Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

Sušenie húb v sušičke


portret

Janisto správca galérií, atlasár 28.5.2007 00:00

Chcel by som sa spýtať,či sušenie húb v sušičke nemá nejaký vplyv na ich kvalitu a škodlivosť pre konzumentov. Pýtam sa preto,lebo v určitom štádiu sušenia sú huby dosť vlhké a je tam pomerne vysoká teplota. Používam tento spôsob sušenia len v prípadoch väčšieho množstva húb a keď je nepriaznivé počasie.
Ďakujem.

Reagovať na správu

portret

Sley 28.5.2007 15:51

Nikdy v životě jsem něco podobného neslyšel ani nečetl, naopak si myslím, že sušení hub v sušičce je ze zdravotně-hygienického hlediska bezpečnější, než sušení venku.

Reagovať na správu

portret

mz pokročilý 28.5.2007 20:56

Sušenie v sušičke je zdravotne nezávadné, pokiaľ viem. Má to však háčik, čo sa týka estetickej hodnoty. Často sa mi stáva, keď je po daždi a huby sú dosť mokré, že pri sušení zhnednú. Je to len estetická vada. Chutnal som to a bolo to sladké. Je možné, že cukor, ktorý je v hubách pri sušení karamelizuje. To je len taká moja domnienka, ako si to vysvetliť.

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 28.5.2007 21:10

Ak máš dobrú sušičku a nedáš do nej priveľa húb, tak nemôžu byť vlhké. Ak áno, tak si vymeň sušičku. V niektorých prípadoch môže byť sušenie mimo sušičky rizikové. Napr. za vlhkého počasia alebo v uzavretej miestnosti kde sa nevetrá. Stalo sa mi, že mi huby pri sušení sčervaveli znútra (v hrubších plátkoch), alebo dokonca začali plesnivieť. Na Liptove býva v lete často veľmi vlhko (aj napriek nízkemu úhrnu zrážok) a huby sa inak ako v sušičke ani nedajú dosušiť.

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 28.5.2007 00:00

Ja, aby som predišiel všetkým tým veciam, ktoré ste spomínali (zaparenie, mokvanie,niekedy sa huba aj roztečie,atď) a som aj dosť lenivý a nebaví ma čistenie a krájanie húb, takže kým to všetko porobím je už niekedy večer a ako na potvoru keď rastú huby tak je zlý čas na sušenie a naopak.
Pre toto všetko som si zaobstaral šesť veľkých sít, stolový ventilátor a sušičku s otáčavými roštami. Na pokrájané huby ktoré predtým poukladám na sitá pustím ventilátor. Do rána, alebo do obeda mám huby predsušené a môžem ich dať do sušičky. Po hodine sušenia ich hermeticky uzatváram do štvorlitrových fliaš.
Sušičku som vylepšil tak, že používam len spodnú roštu a na tú som si urobil valec z tvrdého kartónu, ktorý má obsah asi 30 litrov, takže môžem tam vysypať všetky huby na raz. Keby som chcel použiť všetky sitá, tak by mi tam vošlo len málo húb. To všetko prikryjem vekom a spustím dosušovanie.

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 28.5.2007 23:45

Fasa tip na sušenie. Len na to treba nejakú extra miestnosť.

Reagovať na správu

portret

Janisto správca galérií, atlasár 29.5.2007 06:51

Ďakujem za rady,tiež pozorujem len estetické zmeny,dokonca sa mi zdá že keď suším huby v sušičke tak si zachovajú lepšiu arómu. Inak používam sušičku len v prípadoch,keď sa podarí väčší úlovok,alebo je škaredé počasie. Dosť využívam aj mrazenie,vtedy si zachovajú aj arómu aj správnu konzistenciu.

Reagovať na správu

portret

Sley 29.5.2007 06:53

A mrazíš houby (samozřejmě i vy ostatní) syrové/povařené/podušené?

Reagovať na správu

portret

° pokročilý, atlasár, mykológ 29.5.2007 20:39

bez varenia mrazim kuriatka - odskusane su ako cerstve - super do salatov

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 29.5.2007 11:00

Huby mrazím dosť často, ale bez povarenia iba keď viem, že ich za deň, dva spotrebujem. Na dlhšie obdobie ich povarím.

