež si vytrpí svoje
peterf pokročilý 19.9.2018 21:00
jasne že je,aj mnohý ďaľší mykologovia bol som asi v 4 skupinach na facebooku, kde som sa tiež snažil pomôcť ,ale v troch už nie som, nemalo to žiadny zmysel,ide o to ,že teraz sa ,, fotky,, množstva húb objavujú v ,,každej druhej skupine ,ale snaha vzbudiť trošku nejaký seriozny záujem sa väčšinou míňa účinkom, mnoho ľudí chce počuť !!!!! iba jediné ,že je to jedlé,alebo jedovaté a nemyslia na to či náhodou sa nebudú pýtať to isté už o 14 dní,obávam sa a to myslím vážne,že sú aj takí, ktorí sa už pýtať nebudú,lebo im to niekde na ARE určite nedovolia