Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

DESATORO zásad bezpečnej konzumácie húb - Ako sa neotráviť hubami .


portret

Husi moderátor, atlasár 13.10.2010 00:00

Desatoro zásad bezpečnej konzumácie húb.

1. NAJDOLEŽITEJŠIA: Na konzumáciu zbierame len huby, ktoré stopercentne poznáme a o ktorých vieme, že sú jedlé !!!.
2. Ak chceme do zoznamu húb, ktoré zbierame, zaradiť nový druh, urobíme tak až po dôkladnom zoznámení sa s druhom a jeho dvojníkmi, za pomoci skúseného hubára, ktorý tento druh zbiera už roky a až po niekoľkoročnom „opozeraní“.
3. Pri zbere dbáme na to, aby každá plodnica, ktorá skončí v košíku, prešla našimi rukami a našou kontrolou, najmä ak zbierame v spoločnosti osôb, ktoré huby dôkladne nepoznajú.
4. Zbierame len nie príliš staré, ale dobre vyvinuté plodnice, bez známok hniloby a plesne. V zimných mesiacoch dbáme na to, aby sme zbierali len huby, ktoré neprešli niekoľkonásobným zmrazením a následne rozmrazením.
5. Huby nezbierame do nepriedyšných (napr. plastových) tašiek a nádob, ale do košíkov, prípadne tašiek z prírodných priedyšných materiálov.
6. Pri spracovaní húb dbáme na to, aby sme pokrájali len to, čo vieme identifikovať, neidentifikovateľné kusy zahadzujeme. Huby spracujeme čo najskôr, pretože rýchlo podliehajú skaze.
7. Huby krájame na tenšie plátky, nie na veľké a hrubé kusy, zo zásady ich vždy dobre prevaríme resp. inak tepelne upravíme.
8. Jedlá z húb sa zo zásady neprihrievajú, prihrievame len raz a to také množstvo, ktoré naraz skonzumujeme.
9. Huby darom prijímame len od človeka, o ktorom vieme, že spoľahlivo pozná nielen to, čo nazbiera, ale aj to, s čím sa to dá zameniť a to len v celku, nie v nakrájanom stave.
10. Huby vždy konzumujeme striedmo, do polosýta, pretože sú ťažko stráviteľné, nikdy ich nekombinujeme s alkoholom. Ľudia s tráviacimi ťažkosťami by si mali obzvlášť dávať pozor na jedlá z húb, kombinované s mastnejšími zložkami, ako je napríklad smotana.

Reagovať na správu

portret

Fredegar8 13.10.2010 22:43

Nějaké zásady a pravidla si opravdu stanovit můžeme, nejsem proti. Ale demokraticky! Mělo by se o nich napřed hlasovat a teprve potom je vyhlásit.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 13.10.2010 22:48

bod po bode?

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 13.10.2010 23:15

Tak jo! Ale pak ve všem. Když si spleteš pavučince dáme pak hlasovat jestli můžeš na záchod nebo ne.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 13.10.2010 23:21

Reagovať na správu

portret

bocacha pokročilý 14.10.2010 19:40

Ja som za to aby bol Fredegar prijatý medzi "Pokročilých".Rýpať vie, múdry ako mobilný telefón a len tak sa ukecať nedá.Medzi nami bude doma. Teraz vyzerá byť chudáčisko taký vytláčaný na perifériu hubárskej spoločnosti.

Reagovať na správu

portret

m.gabris pokročilý 2.8.2011 15:27

Reagovať na správu

portret

milouš 1.8.2011 21:05

Kdo neumí,musí hlasovat,nic jiného mu nezbývá-protože se to neumí naučit-nechci vyjmenovávat důvody.Divím se že tenhle exot se tady může prezentovat.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 13.10.2010 22:47

Veľmi ,, trefný ,, diskusný príspevok, tieto zásady by som si vedela predstaviť aj na úvodnej stránke...

Reagovať na správu

portret

amano 16.9.2013 17:29

Súhlasím.Poznám veľa ľudí čo zbierajú hocičo a potom má pohotovosť fofr.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 13.10.2010 22:48

Jedenaste prikazanie:
11. Huby zásadne nekonzumujeme hltavo, pretože aj "zabehnutie" môže byť životu nebezpečné

Reagovať na správu

portret

myco(DK) správca galérií, atlasár 14.10.2010 07:14

múdre to slová...výborný nápad!

