Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Hriby po sušení sčerneli


portret

mardz 9.10.2017 10:30

Dobrý deň,
dostal som hríby (neviem presne čo ale niečo z kategórie brezáky, suchohríby,dubáky..), boli asi deň dva v chladničke, potom pri krájaní mali taký mierne tmavší nádych, po ca. 2 dňoch sušenia, niektoré úplne stmavli, takmer až sčerneli. Zopár ich zostalo pekných bielych (dubáky). Čo si tak matne pamätám, nestávalo sa mi to pri sušení, tak sa chcem spýtať, či tie sčerneté mám rovno vyhodiť alebo sú aj napriek tomu ešte použiteľné ?
Ďakujem

Reagovať na správu

portret

Peter70 pokročilý 9.10.2017 11:14

To je celkom racionálny prístup " dostal som hríby, neviem presne aké " - tak som ich nakrájal a dal sušiť, žiaľ niektoré sčerneli
Tmavé až čierne po usušení zostávajú viaceré druhy hríbov - skoro všetky kozáky, suchohríby, hríb zrnitohlúbikový, tmavohríb obyčajný, podhríb žlčový, hríb červený atď.
V tvojom prípade to mohol byť hociktorý z nich - takže je otázne či sa odvážiš ich konzumovať. Je celkom možné, že boli všetky v poriadku - ale......

Reagovať na správu

portret

mardz 9.10.2017 11:32

no ja som viacmenej úplný amatér, preto som napísal "neviem presne aké" ale neobávam sa, že by boli nejedlé/jedovaté, zbieral to skúsený hubár len sa to ku mne dostalo z druhej ruky. Aj na prvý pohľad vyzerali OK, teda aspoň čo viem posúdiť - boli tam suchohríby, dubáky, či brezáky alebo kozáky to už neviem aký je medzi presne rozdiel ale boli to hríby každopádne. Chcel som len vedieť či to tmavnutie, černanie po sušení je normálne, z tvojej odpovede dedukujem, že asi áno.. teda nič čo by tie hríby znehodnotilo alebo urobilo nejedlými.

Reagovať na správu

portret

Peter70 pokročilý 9.10.2017 11:38

Tmavnutie niektorých druhov po usušení je celkom bežný jav a na ich kvalitu ( ak to boli jedlé druhy ) to nemá žiadny vplyv

Reagovať na správu

portret

Sleipner 9.10.2017 14:45

Najlepšie je ich čo najskôr spracovať.

Reagovať na správu