Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

Ohnivec rakúsky niekde ho jedia ...


portret

snakan 27.2.2017 18:24

Našiel som na poľských FB stránkach fotografiu polievky aj odporúčanie na jedenie ohnivca rakúskeho. Má niekto taký poznatok, že sa táto huba niekde konzumuje?

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 27.2.2017 19:01

tento príspevok má byť sekcii "Konzumácia a kuchynská úprava húb"

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 27.2.2017 19:16

ja by som to radsej nikde nedavala, ved je to nejedla huba

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 27.2.2017 19:31

V Lauxovi z roku 2001 (nemecká literatúra) je ako jedlý uvedený dokonca zriedkavý ohnivec jurský (Sarcoscypha jurana). Ohnivce sú v podstate neškodné, no rastú aj niekoľko mesiacov, pričom sa aj viacnásobne zamrazujú/rozmrazujú, čo u húb nie je veľmi vítané. Obzvlášť pri niekoľkých stupňoch nad nulou, kedy sa v miskovitých apotéciách, odkiaľ voda len sťažka odteká, môžu rozmnožovať baktérie. Často ich býva plno napríklad v starších plodniciach tulipánoviek, čo som mal tú česť pozorovať pod mikroskopom a veru sa to tam poriadne hemžilo. To isté aj u smrčkovcov a smrčkov, ktorých nahnité časti veľakrát ani nie sú dobre viditeľné.

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 27.2.2017 20:16

ja som to ako rôsolovku skúšal nasurovo a nebolo to nič moc ... - možno mladé plodničky ako ozdoba na šalát ...

Reagovať na správu

portret

snakan 27.2.2017 22:08

Bolo mi divné že poniektorý Poliaci, a to vedomostne hubársky na urovni, dávajú do polievky ale nerozumiem prečo. Táto huba nemá príjemnú chuť (chutnal som) a ani vábne nevonia.

Reagovať na správu

portret

dodo[DK] pokročilý 10.3.2017 17:30

Možná na ozdobu.

Reagovať na správu

portret

chameleon 12.3.2017 08:30

Ako okrasa salatu, kedze je vyraznej farby. Vraj cervena zlepsuje chut k jedeniu

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 19.3.2017 18:15

Len tak zo srandy som raz skúšal tanierovku oranžovú, ktorá sa uvádza ako jedlá. Tiež by som ju radšej preradil do kategórie nejedlých. Chutila ako navlhčený papier

Reagovať na správu