Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

Strmuľka inoväťová


portret

Amandi pokročilý 14.10.2010 11:42

Zaujímal by ma Váš názor na úpravu a konzumáciu tejto huby. Keďže jej teraz v lesoch rastie veľa, neodolala som pokušeniu nazbierať si ju. Stretla som sa ale s názormi, že je vynikajúca v zmesi s inými hubami. Dá sa zavárať, ale aj používať priamo. Na internete som ale našla informácie, že môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti a nevoľnosti. Vraj ju treba prevariť v octe a slanej vode a to 2x. Tak teraz neviem.

Reagovať na správu

portret

Jarott atlasár 14.10.2010 11:58

Tiez uz ju nejaky rok obzeram ale som este nenazbieral. Uchovec ju zbiera,dam mu vediet o tejto otazke.

Reagovať na správu

portret

Marián Zuček 22.10.2010 11:07

Strmule ybieram roky. Je to veľmi aromatická huba, do polievok nie je problém, ale ak na praženicu, odporúčam najprv povariť, zliať vodu, potom nie je problém. Vhodná je predovšetkým v zmesi s inými hubami, napr. so suchohríbami, a s pôvabnicami.

Reagovať na správu

portret

Emil_1 20.11.2010 10:27

Strmuľka inoväťová
je najkrajšia, jesenná huba, rovná, vysoká ako Jánošík.
Vôňa aromatická, ako žena keď sa jej zapaľujú lýtka.
Teraz som ich zavaril aj otestoval a prežívam v zdraví.

Reagovať na správu

portret

Catalunya 5.11.2016 21:14

Krásna perzonifikácia huby

Reagovať na správu

portret

uchovec 26.10.2014 22:13

Kedysi sme ju zavárali (výborná), alebo čerstvú dávali do polievky, ale mojej žene sa zdala byť veľmi aromatická (mne nie). A tak posledné roky ju len suším - výlučne len do zmesi na hubový prášok.

Reagovať na správu

portret

sabova 14.10.2010 12:13

Ja ju zbieram niekoľko rokov . Je veľmi dobrá na zaváranie , najme mladé plodnice , ktoré v kombinácii s pôvabnicami doplnené s malým množstvom zelenej papriky, mrkvy , cibuľky a feferónkou vyzerajú aj esteticky veľmi pekne. Žiadne žalúdočné ťažkosti sme nemali a pritom obvarené klobúčiky vyprážame v trojobale. Predváram ju v slanej vode a uskladňujem v mraze ( praženica, rezne).

Reagovať na správu

portret

TATANKA pokročilý 20.10.2010 09:20

Presne!
Na nakladanie do octu je výborná aj spolu s Pôvabnicami,
či Podpňovkami.

Reagovať na správu

portret

voloďa 20.10.2010 15:37

Ty si ju určite napchal aj k náramkovke!

Reagovať na správu

portret

Vladislav 48 14.2.2021 21:29

Súhlasím. Ja k strmuľkám a pôvabniciam pridávam pri zaváraní aj jelienky, príp. kuriatka a je z toho aj pre oči pekná trojfarebná kombinácia. Aj moja manželka má rada na spôsob rezňa (aj tie väčšie). Pri jesenných hubách (nie hríboch) sa odporúča tepelné opracovanie ale to je či varenie, zaváranie i opečenie.

Reagovať na správu

portret

Fredegar8 14.10.2010 12:53

Já ji připravuju podobně jako hlívu ústřičnou. Nakrájim ji na tenké plátky a smažím na kvalitním oleji, s množstvím koření. Je velmi chutná.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 14.10.2010 18:15

Ďakujem, recept vyskúšam. Aj keď neviem... na detskom oleji a s dvoma sáčkami mletého čierneho korenia asi až taká chutná nebude...

Reagovať na správu

portret

Fredegar8 14.10.2010 23:56

Tady je to koření opravdu nutné, protože je zapotřebí trochu přebít tu silně aromatickou, kořenitou chuť téhle houby.

Reagovať na správu

portret

SauceBox 14.10.2010 13:01

Zaváram ako sabová vyššie, držková dobre okorenená je super (aj keď z hlúbikov trúdnika klobúčkatého(barania hlava) je lepšia, je do čoho zahriznúť). Do zmesí húb v malom množstve je fajn. A potom rastie až do začiatku zimy a mrazov.

