Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

michalky, vaclavky


portret

aluska 11.10.2015 10:57

prosim vas , mozu sa tieto huby susit ?

dakujem

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 11.10.2015 12:03

Zakázané to nie je. Podstatné je, aby sa dobre povarili (aspoň pol hodiny, ja ich varím aj dlhšie).

Ale lepšie sú mrazené.

Reagovať na správu

portret

aluska 11.10.2015 18:32

dakujem, no zavarene uz mame , aj zamrazene a este ostalo dost,

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 11.10.2015 18:39

ja ich aj suším-ale potom ich treba aspoň 15 min,v polievke variť

Reagovať na správu

portret

uchovec 15.10.2015 19:34

Ja ich takisto bežne suším a potom meliem a pridávam do zmesi hubovo-hríbového prášku (ako korenina na pridávanie do varených jedál). Viac mojich priateľov ale sušené václavky dáva pod hovädzie (dusené) mäso, vraj to nemá chybu... A ešte otázka - dávate dolu "vatičku" medzi klobúkom a hlúbikom (hlavne pri mladých plodniciach)? Ja nie, podľa mňa to nie je treba, ale poznám hubárov, ktorým to vadí?...

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 16.10.2015 18:19

Ja ich dole nedávam-nevadia mi

Reagovať na správu

portret

sipovec 20.10.2015 12:14

"Gastroenterodyspeptický príznak.
Do prvej skupiny patria huby, ktoré môžu vyvolať príznaky obyčajne do 30 minút až do 2 hodín po požití húb. Prejavujú sa zvracaním, črevnou kolikou, hnačkami (mierne až ťažké), zmenou citlivosti a tetániou (nervovo-svalovou dráždivosťou). Tieto príznaky môže vyvolať plávka škodlivá (Russula emetica), pečiarka zapáchajúca (Agaricus xanthoderma - veľmi sa podobá na pečiarku poľnú - A. campestris), hríb satanský (Boletus satanus) a iné z jeho príbuzenstva, alebo aj podpňovka obyčajná (Armillariella mellea)."

"Niekedy sa stáva, že tú istú hubu môžu mnohí jesť bez problémov, kým iným spôsobujú otravu. Najväčšie číslo v tejto skupine predstavuje podpňovka obyčajná."

Zdroj: http://hn.hnonline.sk/prilohy-197/otravy...
http://www.24hod.sk/neexistuju-pravidla-...

Reagovať na správu