Úvodná stránka » Diskusné fóra » Iné diskusné témy »

Vedomostný haring.


portret

viliam27 atlasár, mykológ, správca galérií 30.8.2007 10:21

Myslím že takáto nejednoznačná otázka tu ešte nebola. Hubu tu spomýnať nebudem, lebo si myslím že väčšine je viac než jasné o akú ide. Skôr mi ide o tie odpovede. Za citoval by som pár publikácií a webstránok čo k danej téme píšu.

1.Chuť má sladkastú a vôňu haringovú. Mlieko je biele, hojné, na vzduchu sa sfarbuje na sivasto, najprv býva sladkasté, neskôr chuťovo nepríjemné.
(nahuby.sk)

2.Their flavor is mild, however.(Ich chut je mierna)
(http://www.blueplanetbiomes.org/tawny_mi...)

3.chuti mírně nasládlé, po chvíli však mírně ostré.
(http://houby.humlak.cz/popis.htlm/ryzec_...)

4.Mlieko je hojné, biele, pri zasychaní trochu sivejúce, lepkavé, horkasté.
(Veľký atlas húb, Hagara, Antonín, Baier)

A dalo by sa pokračovať v rôznych chuťiach a ich vzájomných kombináciách. Len by ma zaujímalo ktorá je tá pravá? Čo je v danej veci smerodajné, hodnovernosť stránky, publikácie alebo nedajbože autora. Kto má to posledné slovo??

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 30.8.2007 10:23

Ako sa vraví, 100 ľudí 100 chutí, tak teraz neviem, aká je chuť autora nejednoznačných odpovedí poslednej otázky vedomostnej súťaže, prípadne ktorú publikáciu si k otázke otvoril...

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 30.8.2007 10:26

http://www.grzyby.pl/gatunki/Lactarius_v...
Mleczko bardzo obfite, białe, na powietrzu powoli brązowiejące, gęste; łagodne, z żywiczno-gorzkawym posmakiem

Reagovať na správu

portret

Pehor 30.8.2007 10:33

Posledné slovo má usporiadateľ súťaže. A je to za 1 b

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 30.8.2007 10:43

to je jedno, za koľko bodov, odpovede majú byť jednoznačné...

Reagovať na správu

portret

roland vlastník stránok 30.8.2007 10:39

Autorom otazky je dr. Kautmanova. Otazky zadava zo svojej skusenosti a svojich vedomosti. Odpoved je naozaj lahka, je to za 1. bod, nie je v tom nic zakerne

Ja by som sa snazil najst co najviac informacii a co povie vacsina tak to by som odpovedal. Plodnice, tak ako aj degustatory sa mozu lisit, vacsina je vsak smerodajna.

Aspon bude sranda.

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 30.8.2007 10:51

nik tu nehovorí o zákernosti, ale o nejednoznačnosti odpovedí, informácie som hľadal zodpovedne a mám v tom väčší guláš, ako na začiatku... A väčšina sa nerovná pravda, to si si už mohol overiť v Milionárovi... A myslím, že podtitul súťaže je Vedomostná, nie lotéria...

Reagovať na správu

portret

viliam27 atlasár, mykológ, správca galérií 30.8.2007 11:03

..ja som myslel že ide o to určiť správne o akú hubu ide a nie triafať do chutí mykológov, hlavne keď v tom nemajú jasno..

Reagovať na správu

portret

mlhoš 30.8.2007 11:11

Rolo, mám pre Teba dobrý návrh ako seriózne vycúvať z tejto šlamastiky, ale najprv sa pobavme. Táto téma asi prekoná všetky doterajšie.

Reagovať na správu

portret

mlhoš 7.9.2007 00:07

No, i keď sa mi podarilo odpovedať správne, tak isto sa prikláňam ku anulovaniu tejto otázky. Ono naozaj mykológovia píšu o chutiach rôzne bludy a to isté platí o vôni.

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 6.9.2007 09:29

Rolo Rolo, ako vidiet, ste to asi prepískli, pritom sa dalo z toho vycúvať, takto znechucovať ľudí, hmm hmm

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 6.9.2007 17:04

na základe posledne vyhodnotenej otázky navrhujem zrušiť tu vedený atlas, pretože je zavádzajúci, informácie sa líšia od chuti niektorých mykológov...

Reagovať na správu

portret

Iveta K. 30.8.2007 11:02

Mléko je hojné, zprvu sladké, pak svíravé, bílé, na vzduchu hnědnoucí.
http://cs.wikipedia.org/

Reagovať na správu

portret

viliam27 atlasár, mykológ, správca galérií 30.8.2007 11:07

Dužnina je bělavá, na lomu roní bílé mléko, které je lehce natrpklé chuti...
(http://www.rendy.eu/houby-seznam/ryzec-s...)