Reagovať na správu

portret

Máčik 14.10.2010 14:17

Vierka,ja ju síce nemusím,ale je to synovcova obľúbená jesenná.Predvárať netreba, len ak je niekomu priaromatická.Ináč základný recept ako Fredegar,len potrebuje 20 a viac minút,je dosť"al dente".Korenie je vecou gusta.
P.S.Pán inžinier,oni hrizú??

Reagovať na správu

portret

SauceBox 14.10.2010 17:14

!óu

Reagovať na správu

portret

ivetatom pokročilý 14.10.2010 14:22

Ja ju roky zbieram a chutí mi v bielej omáčke iba povarená so soľou, rascou a zahustená kyslou smotanou s troškou múky. Použila som ju už aj do kapustnice, chutila v pohode. Dá sa usušiť a zomlieť na hubové korenie. Mám problémy s trávením, ale táto huba mi nič zlé nespôsobila

Reagovať na správu

portret

L.Ď. pokročilý 14.10.2010 14:27

Používam ju na akýkoľvek spôsob, najradšej v zmesi. Aj do octu. Ale používam len mladé plodnice

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 14.10.2010 14:36

Ste super, ďakujem Vám.

Reagovať na správu

portret

voloďa 15.10.2010 09:00

Ja nedám na strmuľku dopustiť! Nakladaná s kapustou a cibuľou.A polievke ako zo strmuľky sa vyrovná iba máloktorá!

Reagovať na správu

portret

Aneri pokročilý 14.10.2010 15:07

V mojom hubárskom rajone rastie hojne, ALE ešte som ju neochutnala a dokonca som ju neponúkla ani svojim (ne)priateľom . Moji predkovia ju nejedli, tak mám voči nej rešpekt. To isté platí i o pôvabnici fialovej.

Reagovať na správu

portret

ambr 14.10.2010 15:15

A čo lakovka ametystová, nemáte nejaké skúsenosti? Našla som totiž zopár plodníc, aj na ochutnanie málo. 2 týždne ich pozorujem, ale sú také krásne, že sa ich nechystám zobierať, pýtam sa len tak zo zvedavosti.

Reagovať na správu

portret

dannko 14.10.2010 15:40

Do bielej omacky:
- je "bozska" doporucujem viac ako hlivu ustricnu (nema ani z daleka taku chut a aromu ta hliva, ved treba skusit ).
- povarit v slanej vode dat bobkovy list + korenie
- neskor pridat surove zemiaciky
- pridat mlieko
- po odstupe casu a trosken vychladnuti dat rozslahanu smotanu spolu s mukou (cukor) atd...
Na korenie:
- ususit a potom v mixeri rozmixovat na prach (vyborna zlozka do vselicoho, nieco ako bedla na korenie len je to aromatickejsie)

Hlavne je aby sa na tu omacku zbierali len zdrave huby (teda napr. take ked s prstom zatlacis na stred klobuka tak je pevny tvrdy a nie mekky az na dovazok ho prepichnes)

Reagovať na správu

portret

Emil_1 21.11.2010 10:32

Dobré ráno!
Reagujem na dobrý popis Strmuľky a hlavne na test červivosti - to je dobré a vtipné.
Teraz po mrazoch je to normálne. Nakoľko každý zoberie len mladé kusy, tak zostanú len zvyšky.
Nuž aj ja teraz zoberiem pár kusov a to len pre ženičku, aby ma nepodozrievala že som bol za frajerkou. Nuž v mojom veku sú bližšie huby, Bohu žiaľ!
Emil

Reagovať na správu

portret

Rados3berny 14.10.2010 19:47

Lakovku som skúšal 2x, raz v praženici a raz len čisto obvarené plodnice a posolené, ale ani v jednom prípade mi nijako nechutili. Nie že by sa nedali zjesť, ale nemali žiadnu chuť.

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 16.10.2010 18:30

Ľubi,Lakovku ametystovú som niekedy zberal v malom množstve,no iba do praženice v zmesi.Patrí medzi druhy húb,ktoré dokážu koncentrovať z prostredia zvýšené množstvo cézia a arzénu.Samozrejme,že by si ich musela opakovane zjesť asi veľmi veľké množstvo,aby sa to nejako zdravotne prejavilo.

Reagovať na správu

portret

Tori pokročilý, mykológ 28.10.2014 18:54

Zkoušela jsem v polívce (směs z různých hub, které se hodí jen "do směsi" - lakovka ametystová, lištička pomerančová, límcovka měděnková, nějaké nevýrazné holubinky,... + slep. masox a petržel), žádná z nich mě ani nepřekvapila ani neurazila. Ale možná by byla pěkná do nakládaných hub, kdybyste chtěla přidat trochu ulítlé barvy.