Reagovať na správu

portret

lea2171 31.7.2008 21:58

Este nieco, ak mam bedle teraz dnes nazbierane a chcem ich vyprazat nedelu, co mam s nimi urobit ,aby sa do nedele pokazili,diky,ahoj

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 31.7.2008 23:14

Aby sa do nedele pokazili? Tak to nemusíš robiť nič
Inak do nedele by som to neriskoval nijakým spôsobom. Proste by som ich urobil hneď alebo vôbec!

Reagovať na správu

portret

stevo_k1 1.8.2008 01:39

dat ich do trojobalu, kazdu osobitne do sacka a do mraznicky. Vybrat a vyprazit ich mozes v nedelu alebo aj o par mesiacov a budu ako cerstve

Reagovať na správu

portret

Tarzan pokročilý 29.5.2007 12:44

Ešli výborne!!! Toto by malo ísť do "Informácii" Len si oprav to: "vysipať", lebo keď to zbadá Laco, posmešky nebudú mať konca. Ibažeby to bolo v kontexte, že nejaký hadisko si išiel "vysipäť" pľúca od zlosti
P.S. S humorom a elánom v ústrety pracovnému týždňu!

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 29.5.2007 16:39

Juraj ďakujem za upozornenie na chybu, ale už sa nedá opraviť. Ledaže sa nájde dobrý človek, ktorý má takú právomoc.
Čo sa týka sušenia, ja to robím v kuchyni. V noci to nikomu neprekáža a huby mrazím predvarené kvôli úspore miesta v mrazničke. Varením sa zmenší ich ojem.
Hríbovité suším.

Reagovať na správu

portret

Tarzan pokročilý 29.5.2007 19:25

Je to hanba, ale tento rok som ešte nenašiel ani 1 hríbovitú hubu.
Snáď sa mi podarí utrhnúť sa budúci týždeň a aspoň nejaké hríby zrnitohlúbikové priniesť. Potom hneď odskúšam tvoje rady.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 29.5.2007 22:27

ani ja som nenašiel hríbovitú

Reagovať na správu

portret

lea2171 31.7.2008 21:53

Ahoj Igor, prosim ta ak si online, napis mi teraz ako dlho mam susuit huby v susicke,este nikdy som to nerobila,ak mas skusenosti, prad mi prosim ta,ahoj Lea

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 2.8.2011 11:03

kým nie sú úplne vysušené aj najhrubšie časti. Musia byť krehké. Potom s tým rýchlo šup do zatváracej fľaše - sklenenej. Žiadne vrecúška!!! Inak huby nasajú vzdušnú vlhkosť a postupne sa znehodnocujú.

Reagovať na správu

portret

Teofil 29.5.2007 21:43

Akurat susim v susicke a vobec mi to nevadi,vadi mi ze mam len jednu susicku

Reagovať na správu

portret

Janisto správca galérií, atlasár 29.5.2007 22:00

Ešli ,z tej chyby si nič nerob u nás okolo Piešťan tej slovenčine tiež mnoho nedáme,skôr ma potešili tvoje skúsenosti ,tak isto aj postrehy ostatných hubárov.Ďakujem a teraz "možem tych dubakov hltat bez strachu".

Reagovať na správu

portret

Janisto správca galérií, atlasár 29.5.2007 22:22

Huby mrazím vždy prevarené,lebo neviem kedy budem mať na ne chuť.

Reagovať na správu

portret

Sley 30.5.2007 07:28

Já mrazím houby podušené na trošce tuku, protože když jsem je mrazil povařené, velká část houbové chuti i vůně zůstala v té vodě. Z podušených zmrazených hub jsem si udělal nedávno rizoto a bylo skoro stejně dobré jako z čerstvých.

Reagovať na správu

portret

lea2171 31.7.2008 22:03

Janisto, to teba som sa pytala lebo s online ako s tymi hubami v susicke,odpises?