Reagovať na správu

portret

mlhoš 30.8.2007 11:05

No, tak už sa podaril jednobodový chaos. Doplním Vila:
(Pavol Škubla - Veľký atlas húb vyd. Príroda Bratislava 2007): "mlieko je najprv sladkasté po chvíli príkre".
Ale najlepšie na tom je, že sám Hagara v Atlase húb vyd. Neografia Martin 1993 píše: "mlieko ... chuť má miernu, sladkastú, po chvíli však trochu príkru", teda inakšie ako v atlase z roku 2006. Takže nielen sto ľudí - sto chutí, ale po rokoch sa môže zmeniť kadečo chuť, vôňa, režim... .

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 30.8.2007 12:10

No mám ten istý problém, pretože sa neviem rozhodnúť. Bolo by treba uviesť, v akom čase od ochutnania mlieka je mlieko také, aké má byť označené ako správna odpoveď. Správne odpovede sú zatiaľ dve.

Reagovať na správu

portret

viliam27 atlasár, mykológ, správca galérií 30.8.2007 12:16

..asi tak, ale čo to budem hovoriť tebe, keď ti ešte mlieko po brade tečie..

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 30.8.2007 12:19

včera som ochutnal mlieko, bolo sladké, dneska uz sa nedalo, nebolo kyslé ale hnilé

Reagovať na správu

portret

Andy (&y) atlasár 30.8.2007 13:53

prešvihol si termín "po chvíli"

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 30.8.2007 14:24

Ono....aj hríb smrekový vyzerá "po chvíli" ako prepytujem hruškovník.....

Reagovať na správu

portret

mlhoš 6.10.2007 12:19

alebo frňákovník...

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 30.8.2007 14:27

Vilo, ja s Tebou súhlasím, ale nebuďme na p. Kautmannovú takí prísni, určite nie je jednoduché vymyslieť toľko presne formulovaných otázok ...a potom, veď nehráme o zlaté galoty, no nie?

Reagovať na správu

portret

viliam27 atlasár, mykológ, správca galérií 30.8.2007 15:14

Ja nie som na nikoho prísny, ani nehrám o galoty, iba som napísal názor na otázku, keď niečomu nerozumiem tak sa radšej opýtam. Túto hubu dobre poznám a viem ako chutí, teraz len ide o to ktorú chuť by sme mali odfajknúť že to je tá pravá, hlavne keď mnohým mykológom chutí inak. Myslím že nato tu tá rubrika diskusie je. Mimochodom som rád že tu tá súťaž je, aspoň nás núti trochu hýbať umom.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 30.8.2007 15:19

Jasné!...8-)

Reagovať na správu

portret

° pokročilý, atlasár, mykológ 30.8.2007 21:59

ja osobne som bol tiez na pochybach, kedze som vychadzal len z atlasov pretoze vlastnu skusenost s ochutnavanim tejto huby nemam / zvolil som preto mozno nevhodne /
ale hlavne by som chcel poukazat na silny subjektivizmus pri posudzovani hub - to nie je len chut ale casto aj farba a hlavne vona ...

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 30.8.2007 23:26

Ja myslím, že mám výborný čuch a napriek tomu nikdy neviem, po čom tá huba vonia...8-))))

Reagovať na správu

portret

Piber atlasár, mykológ 30.8.2007 14:37

citlivý jazýček mala
ja som ho chutnal... pokračovanie o týždeň

Reagovať na správu

portret

Dana 30.8.2007 14:49

ten jazýček? :o)))

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 30.8.2007 15:35

Tak som sa teda priklonoval k nejakej odpovedi... dúfam, že správnej.

Reagovať na správu

portret

Margot atlasár 30.8.2007 19:30

Som zvedavý akú kravinu som ja zaškrkol

Reagovať na správu

portret

Aneri pokročilý 31.8.2007 07:30

...nasladlá chuť, horkastá, mierne ostré, podľa môjho názoru vedie iba k jednej odpovedi a to k tej mojej. Bude spravná? O týždeň sa to dozviem.

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 31.8.2007 10:27

Pozornému čitateľovi ste už povedali správnu odpoveď.

Reagovať na správu

portret

fogo 31.8.2007 13:02

Ak je nakoniec čitateľovi povedaná správna tou správnou! Ja sá tieto huby rád zbieram aj konzumujem, ale porôznej úrave majú aj rôznu chuť, dokonca ak preženiem korenie sú štipľavé, ak prihoria tak horké, atď. Ale o tom sa už v atlasoch nepíše !!

Reagovať na správu

portret

Pehor 31.8.2007 14:28

A naši kamaráti česi keď ich príliž zohrejú tak sú tiež "horké".

Reagovať na správu

portret

dedabobr pokročilý 31.8.2007 22:42

Tak musíš na ně foukat!

Reagovať na správu

portret

tonicek 6.9.2007 09:08

Ja som nasiel v odb lit aj to, že mlieko je po chvili zvieravé, Tak som zaškrtol a som v ri*i. Z 9 miesta na 28. Naozaj tá otázka mala mnoho odpovedí. Ak byu bola možnosť "nasládle" tak by to bolo jednoznačnejšie. Škoda bodu a som smutný.

Reagovať na správu

portret

Aneri pokročilý 6.9.2007 12:43

Zistila som, že moja logická úvaha bola správna. Ďakujem za bod.