Reagovať na správu

portret

kacka.pe 18.10.2014 19:25

povabnica fiialova je unikátna huba, chutí úžasne..od na smotane po na cibuli s vajcom..vyskúšajte - určite zmeníte názor

Reagovať na správu

portret

milouš 14.10.2010 15:45

Podle mé zkušenosti se jí dá vytknout pouze aromatická vůně při vaření.Když jsem si ověřoval "chutě" hub,dělal jsem to v klasické bramborové polévce a zkoumaná houba byla tak naporcována abych ji snadno našel-třeba u lakovek klobouček na polovinu-třeně bývají tuhé.Lidské chutě jsou různé,kolega přinesl do práce houby v octě a divil se že největší úspěch sklidily mlženky a nikoliv mladé ryzce.Samozřejmý je výběr pouze jedlých druhů.Tajemství dobré bramboračky či smaženice je ve výběru druhů.

Reagovať na správu

portret

Mahony pokročilý 14.10.2010 18:26

Sbírám. Loni bylo někde v TV, že chutná jako smažená bedla, stačí povařit, vysušit, obalit a usmažit. Zkusil jsem, ale bedla je bedla. Jinak dávám do směsí, jak do omáček, sekané, zavařuji. Dá se, ale jsou lepší...!!!

Reagovať na správu

portret

bocacha pokročilý 14.10.2010 19:34

Držkovka je s nej super, ale používam ju na akýkoľvek spôsob. Dobré sú aj jesenné smesky s pôvabnicou,mladé prášnice, bedľe a ostatné hríbovité môžu zmes iba vylepšiť.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 14.10.2010 21:03

?

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 15.10.2010 10:53

Keď huby najprv prevaríš a potom vyleješ tu vodu, stratíš tak veľa užitočných látok a zostanú ti bunkové steny, teda akurát to, čo k životu nepotrebuješ. Zo zásady nikdy nevylievam vodu z húb, nech sú akokoľvek aromatické. A tiež si myslím, že predváranie húb pred dusením je zbytočné, keď sa ten istý efekt, teda popraskanie bunkových stien dosiahne aj počas dusenia. Dôležitý je čas tepelnej úpravy.

Reagovať na správu

portret

Emil_1 15.10.2010 22:23

Nehaniť ľud môj.
Tak ja poviem patrí medzi krásavice jesene. Dobrá na zaváranie + čírovka fialová prílohy a zavariť!

Reagovať na správu

portret

milouš 16.10.2010 13:03

Souhlas.V octě je vynikající samozřejmě nutné koření.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 18.10.2010 11:02

...Janko, mohol si to aj trosku rozviest s tou vodou z hub ako pokracujes dalej...aj po "uprave" vody do nej nakladas ?....atd...

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 18.10.2010 20:37

Neviem, čo mám rozviesť. Akože keď idem robiť jedlo? Neporozumel som otázke.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 18.10.2010 22:55

...ak ides nakladat huby, blanšíruješ ich, a tou vodou, "upravenou" ?, aj zalievas? huby ?

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 18.10.2010 23:00

Nie, tam dávam huby samozrejme odkvapkané a zalievam nálevom. To som písal o úprave začerstva.

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 17.10.2010 23:28

Tak som ju nakoniec spracovala: naložená do sladkokyslého nálevu spolu s podpňovkami, koralovcom bukovým a paprikou chutila skvele.

Reagovať na správu

portret

MIHALNICA 18.10.2010 00:32

Joo..potvrdzujem, chutila

Reagovať na správu

portret

Miťko 18.10.2010 10:27

vyzeralo to dobre, no neviem či chutí , neostalo mi nič

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 18.10.2010 22:14

Miťko, si ma opäť pobavil!

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 18.10.2010 22:14

A to som nemala odvahu doniesť viac

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 18.10.2010 10:46

...prof. Gáper sa drží zasady (odskusanej) nakladat spolu s inymi hubami, a strmulky 3-tinu kvoli jej vyraznej arome...(2 dni pobytu s prof. Gaperom a S. Glejdurom, ina mykošklola...uf, zadara !!! super skolenie aj no takou kratsou dovolenkou (hi ! hi !)

