Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Biely povlak na hríbe zrnitohlúbikovom


portret

rossa 2.8.2016 13:46

Dobrý deň, manžel mi doniesol z hory okrem iného aj hríby zrnitohlúbikové, a niektoré majú na nožičke alebo na klobúku kde-tu biely povlak. Sú mladé a inak zdravé, ale čo ten povlak - vyzerá ako povrchové mycélium ktoré býva napr. na hlive ustricovej. Sú takéto kúsky konzumovateľné? Za radu ďakujem.

Reagovať na správu

portret

Martin Mička pokročilý 2.8.2016 15:47

Těžko radit, co by to mohlo být. Může to být začínající plíseň, či napadení nedohubem (hubožerem) a nebo něco jiného. Můžu doporučit takto poznamenané houby nejíst, nestojí to za ty zdravotní těžkosti, které by z toho mohly být.

Reagovať na správu

portret

kota333 2.8.2016 22:16

nič nerobi!!! - je to prirodzené - napomáha k rastu . pozri stránku hu gomba alebo huby cz. - orež , pokial sa neobjavý nádherná žltá farba - pozor za chvilku zmodrá - je to prirodzené vysuš - dostane prenikavo príjemnú vônu, a žiaden dubák tak nádherne ne vonia - až ale chceš konzumovať hned - podus trošku dlhšie - je to príjemnejšie - po potvrdení pravosti zrnitohlúbikovytého - som našiel množstvo doporučení a prvé už som aj realizoval a som tu a vcholne spokojný

Reagovať na správu

portret

kota333 3.8.2016 17:34

pekne to napísal p. Mička - nie si si istá - nepapaj, ale to len jeden príspevok čo niečo konkretizuje - na môj názor len pár anonimisov čo majú radi N I E klik palec dole - ale až sú naozaj odborne zdatný, tak pre čo sa hanbia napísať pre čo nie ? o pre to že iné ako klik palec dola nevedia - opakujem - ja opravdu nie som odborník - napísal som jasne .- prečítal som si to na stránkach cz. a hu - čiže tam súhlupáci ? - iste že je tam pár doporučení, no to i prečítajte nie je hanba sa pýtať, teda čítať, je hanba sa robiť mudrcom a viac nebudeš tu písať príspevky -

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 3.8.2016 19:56

Martin Mička napísal všetko čo sa k danému popisu napísať dá a preto má palec hore.
Odporúčať konzumáciu na základe tohto opisu veci je nezodpovedné a preto máte palec dole.
A stránku „huby cz.“ ani „hu gomba“ som nenašiel, našiel som len maďarskú stránku
http://www.gomba.hu/“ a tam si má nájsť čo?
A čo sa týka plesní len upozorňujem, že ak sú vidieť povlaky je to už pokročilé štádium, treba si to naštudovať.

Reagovať na správu

portret

kota333 3.8.2016 20:46

ešte raz - hladaj a nájdeš - ja som nenapísal , že je to super - a teraz z druhej stránky . nehladám iné - len čo je to zrnito..... náš atlas - výborná jedlá huba , český - výborná .... rád používam lknihu HUBY velká encyklopedia od " Výber " ale zas hladáš čo ja som napísal - napíš : JE ČI NIE JE zrniko.... a až je - pre čo - až nie je - pre čo ? nie vyjadrenia k môjmu textu - pindať aj ja viem - ale až niečo som ja zapindal -n napíš - kde je to a nie ako že ..... Ty to - ver, že nechcem nikoho otráviť, ale až na kopec stránkach nájdem - výborná jedlá huba . Ty čo píšeš ? - je to jedovatá - - a až pozrieš hu - dám ti stránku - ale až vtedy až to ja uznám za vhodné a až nájdeš na cz - tak prosím prečítaj - či napíš - čo je tam o hubke ková ř - no písať o niečo sa dá do rána, ale to je niečo - končí pre diskuziu bez konca - ale môžeš namojus úkromú - ale až zajtra

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 3.8.2016 21:35

Neviem či mi uveríte, ale informáciu či je alebo nie je hríb zrnitohlúbikový jedlý nepotrebujem už desaťročia hľadať. A ani Martin Mička, ale na to sa nik ani nepýtal.
Vás len upozorňujem, že je nezodpovedné odporúčať na konzum hubu, ktorú ste nevideli a o ktorej autorka píše že je niečim napadnutá. To napadnutie ste nevideli tiež a preto je z vašej strany nezodpovedné odporúčať konzumáciu.
A na nič iné sa autorka tohto príspevku nepýtala, predpokladám že i ona vie že "zdravý" hríb zrnitohlúbikový je po "dostatočnej tepelnej úprave" jedlý.