Reagovať na správu

portret

lea2171 31.7.2008 21:55

Ahoj, vidim, ze si online, prosim ta porad mi ako dlho ma susit huby c susicke, nikdy som to nerobila ,ak mas skusenosti, porad,aj na tejto stranke som prvy krat kvoli informacii,ahoj a dik

Reagovať na správu

portret

maria11 30.5.2007 10:23

Pokiaľ suším huby huby v sušičke, tak občas sušičku vypnem a nechám rozložené podložky s hubami " vydýchať" a opäť pokračujem v sušení, až kým nie sú úplne suché. Tmavé mi ostali vtedy, pokiaľ boli veľmi mokré a sušili sa naraz.
Na mrazenie huby prevarím vždy ( zmenšia objem), nechám dobre odkvapkať a uložím do mikroténového vrecka - do fribofu - po zamrznutí vyklopím z friboxu a uložím v mrazničke len vrecko s obsahom ( zaberie menej miesta a pekne sa dá ukladat na seba).

Reagovať na správu

portret

Janisto správca galérií, atlasár 30.5.2007 13:48

To vydýchanie ma nenapadlo ,dobrý nápad. Ďakujem.

Reagovať na správu

portret

Čistinka 1.6.2007 21:23

Použitie el. sušičky sa mi osvedčilo. Časovo je to rýchlejšie, huby majú svetlejšiu farbu a mám dojem, že su aj voňavejšie. Myslím si, že výkonnejšie sušičky by mohli plátky trocha prehrievať a preto aj zhnednú. Sušičku využívam najmä keď je vlhko a klasické sušenie by sa mohlo neúmerne predlžovať.

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 3.6.2007 15:07

Ešte som zabudol povedať, že malé množstvo húb si suším na počítači.
Za počítačom mám malé sitko, na ktoré si položím huby a ventilátory v počítači mi to pomaly sušia.
Dá sa ešte využiť teplo nad televízorom atď.
Fantázii sa medze nekladú.

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 3.6.2007 16:57

hehehe - ženial

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 3.6.2007 19:22

no výborne, využijem pri hnojníkoch

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 1.8.2008 08:16

jednoduchý sušiak na huby (exsikáty).Možno to bude niekoho inšpirovať OBR 96361 .

Reagovať na správu

portret

Shroom Hunter 31.8.2021 20:54

no nechcem ti do toho kecat ale ak necistis vnutornosti svojho PC aspon raz za tyzden tak tie huby su zaprasene ze ajajaj

Reagovať na správu

portret

BASSKI 1.8.2011 17:04

No včera som mal deň. Nazbieral som plný košík hrabčakov a po očisteni a nakrajani som ich chcel sušiť. Počasie bolo take škarede ze slnko vyslo len tak na 5 minut takze vonku sa susit nedalo a potom este aj zacalo prsat. Rozhodol som sa vysusit huby v teplovzusnej trube, kedze uz som to predtym robil. Lenze predtym som iba dosusoval uz obschnute huby. Teraz som 2 sita rozlozil pekne na 3 pekace a šup s nimi do truby.Nastavil som ventilator a teplotu asi 40 stupnov. Uz po hodine boli vsetky cierne ako uhol, okrem dubakov a zdalo sa mi ze este mokrejsie a mäkšie ako boli predtym.Akoby sa dusili vo vlastnej štave. Aj som pootvoril dvierka na trube aby vysla ta vlhkost ale nic. Nakoniec vsetko skoncilo v koši Taká škoda.
Už som zacal pozerat kde zozeniem nejaku dobru sušičku

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 1.8.2011 17:37

A neboli čierne preto, že kozáky hrabové černejú?

Reagovať na správu

portret

BASSKI 2.8.2011 04:19

uz som vysusil kvanta hrabovych ale vonku na site. Ale toto bola celkom ina cierna farba na aku som zvyknuty

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 1.8.2011 17:43

Ahoj, stáva sa to, keď sú huby príliš nasiaknuté vodou. Podobná udalosť sa mi pritrafila už aj v sušičke. Pri mokrých hubách treba občas sušenie vypnúť, nechať plátky trocha vydýchať, obrátiť a ďalej pomaly sušiť. Prajem šťastnú ruku pri výbere mašinky..

Reagovať na správu

portret

BASSKI 2.8.2011 04:22

aky vykon by mala mat susicka (W)? lebo ako som tu uz cital tak niektori si ju upravovali aby ten vykon znizili.

Reagovať na správu

portret

dudo 2.8.2011 09:31

Ja mám sušičku a pri plnom výkone (2.stupeň) má spotrebu 250 kW - podľa výrobcu.
-má 7 plátov a pri plnom obsahu trvá sušenie 6 hod. +- 1 hod. podľa druhu a vlhkosti húb .Kúpil som ju pred 2 rokmi v Tescu a som nadmieru spokojný.