Reagovať na správu

portret

ester 14.10.2010 19:17

A keď prídeme z lesa dobre vyhladnutí, narýchlo uvaríme niečo z prineseného a s chuťou to zbaštíme, môže mám prísť zle...a potom nevieme, či sme sa otrávili, alebo len obžrali (osobná skúsenosť - žalúdok mi nemuseli vyplachovať, lebo som sa dogrcala).
Tiež podporujem Husiho názor - nové huby sa učiť od skúseného hubára, nie z atlasu. V atlase totiž zďaleka nie je všetko, čo rastie a tak, keď nájdeme nejakú hubu, snažíme sa ju "napasovať" na niečo z atlasu a to nemusí skončiť dobre

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 14.10.2010 19:23

Stano úplny súhlas so všetkým.Snáď si to niekto zoberie k srdcu a viac nebudeme tu čítať"zjedol som to,prosím o identifikáciu"

Reagovať na správu

portret

Igor V 14.10.2010 19:39

No, s tými božími "desiatimi" sa trápim a niekedy nie a nie ,
ale tieto by sa celkom dali...

Reagovať na správu

portret

rufuss pokročilý 14.10.2010 19:51

Husi vyborne

Reagovať na správu

portret

Rados3berny 14.10.2010 19:55

Mám výhradu k sedmičke, zbytok sa dá.

Reagovať na správu

portret

cesnakohrib pokročilý 5.1.2015 08:16

Sedmička je skutočne vecou zvyku a vkusu. Plátkovanie nezaručí bezpečnú konzumáciu, skôr nám čo-to napovie o stave plodnice. Celé hlávky v minuloročných sviatkových kapustniciach mi brali dych...

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 5.1.2015 09:34

Ide hlavne o kvalitné tepelné spracovanie, pričom predpokladám, že tenšie kusy sa skôr prevaria ako hrubšie (na "ploche plátku" až tak potom nezáleží, aj ja mám radšej väčšie kúsky ako len omrvinky). Napísal som to tak preto, lebo nie každý, kto konzumuje napríklad modrejúce druhy hríbov alebo suchohríbov, podpňovky alebo iné za surova mierne jedovaté druhy, si uvedomuje potrebu ich dobre prevariť. Navyše v rôznych kuchárskych reláciách sledujem, ako kuchári, ktorí vedia všetko o varení ale nič o hubách, učia nás huby len zľahka osmahnúť, apod. preto je bezpečnejšie (všeobecne) napísať natenko a nie nahrubo. Chápem, že znalí veci (húb) si to v pohode nakrájajú aj nahrubšie. Pre tých ale toto desatoro ani nebolo myslené.

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 5.1.2015 18:27

áno - to som odsledoval aj ja - stačí mierne orestovať - tiež mám radšej celé hlavičky masliakov - to je mňamka , ale nemám rád, keď je napríklad modrejúci hríb, alebo iná pevnejšia huba príliš nahrubo - občas je akoby nedovarená.

Reagovať na správu

portret

cesnakohrib pokročilý 5.1.2015 19:54

Bez výhrad súhlasím, my gurmeti vieme, o čo ide, a pre gurmanov radšej plátky

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 14.10.2010 21:38

Dobrý príspevok. Vzhľadom k veľkému počtu nových členov, môže ísť niečo podobné i na úvodnú stránku.

Reagovať na správu

portret

Andy (&y) atlasár 14.10.2010 22:24

Husi. Pekne si to pospájal. Teraz by to bolo dobré okrem vyvesenia TU osloviť aj bulvárne servre aby to aspoň pred budúcoročnou sezónou nejako spropagovali.

Reagovať na správu

portret

SauceBox 14.10.2010 23:02

Ja mám výhrady k jedničke, mnohým tých 100% bolo málo.

Reagovať na správu

portret

Fredegar8 14.10.2010 23:12

V tý jedničce je spíš jiná chyba. Píše se tam, že máme na konzumaci sbírat jenom druhy, které 100% známe. Mělo by se ale upřesnit, že musí jít o JEDLÉ druhy.

Reagovať na správu

portret

SauceBox 14.10.2010 23:15

Dôvody konzumácie bývajú rôzne, do toho sa nehodno pliesť.