Reagovať na správu

portret

L.Ď. pokročilý 4.8.2016 20:12

Omylom som dal kote333 palec hore. Ospravedlnujem sa.

Reagovať na správu

portret

kota333 7.8.2016 17:13

správne podla dnešného spresnenia - patrí mi palec dole

Reagovať na správu

portret

kota333 7.8.2016 17:14

správne podla dnešného spresnenia - patrí mi palec dole

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 4.8.2016 13:09

Podľa všetkého to bude hubožer,s obľubou napáda zrnitohlúbikové-daj si radšej nejaké iné huby

Reagovať na správu

portret

kota333 4.8.2016 16:02

dakujem - toto je odpoved, čo to môže byť a nie kontrolovať text prispievatela - osobne nikomu neprajem bolenie brúška, ale tým, že aj ja som začal zbierať zrnito - lebo tolko sa tu o tom píše, aká je výtečná a aj ja chcem sa poučiť a nie sedieť na hajzlíku / to v tom lepšom prípade/. Ja nikde v texte neobhajujem , ale citujem, kde som čo čítal a asi ostanem pri svojej klasike aj tak dakujem .

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 4.8.2016 16:46

hubožer zlatožltýEšte pridávam foto hubožera na plodnici hríba zrnitohlúbikového.Začína to ako takými plesnivými fľakmi... OBR 532227

Reagovať na správu

portret

kota333 4.8.2016 17:00

Predsa ešte - atlasár, už nie je niekto čo rád - prepáčte ja to volám - pindá - Maroš - ja ešte mám z ranného výbehu, kopec zrnito... a oni majú celkom na spodku trošku biele - ni na vrchu, ako je na foto, to by mi bolo jasné, že je zle - a kolko pravdy teda je na tom, že výtečná jedlá huba - verte Maroš, že iste nie len ja tu čítam a toto som chcel - chcem vedieť viac a pokial sa nebudem pýtať ostanem s....ý - tá pani čo tu dala svoj dotaz, možno napomôže kopec hubárom si vážiť aj niečo iné, ako je dubák,kozár a ost.

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 4.8.2016 21:17

Áno,tak to začína-malými bielymi fľakmi odspodu,na výtrusniciach.

Reagovať na správu

portret

Martin Mička pokročilý 5.8.2016 09:53

Chytrému napověz, hloupého nakopni.
Otázka nebyla položena na samotný hřib kovář (zrnitohlubikový), který je jak známo jedlý po tepelné úpravě-tak jak je to zmíněno výše. Paní se ptala na bílé fleky. Ty mohou znamenat, jak jsem již napsal, začínající plíseň a nebo houbu (ten hřib) napadla jiná houba (hubožer). Tím pádem se jedlá houba stává nebezpečnou, řekl bych lidově jedovatou. Nebezpečí tkví v tom, že už nepatrný flíček může být známkou toho, že houba je už plísní prolezlá a tato houba se už ke konzumaci nedoporučuje. Nepomůže ani tepelné zpracování. Na příspěvek jsem reagoval také pro to, že můj kamarád se takovým způsobem přiotrávil a strávil 3 dny v nemocnici. Nedostatečně usušené houby, které se na několika místech překrývaly byly napadeny již zmiňovanou plísní a bylo na problém zaděláno. Na těchto stránkách je spousta rad a návodů jak těmhle věcem předejít. Trocha pokory neuškodí.

Reagovať na správu

portret

Verecina 14.8.2016 13:13

No ja som už videla aj sivú pleseň a žltú ako síra na rúrkovitých hubách. Hlavne po daždi zvyknú plesnivieť. Začína sa to zospodu a potom prejde na klobúk. Takéto zásadne nezbieram. Ja to pozorujem hlavne na suchohríboch, keď buď stárnu alebo mokvajú počas vlhkého počasia. Všetky vyzerajú ako obalené v síre. Suchohríby a aj kozáky radšej suším preto bez rúrok. Tie, ak nie sú napadnuté tak rozvarím a zmiešam s kakaom. Je to výborná delikatesa ako plnka do zákuskov. Nik nespozná čo konzumuje. Pritom je to nekalorické a odtučnujúce.

