Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

Zber a sušenie mierne červivých húb


portret

aromagnoli 6.10.2017 15:45

Ahojte. Je podľa vás v poriadku zber a sušenie mierne červivých húb? Mám na mysli huby, ktoré po rozkrájaní nožom nemajú viditeľné červy (otázka je aj to, či sú všetky červy viditeľné), majú iba niekoľko dierok po červoch.

Viaceré zdroje uvádzajú, že mierne červivé huby sú na sušenie v poriadku, ale čítal som aj to, že červivé huby sú z hygienických dôvodov nevhodné.

Ďakujem.

Reagovať na správu

portret

hrbik 6.10.2017 19:10

možno sú tie červíky výživnejšie, ako huby
ale vážne, mne pár dierok nevadí, niekedy však na hrubšie nakrájané plátky vnútri sčervivejú, hoci sa zdá, že huba nie je červivá, no vajíčka hmyzu tam už sú - teda krájať na tenko (2 - 3 mm)

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 6.10.2017 20:40

ja osobne červivé nesuším, ale pozrite si aké sušené huby predávajú v obchodoch :D

Reagovať na správu

portret

jozef19 8.10.2017 11:20

Súhlasím. Ani my červivé huby nesušíme. Všetky prinesené huby prejdu prísnou kontrolou mojej manželky. Ta nepripustí v hríbe ani najmenšiu dierku a nie to ešte červíka. Preto máme velký odpsd

Reagovať na správu

portret

gabriell 11.10.2017 17:14

Ja by som ich nejedol v piatok a v pôstnom období

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 11.10.2017 18:50

Ja by som si zvykal, vraj to má byť potrava budúcnosti

Reagovať na správu

portret

Bobesko 12.10.2017 12:02

Mierne "dierkovane" huby davam po vysuseni v susicke na 48 hodin do mrazaku. Nijako im to neuskodi, ale žrava haved ten exkluzívny pobyt nepredycha. Po vybrati z mrazaku necham huby rozmrznut a ohriať na izbovu teplotu, potom ich klasicky uskladnim v sklenych poharoch alebo platenych vreckach. Takto je zarucene, ze vysusene huby ostanu ciste a dlho vydrzia.

Reagovať na správu

portret

MajaM 13.10.2017 10:14

Mne tá trocha dierok nevadí. Ak je slabší rok a mám nasušené málo, tak príbuzenstvu a známym rozdám exkluzívne kúsky a sebe nechávam tie "podierkované". Hmyzie bielkoviny sú (a hlavne budú) in.

Reagovať na správu