Reagovať na správu

portret

Buki 19.10.2010 15:51

Ja teda strmuľky inoväťové "nemusím" ... jej chuť, vôňa a stráviteľnosť má asi selektívny individuálny dopad, lebo mne sa vyslovene hnusí. Aj dnes ráno - naschvál, či sa mi nezmenili chute - som chcel pár mladých klobúčikov schosnovať na zaváranie v zmesi jelenky a lievika - ako som to obvaril, ovalila ma aróma (vnímam ju takmer rovnako ako pižmovú "voňavku" od tchora ) a rýchlo som z kastróla všetky strmuľky inoväťové vyhadzoval.

Ale musím priznať, že raz dávno keď sme si na intráku varili kapustnicu a ja som tam dodal tieto strmuľky, všetci okrem mňa si pochvaľovali, aká bola voňavá Ja som nadával sám sebe, lebo z kapustnice som nemal nič...

JE MEDZI NAMI EŠTE NIEKTO, KOMU JE ARÓMA TEJTO STRMUĽKY TAK ODPORNÁ?
(podľa mňa to nebude náhodou ... možno by sme spolu vedeli odhadnúť príčinu)

Reagovať na správu

portret

dimitry 22.10.2010 18:01

Tak ja som ju sice nejedol, ale jej aroma mi je velmi neprijemna. Existuju niektore huby viac vonave, ale nazyvat vonou to, co pri strmulke inovatovej citim sa neodvazim...

Reagovať na správu

portret

Jarott atlasár 22.10.2010 18:33

Tiez tej arome vôna by som nehovoril. Vnimam ju skôr ako nevhodnu na konzum.

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 22.10.2010 22:38

A práve tento pocit som mala ja ja, ale po uvarení huba s vôňou nemá nič spoločné. Skutočne má veľmi príjemnú chuť.

Reagovať na správu

portret

mestan 22.10.2010 21:31

Ked som ju prvykrat v zivote ovonal - vau prijemna vona, ale po niekolkych dalsich privonaniach mi jej vona uz vadila. Zatial som ju sice este nejedol, mozno by ma presvedcila jej chut.

Reagovať na správu

portret

snakan 23.10.2010 09:49

Strmulku u nas zbera takmer kazdy (HLIVA ZEMNA) a nikoho som nepocul ze mu nevonia. Zrejme vona zavisla od podkladu kde rastie.

Reagovať na správu

portret

dannko 23.10.2010 14:46

Tiez sa cudujem ze niekomu nevonia, lebo som sa s tym este nestretol. To ze chut je priemerna tak u nas par lesnikov povie ale to tak vsetko. Asi naozaj zalezi aj kde rastie a kedy, lebo zas je pravda ze niekedy vonia intenzivno a niekedy(malokedy) - skoro ani akoby nic necitit.

Reagovať na správu

portret

Aneri pokročilý 27.10.2010 07:28

Aj mne je vôňa strmuľky inoväťovej odpudzujúca.

Reagovať na správu

portret

mestan 27.10.2014 12:17

Niekomu vonia, niekomu nie. Mne vyslovene tá vôňa vadí. Na prvé pričuchnutie môže byť, ale po chvíli mi už vadí. Podobne ako vôňa orgovánu alebo ľalie. Ak by tá vôňa bola niekde v miestnosti, nevydržal by som tam dlho. Takto mi tiež vadí vôňa pôvabnice fialovej a dokonca aj sírovca. Asi pred dvoma rokmi som našiel mladého sírovca, že ho teda skúsim. Keď sa pri varení bytom začala rozliehať tá vôňa, skoro som zamdlel. Je to vec vkusu. Zrejme ale, keby tie voňavé huby boli v "zmeske" ako píšu poniektorí hore, tak by som ju zjedol. Určite by ale tá vôňa musela byť len decentná.

Reagovať na správu

portret

px pokročilý 23.10.2010 10:58

Vzhľadom na to,že je veľmi aromatická vždy beriem iba 2-3 kúsky aj to mladé plodnice.Dávam do zmesi húb na smaženie aj do polievky.

Reagovať na správu

portret

vendelko 28.10.2010 00:12

No nie som az tak skuseny hubar, no tuto hubu som uz nasiel, no nezbieram. Nie som si isty, ci by som si ju nezamenil s nejakym inym jedovatym druhom... Mozte mi prosim poradit ako na 100% zistim ze ide o tuto hubu?? u nas ich je pomerne dost a nik ich nezbiera... dakujem velmi pekne za pomoc a radu...

