michalky, vaclavky
Husi moderátor, atlasár 11.10.2015 12:03
Zakázané to nie je. Podstatné je, aby sa dobre povarili (aspoň pol hodiny, ja ich varím aj dlhšie).
Ale lepšie sú mrazené.
standoban pokročilý 11.10.2015 18:39
ja ich aj suším-ale potom ich treba aspoň 15 min,v polievke variť
uchovec 15.10.2015 19:34
Ja ich takisto bežne suším a potom meliem a pridávam do zmesi hubovo-hríbového prášku (ako korenina na pridávanie do varených jedál). Viac mojich priateľov ale sušené václavky dáva pod hovädzie (dusené) mäso, vraj to nemá chybu... A ešte otázka - dávate dolu "vatičku" medzi klobúkom a hlúbikom (hlavne pri mladých plodniciach)? Ja nie, podľa mňa to nie je treba, ale poznám hubárov, ktorým to vadí?...
sipovec 20.10.2015 12:14
"Gastroenterodyspeptický príznak.
Do prvej skupiny patria huby, ktoré môžu vyvolať príznaky obyčajne do 30 minút až do 2 hodín po požití húb. Prejavujú sa zvracaním, črevnou kolikou, hnačkami (mierne až ťažké), zmenou citlivosti a tetániou (nervovo-svalovou dráždivosťou). Tieto príznaky môže vyvolať plávka škodlivá (Russula emetica), pečiarka zapáchajúca (Agaricus xanthoderma - veľmi sa podobá na pečiarku poľnú - A. campestris), hríb satanský (Boletus satanus) a iné z jeho príbuzenstva, alebo aj podpňovka obyčajná (Armillariella mellea)."
"Niekedy sa stáva, že tú istú hubu môžu mnohí jesť bez problémov, kým iným spôsobujú otravu. Najväčšie číslo v tejto skupine predstavuje podpňovka obyčajná."
Zdroj: http://hn.hnonline.sk/prilohy-197/otravy...
http://www.24hod.sk/neexistuju-pravidla-...