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 15.10.2010 00:23

Reagovať na správu

portret

voloďa 15.10.2010 09:04

Výborné, mne sa to páči! Pochvala Stano!

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 15.10.2010 09:15

Vídíš Fredy, že vieš napísať aj rozumnú vec......keď chceš....

Reagovať na správu

portret

shimie atlasár, moderátor 15.10.2010 10:11

Nemalo by tam byt aj to, ze huby sa nesmu, alebo nemali by sa konzumovat s alkoholom?

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 15.10.2010 10:23

Super. Zabudol som. Zakomponujem.

Reagovať na správu

portret

shimie atlasár, moderátor 15.10.2010 11:14

Reagovať na správu

portret

Andrea 15.10.2010 13:46

Kamarát to večer prehnal s alkoholom, ale bol hladný a dal si hubovú praženicu spolu s nami. Ráno bol úplne zničený, celú noc medzi výbehmi do prírody sa chodil pozerať kedy sa prejaví otrava aj u nás.....

Reagovať na správu

portret

Papa Albano 15.10.2010 19:22

Malo by to tam byť a zvlášť zvýraznené pri hnojníkoch (tých jedlých...). Poznám prípad, keď pivečko po hnojníkovej večeri priviedlo celú rodinku na výplach žalúdka. Ináč, priznám sa, že po mojom hubovom jedle (samozrejme bez hnojníkov) si kľudne drcnem aj 2 x 2 deci vínka a som v pohode.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 15.10.2010 20:11

Už je to tam.

Reagovať na správu

portret

vlkodlak mykológ 31.7.2015 20:28

Proč?

Reagovať na správu

portret

BOOBLE 16.10.2010 18:06

Dobré to je ale k tej sedmičke mám výhrady a osmička sú skôr také predsudky o prihrievaní.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 16.10.2010 18:33

K sedmičke a osmičke: Isteže sa dá nakrájať aj na hrubšie a dá sa aj prihriať viackrát. Lenže je to trochu riziko. Napríklad môže byť v zmesi modrejúca huba a keď ju nakrájate nahrubo a nedostatočne ju povaríte, máte zarobené na problémy. V zmesi môžu byť rôzne druhy, rôzne druhy obsahujú rôzne látky a keď v lete čakáte, kým smaženica vychladne aby ste ju dali do chladničky a keď je chladnička dostatočne namrazená ani v nej nie je veľmi zima, po opakovaných ohrievaniach máte tiež zarobené na problémy. Je to skrátka o niečo bezpečnejšie, najmä pre menej informovaných hubárov (podľa mňa).

Reagovať na správu

portret

Rados3berny 16.10.2010 21:59

k sedmičke: zo zásady ich vždy dobre prevaríme, by som zmenil na: vždy tepelne upravíme. Pred pečením hubu uvariť je asi blbosť, že?

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 16.10.2010 22:55

Je to trochu chytanie za slovíčka, ale v podstate máš pravdu. Upravil som.

Reagovať na správu

portret

Fande atlasár 16.10.2010 22:12

Múdre slová!Pekne si to napísal.Ešte niečo si zabudol http://www.youtube.com/watch?v=42lRXi2jd...

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 1.8.2011 07:16

Reagovať na správu

portret

Ramos 6.8.2011 09:46

To desatoro si napísal dobre, začínajúcemu hubárovi to ale nepomôže. Je to ako dedičstvo z pokolenia na pokolenie. Mňa dedo a neskôr rodičia brávali do lesa ako malého caparta a učili ma ako sa v ňom správať, ako a prečo sa vhodne obliecť, prečo nekopať do plodníc, ktoré nepoznám /aj tých jedovatých a nejedlých/, nešprtať na v nose a pretierať si oči rukami atď. atď...No a samozrejme, ktoré huby zbierame a ktoré NECHAME NA POKOJI, a keď sa človek naučí čítať, tak si preštudovať odbornú literatúru, aby sme nešpekulovali o tom čo a koľko toho môžeme vypiť po hnojníkoch.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 6.8.2011 22:04

Nerozumiem, ako to myslíš, že mu to nepomôže. Nepomôže mu to neotráviť sa? Tak to si nemyslím, lebo ak dodrží len to prvé pravidlo.....čo nepozná nezbiera... tak sa nemôže otráviť, čiže mu to pomôže. Alebo si to myslel, tak, že mu to nepomôže naučiť sa zbierať huby? Veď to som týmto desatorom ani nechcel dosiahnuť. Sú to rady, len ako sa neotráviť, nie ako sa naučiť zbierať huby.