Reagovať na správu

portret

px pokročilý 28.10.2010 15:35

Podľa mňa jej aróma u mľadších plodníc je takmer nezameniteľná aj zhrubnutý kyjačkovitý hlúbik na báze a farba.Ale tá silná aróma je hlavný znak,najmä,keď ju rozrežeš.Rád budem,keď ma niekto doplní.Toto je len základná informácia.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 28.10.2010 16:09

Medzi strmulkami bielej a bledej farby su aj prudko jedovate druhy, takze opatrnost je namieste. Podstatnymi znakmi strmulky inovatovej su masitost plodnice, sivasty nadych a hlavne zvlastna, nezamenitelna aroma. Pokial nie si si isty, radsej ju nezberaj.

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 18.10.2014 20:21

Môj priateľ sa od strmuľky inovaťovéj pred pár dňami otrávil.
Podľa jeho slov ju nedostatočne tepelne spracoval.
Preto POZOR nepodceňujte tepelnú úpravu húb!

Reagovať na správu

portret

Tori pokročilý, mykológ 18.10.2014 21:02

A je jisté, že to bylo jen od ní? Nemohla tam být nějaká jiná houba, anebo příliš stará mlženka?
Každopádně, přeju mu, ať nemá žádné trvalé následky otravy.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 18.10.2014 22:55

Od starých alebo nedostatočne tepelne upravených plodníc "mlženky" sú otravy pomerne časté, takže toto by som bral ako dôveryhodnú informáciu.

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 19.10.2014 00:35

Boli sme traja čo sme ich zbierali a následne si ich rozdelili. Pripravovalo a jedlo ich šesť ľudí nezávisle na sebe a piatim nebolo nič. Neskôr sa priznal, že do udusených strmuliek na panvici pridal ešte za hrsť surových, nečakal kým sa udusia aj tieto a všetko to spolu zjedol.

Reagovať na správu

portret

Tori pokročilý, mykológ 19.10.2014 01:51

Děkuju za odpověď a omlouvám se, nechtěla jsem zpochybňovat, co jste napsal, ale jen se ujistit, že příčina je opravdu u mlženky (protože já třeba o otravě nedovařenou mlženkou slyším dnes poprvé).

Reagovať na správu

portret

basset pokročilý 19.10.2014 01:19

Tak u nás doma to děláme takto:
Často je smícháme s čirůvkou fialovou.
Svařím v mírně osolené vodě s přidáním špetky kyseliny citrónové, sleju a nechám řádně odkapat vodu.
Přidám nakrájené zelí a červenou papriku v poměru 1 díl mlženek, 1 díl zelí a 1 díl papriky.
Přidám česnek podle chuti a síly česneku.
Promíchám a nechám v chladu např. na balkóně přes noc proložet.
Zaliju slabším octovým nálevem než na okurky.
Do každé sklenice přidám navrch lžičku nebo lžíci dobrého oleje (olivový, kukuřičný).
Pečlivě zavařím.
Používáme jako přílohu k masitým jídlům, zapékaným těstovinám, "francouzským" bramborám ... Nebo prostě jenom na chuť.

Reagovať na správu

portret

dudo 27.10.2014 08:44

Ja ju pravidelne zbieram. V podobnom diskusnom fóre som bol upozornený na možnosť zámeny s HODVÁBNICOU VEĽKOU.
Čo sa týka vône, nemám s ňou problém, možno len pri ováraní. Treba dobre vetrať kuchyňu. Potom už nie je problém s ďalšou úpravou.
Používať v rôznych zmesiach, ako bolo uverejnené vyššie, ale jedol som ju aj samostatne a nebol problém.
100 ľudí 100 chutí.

Reagovať na správu

portret

Gabcika 27.10.2014 22:41

Z okruhu mojich znamych tiez som este nepocul a najradsej ju mam do bielych omacok alebo do slepacej polievky - v rodine ju zbierame cez 80 rokov. Znamy este mlade plodnice zavaraju do flias.

Co sa tyka tej zameny tak sice hodvabnicu som este nemal tu cest najst ale kolegovia hubary mi pri porovnani spominali ze podobnost je dost velika ale hlavne aj ked pri oboch je mucna vona tak pri strmulke je ulplne odlisna charakteristicka od hodvabnice ktora ma skor taku sladkejsiu.

Reagovať na správu

portret

vlkodlak mykológ 7.11.2016 03:43

TurboLuxus ve smetanové omáčce.
Dříve mi vadilo být u vaření, aroma je opravdu silné. Ale nedávno jsem si to užil a chutnala mi o to víc.
V octě také výborná.

Reagovať na správu