Reagovať na správu

portret

cykloduch 6.9.2007 09:25

Nuž tak teda neviem, ale dočítala som sa napríklad aj na stránke (http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/1929...), že:
Mléko je hojné, zprvu sladké, pak SVÍRAVÉ, bílé, na vzduchu hnědnoucí. Takže kto má pravdu? O miernej chuti ani zmienka. A pozerala som aj iné stránky.

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 6.9.2007 09:32

a navyše, rád by som počul definíciu miernej chuti...horkú, zvieravú, či pálčivú pozná každy, ale čo je mierna?

Reagovať na správu

portret

Ivelina atlasár 6.9.2007 16:34

Ale volemus ne je horky, palivy (moc), zvieravy. Zustava odpoved mierny. Normalna otazka.

Reagovať na správu

portret

tonicek 6.9.2007 16:47

mierny? mierny čo - mierne sladký, mierne horký, mierne pálivý. ???!!!!. To je ako odpoveď na otázku: Prosím vás viete koľko je hodín? Odpoveď: ÁNO. Je správna ale v podstate na prd.

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 6.9.2007 17:01

našiel som x stránok, kde ho popisujú ako horký, dokonca aj v najviac používanom atlase posledného vydania od p. Hagaru... o miernej neviem čo, lebo mierna chuť je logický paškvil nemôže byť ani reči, chute sú štyri ale mierna medzi nimi nie je, toť niečo aj z biológie...

Reagovať na správu

portret

pavelp. 6.9.2007 11:02

Aj ja sa prikláňam k názoru, že takáto nejednoznačná otázka, ako minulá, tu ešte nebola.
V rôznych publikáciách sú uvádzané rôzne popisy chuti mlieka danej huby. Niektoré publikácie uvádzajú najprv ...., neskôr ..... V otázke nebolo určené, kedy má mlieko dotazovanú chuť.
Navrhujem uznať ako správne odpovedi všetky varianty chuti, ktoré literatúra alebo web uvádzajú, alebo vyhodnotenie jejto otázky zrušiť.

Reagovať na správu

portret

tonicek 6.9.2007 11:20

SOM ZA, a nie je to preto, že som neuhádol, i ked si myslím, že odpoveĎ zvieravá je správna

Reagovať na správu

portret

viliam27 atlasár, mykológ, správca galérií 6.9.2007 11:56

Myslím že som predložil dosť jasných argumentov v neprospech takto definovanej otázky, lebo neviem kde som spravil chybu, keď hubu som určil správne. Niekedy mám pocit akoby sa tu písali veci len dovetra. Týmto pádom vedomostná súťaž je pre mňa uzavretá záležitosť a ak to ďalej bude takto pokračovať aj celé stránky. Mimochodom slovo mierny je len merítko. Ak mala byť odpoveď mierna chuť, logickejšie by bolo keby sa vyberalo z možností, silná chuť, slabá chuť...,lebo neviem o tom že by som mal na jazyku chuťové receptory miernej chuti!!!!!!

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 6.9.2007 12:10

Ty nemáš, ale autor otázky áno, si jednoznačne pozadu s vývojom...

Reagovať na správu

portret

viliam27 atlasár, mykológ, správca galérií 6.9.2007 13:32

Najsmiešnejšie na tom je, že tu mnohí vypadáme akoby sme nevedeli určiť surovičku. A to vysvetlenie miernej chuti ma dorazilo.
Vysvetlenie: Na obrázku je rýdzik Rýdzik surovičkový (Lactarius volemus) ktorý je dobrý a jedlý. Okrem iného je preň typická matná oranžovohnedá farba klobúka a hlúbika.
Hlavne že šme še pobavili, idem hneď napísať Lacovi Hagarovi mail, čo to za bludy v knihe uvádza.

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 6.9.2007 13:58

hlavne nech si upgraduje chuťové poháriky, hehe...

Reagovať na správu

portret

peter_p 7.9.2007 07:46

Keďže autorka otázky nereaguje, navrhujem uzavrieť debatu po vzore starých Rimanov: De gustibus et coloribus not est disputandum ( o chuti a farbách sa nediskutuje )! Táto otázka mi trochu pripomína minuloročné " hubožravé muchy "

Reagovať na správu

portret

©foxlion atlasár 6.9.2007 19:59

mierna chuť neexistuje, vždy je uvedený zdroj tej chuti, napr. mierna citrónová chuť, ale je to škoda vysvetlovať... idem si dať niečo so silnou chuťou...

Reagovať na správu

portret

korbačka 7.9.2007 05:49

Prepáčte,budem asi vyzerať smiešne,ale omylom som ťukol na inú odpoveď v súťaži ako som chcel.Môžem to nejako opraviť.Viete,tento stroj,počítač ešte nie je môj najlepší kamarát.Ak sa dá,poradíte mi?Je to možné?

Reagovať na správu

portret

Miťko 7.9.2007 11:11

Ja si dám mierne horkú kávu so smotsnkou a cukrom a k tomu doboštičku.

Reagovať na správu

portret

Bobes 7.9.2007 11:47

prisne vzate, zakladnych chutí existuje iba päť. Ostatne su poznacene silnym subjektivizmom...

Reagovať na správu