Reagovať na správu

portret

Janisto správca galérií, atlasár 2.8.2011 09:40

dúfam,že máš za domom elektráreň

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 2.8.2011 11:00

kua 250 kw to je veru na elektráreň hihi
To by si sušil huby rýchlosťou asi tak 10 kg za sekundu

Reagovať na správu

portret

letlampa 2.8.2011 13:41

som nevedel ze mochovce sluzia tiez ako susicka

ale nie ja pouzivam susicku uz tretiu sezonu a musim vyjadrit maximalnu spokojnost. Predtym sa mi tiez stavalo ze mi zhnili alo scerviveli na zaclone a pod.
Inak moja osobna skusenost v susicke susim 2x hrubsie nakrajane hriby a mozno je to len pocit ale su vzhladnejsie a vonavejsie.

Reagovať na správu

portret

dudo 5.9.2011 10:40

Mea culpa 250 W.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 2.8.2011 12:52

Janko uz som vyskúšala vymoženosť tejto doby, mám sušičku aj doma, ale môj názor je taký, že nikdy nemám huby z nej také ,,pekné,, ako keď ich suším na site. Keď je zlé pošasie a suším ich na site , na konci ich na pár minút šupnem do predhriatej rúry nechám vychladnúť a dám do sklenených pohárov.

Reagovať na správu

portret

ždobec 2.8.2011 14:10

mi sušíme v teplovzdušnej sušičke na elektrinu a je to súper.Každy hovorí že to veľa žerie elektriky ,ale koľko vyžerie v pohostinstve to už nevidí to sú peniaze.

Reagovať na správu

portret

BASSKI 2.8.2011 17:44

nemate niekto foto vysušených hub (hlavne kozaky hrabove, kedze tieto zbieram najviac) sušenýh v sušičke aby som to porovnal ci su take iste ako sušené na site

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 3.8.2011 05:51

Spýtaj sa Jožka Raka, ten má tiež najradšej sušené hrabčáky.

Reagovať na správu

portret

BASSKI 4.9.2011 08:54

Tak a sušička je už doma. Teraz ked môžem sušiť aj za nepriazniveho počasia tak nemam čo

Reagovať na správu

portret

hanzo 5.9.2011 14:31

Ahoj, nemusia to byť iba huby - teraz je čas na slivky, jablká, bylinky... nakoniec suším šípky. Bez sušičky si teda už neviem predstaviť sušenie väčšieho množstva húb, keď rastú, tak dve sušičky idú v kuse, len raz za 24 hod. vyberám huby perfektne vysušené - treba sušiť pri nižšej teplote cca 40-50°C a občas meniť poradie sít

Reagovať na správu

portret

lucifuk 6.9.2021 08:53

Aj u nás tak, sušičky využívame aj na ovocie - jablká, slivky, robíme aj ovocné kože (treba dokúpiť do sušičky silikónovú podložku), sušíme v nej aj paradajky, robíme v nej domácu vegetu (mrkva, petržlen, zeler, bylinky...). Čo sa týka kvality sušenia pri hubách, máme skúsenosť, že VEĽMI závisí od kvality sušičky.
Máme dve rozdielnej kvality (samozrejme, aj rozdielnej ceny). Tá lacnejšia má tendenciu pri rovnakom čase sušenia huby "spáliť" - zhnednú a nepôsobia lákavo, takže ju púšťame len v prípade, že tá kvalitnejšia je plná. Osvedčilo sa nám počas sušenia 1-2x vymeniť spodné sitá za vrchné, sušenie tak prebehne rovnomernejšie (sušička má kapacitu až 15 sít). Huby sú usušené, keď sa usušený plátok medzi dvoma prstami nedá ani trošičku ohnúť, pri tlaku sa zlomí). Usušené uzatvoriť hermeticky, výborné sú sklenené poháre s gumičkovým tesnením zo švédskeho obchodného domu, alebo plastové nádoby s viečkom, ktoré sa ešte privierajú bočnými plastovými úchytkami. Napr. do klasického zaváracieho (dobre uzatvoreného) pohára sa mi k hubám mole v pohode predrali...

Reagovať na správu