Reagovať na správu

portret

Martin Mička pokročilý 5.8.2016 09:41

To raději ne.

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 6.8.2016 06:37

To je asi učebnicový príklad, ako sa dá pokaziť dlhoročná práca pokusmi o upútanie pozornosti za každú cenu a nevhodným vtipkovaním....

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 6.8.2016 10:13

Hríb zrnitohlúbikový máva často v spodnej tretine jemné chĺpky, ktoré sa makroskopicky javia ako oinovatenie. Ak jeho plodnice nemáte dostatočne napozerané, neviete rozlíšiť toto oinovatenie od plesne, a v takom prípade netreba riskovať.

Reagovať na správu

portret

kota333 7.8.2016 16:51

no fajn - dostal som čo mi patrí, prečítal som si úvodný dotaz opravdu letmo - ušlo mi že pani píše že aj na klobúku až dnes, ked som si prečítal opätovne úvod a nie moje tkzv. odborné kecania , som prišiel na to, že asi ide o niečo inšie, ako mám ja a k tomu prispel posledný príspevk od J.Č
ospravedlnujem sa za nezodpovedné čítanie dotazu, ale aj toto asi bolo na niečo dobré, až na níč inšie, tak až dám odpoved, si prečítam dotaz 5 x - dakujem

Reagovať na správu

portret

rossa 11.8.2016 22:39

...tak, a ja som sa aspoň na sklonku ťažkého dňa trošku zasmiala,ach chlopi .
Škoda že som neodfotila na čo som sa pýtala, tiež ponaučenie pre mňa do budúcnosti.

Ešte otázka mimo tému ak tu niekto nakukne, po prízemnom mraze ktorý na Orave dnes v noci určite bude, má zmysel sa ešte trepkať za hubami do hôr v blízkej dobe? Mám obavy z omrznutých húb...

Reagovať na správu

portret

Martin Mička pokročilý 12.8.2016 07:11

To víš, někteří z nás to s houbama myslí smrtelně vážně! .
S tím mrazíkem je to jako s tou plísní. Krátkodobý mrazík plodnici poškodit nemusí, ale taky může. Není potřeba riskovat. Zdraví máme jen jedno a těch pár hub nám za to nestojí. Pokud je mrazík silnější a pak přijde oteplení, většinou jsou plodnice poznamenány a začnou brzo hnít a plesnivět. Na to všechno přijdeš v praxi, chce to chodit do lesa, hory a všechno si to nakoukat, napozorovat a nastudovat. Přeji mnoho hezkých chvil s houbama.

Reagovať na správu

portret

rossa 11.8.2016 23:32

Našla som foto tohto hríba, ktorý má na klobúku podobné belavé miesta aké som videla aj ja. Prirovnanie k mycéliu na hlive bolo asi trochu prestrelené, jemnučké oinovatenie nález vystihuje lepšie. Ibaže sa mi na stole ocitli už aj suchohríby hnedé, aj pravák či kozák osikový, ktoré mali na rôznych častiach obdobný úkaz, a nešlo o staré kusy. Je možné, že sa jedná o plesen, ktorej spóry infikovali košik a tá dokáže za 2 hodinky na nazbieraných hubách začať viditeľne rásť?

http://www.nahuby.sk/images/fotosutaz/20...

http://www.lovuzdar.sk/userfiles/foto/21...

Reagovať na správu

portret

Martin Mička pokročilý 12.8.2016 07:14

Tady mi to spíše připomíná jen otlačení. Pokud je v košíku více druhů hub a jsou tam poněkud déle, často jedna druhou potřísní výtrusným prachem. Dost často to dělají třeba růžovky a nebo bedle. Jak jsem psal, je potřeba si všechno napozorovat, nakoukat a nastudovat a pak už ti to bude jasné.

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 12.8.2016 10:24

Aj keď nejde o staré kusy, môžu byť plodnice napadnuté. Tie dve hodiny od infikovaného košíka, to sa mi nezdá. Chce to ozaj tie skúsenosti.

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 14.8.2016 19:16

Tým hríbom nič nie je,neviem,čo máš na mysli?

Reagovať na správu