Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

je toto peciarka ovcia / sampion ???


portret

jar80 5.10.2013 21:39

dnes sme nasli pod smrekom v ihlici na zahrade tieto huby. radi by sme vedeli, ci sa jedna o sampiony. huby nemaju casu smrti, maju ruzove lupene, krasne vonaju, chystame sa z nich urobit ranajky. nerad by som bol, aby boli posledne. dakujem za odpoved.
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?...

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 6.10.2013 01:17

Ak im žltne dužina, môžete ich vyhodiť.

Reagovať na správu

portret

Julio 4.9.2018 20:54

chcel som sa opýtať čo to znamená keď mu žltne duzina . mal som hríb veľmi podobný šampionom no mal tensiu nozičku prekrojil som ju a zožltla je to jedovaté alebo co ? nikde sa to neviem docitat . vopred vdaka

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 4.9.2018 23:38

Hríby nie sú príliš podobné šampiňónom, ale ak to predsa bola nejaká pečiarka zožltla jej dužina v spodnej časti hlúbika, potom mohla byť jedovatá. Ale ťažko sa radí bez podrobného opisu alebo fotky.

Reagovať na správu

portret

Julio 5.9.2018 08:55

ok ale akémukoľvek bielemu hríbu keď zožltne nozicka po jej prerzaní asi neznaci nic dobre ak tomu správne chápem . práveze v atlase som nič také nenašiel . buď to boli také mlaďatká že sa preto podobali najviac na šampion alebo neviem . moc sa v hubách nevyznám . dostal som to ako šampiony ale nezdalo sa mi to ...

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 5.9.2018 09:02

Neexistuje jednoduché pravidlo, podľa ktorého sa rozoznajú jedovaté a jedlé huby, to žltnutie sa týka pečiarok
https://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php ...
https://www.nahuby.sk/atlas-hub/Agaricus ...
P. S.
Niektorí ľudia zamieňajú pojmy hríb a huba a niektorí si myslia, že pečiarka (šampiňón) je len jeden druh. Hríby i pečiarky sú dva rody húb (z mnohých rodov).
https://www.nahuby.sk/atlas-hub-zoznam-r ...
https://www.nahuby.sk/atlas-hub-zoznam-r ...

Reagovať na správu

portret

Julio 5.9.2018 12:26

na oleji s cibulkou + kus vody , keď som to podusil tak zožltla všetka tekutina a pachlo to zdaleka nie ako hríb ale takmer ako topenie plastu

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 5.9.2018 15:55

takže Agaricus xanthodermus

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 14.9.2018 15:57

Jedine, že by to nebol druh Agaricus pilatianus.

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 16.9.2018 08:25

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 5.9.2018 13:27

To som nepísal. Hríby sú uplne iná skupina húb. A ak máte na mysli huby vo všeobecnosti, tak niektoré jedlé tiež žltnú, dokonca aj medzi pečiarkami, no úplne inde, nie v spodnej časti hlúbika.

Reagovať na správu

portret

PeteN atlasár, mykológ 5.9.2018 13:40

Pro Vás je úplně jedno, zda něco žloutlo, nebo nežloutlo, červenalo, modralo, zelenalo... Vy se držte jednoduchého pravidla, které doporučuji všem houbařům: sbírám a žeru jen takové houby, které dokáži na 100% identifikovat.

Reagovať na správu

portret

Julio 5.9.2018 14:41

to by som asi nejedol žiadne xD

Reagovať na správu

portret

PeteN atlasár, mykológ 5.9.2018 14:50

dubáka poznáš

Reagovať na správu