zapáchajúci suchohríb
fk08222 16.10.2017 20:47
identifikovaný ako suchohríb, pri sušení silno zapáchajú - chemický zápach.
popis: klobúk sivohnedý až olivovohnedý, niektoré klobúky popraskané, priemer klobúka do 10 cm, rúrky žlto-olivovo zelené až olivovo zelené, hlúbik s červenkastým nádychom, dužina belavá, v mieste poškodenia hmyzom červenkastá, na reze nemodrie.
Zaujíma ma, či je po vysušení požívateľný, alebo jedlo znehodnotí. Po udusení na oleji nebol horký ani výrazne nezapáchal ako pri sušení
Janko44 pokročilý 16.10.2017 21:01
Podľa popisu by to MOHOL byť suchohríb žltomäsový - Xerocomellus chrysenteron.
Sleipner 16.10.2017 21:27
Suchohríb plstnatý trochu smrdí ,ale či aj usušený,to neviem.Treba pozrieť ešte pred kuchynským spracovaním,aby nebol napadnutý hubožerom,ten býva väčšinou na žltomäsovom.
maťko pokročilý 16.10.2017 23:26
Áno je to asi suchohríb plstnatý, pri varení sa nám stalo pred rokmi presne to isté a od vtedy sa mu radšej vyhýbam.
atlasista 20.10.2017 18:43
Nerozumiem prečo ich zbierate , teraz rastú kvalitnejšie hríby aj huby ...