Reagovať na správu

portret

rsch 30.6.2015 12:10

Aj zacinajucemu hubarovi toto moze pomoct. Ak nieco nepozna a prave nema po ruke skuseneho hubara, moze si neznamu hubu zobrat do papierového vrecka a dat skontrolovat v mykologickej poradni. Ak je jedla, tak ju zje. Ak nie, tak sa neotravi. Navyse sa tam dozvie ovela viac uzitocneho.

Reagovať na správu

portret

stefam 1.8.2011 14:12

Zareagoval by som k bodu 8.
Viacnásobné prihrievanie jedál z húb môže spôsobiť problém. Treba dať mimoriadny pozor najmä na zohrievanie jedál, kde sú skombinované hríby a vajíčka, napr. hríbová praženica, resp. hríby s vajcom. Pri každom zohrievaní tepelne upravených vajec môže dôjsť k vzniku toxínov, ktoré môžu spôsobiť závažné problémy. Riziko môže byť znásobené " odstátim" jedla z hríbov pri izbovej teplote ( dlhšiu dobu najmä v lete ...)...
Okrem toho by som rád vyvrátil mýtus o zákaze pitia tekutín počas hríbového jedla alebo po ňom. Samozrejme všetko s mierou, pozor na veĺké množstvá alkoholu alebo sladené nápoje.

Reagovať na správu

portret

bršo 1.8.2011 14:38

o aké toxíny sa jedná prosím pekne?
mýtus o tekutinách počujem prvý krát, takže asi nebude až taký mýtický

Reagovať na správu

portret

Tokaj 1.8.2011 23:25

K bodu 1. Poriadne naštudovať huby ktoré sú jedovaté!!!Je ich podstatne menej ako jedlých a nejedlých.Nebolo by od veci na hlavnú stránku vycapiť zoznam jedovatých húb aj s fotom a stručným popisom pre menej zdatných hubárov,aby to mali hneď na očiach a nešpekulovali či sa to dá alebo nedá.To môžu pri ostatných hubách.

Reagovať na správu

portret

peter_p 19.8.2011 14:18

ad:Tokaj- asi nestačí iba vycapiť na stránke jedovaté huby. Je to ako hovoríš potrebné poriadne naštudovať huby, ale nie len tie jedovaté. Často dochádza napr. ku zámene bedle jedlej s muchotrávkou zelenou a to už je naozaj " silné kafe".

Reagovať na správu

portret

Aneri pokročilý 6.8.2011 10:55

Pri konzumácií húb ( samozrejmé jedlých ) je veľmi dôležité poznať svoj zdravotný stav. Kto má nábeh na choroby so zvyšenou kyselinou močovou v krvi by huby mal zo stravy vynechať.

Reagovať na správu

portret

dimitry 20.8.2011 11:03

bod 2 ... nebyt toho velkeho mnozstva zdrojov informacii, tak by ta pomoc skuseneho hubara bola potrebna, ale niektore huby sa daju velmi dobre nastudovat a su takmer nepomylitelne. Skor by som sa priklanal k zasade pri novom druhu zamerat sa na detaily a najst viacero jednoznacnych urcovacich znakov, nie jeden. Viem ako sme s bratom zacinali... 8 knih, huba pred nami, pozerali sme uplne vsetko... vykrojenie lupenov, aka je duzina, baza hlubika, klobuk atd. Proste okrem vytrusov vsetko. A to samozrejme uz tie atlasy preluskane a s urcitou predstavou, co by to malo tak asi byt. Inac by sme to ani nebrali, ked netusime o co sa jedna. Urcite je hlupost zobrat uplne neznamu hubu a hladat, co to je.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 24.8.2011 22:06

Tiež som sa tak učil spoznávať druhy. Čím viac atlasov, tým lepšia predstava o variabilite konkrétneho druhu. Samozrejme je to treba kombinovať aj s častým pobytom v prírode a spoznávaním biotopov - táto súčasť spoznávania je nenahraditeľná. Omyly často vznikajú z neznalosti prostredia, v ktorom huby rastú a preto sa nájdu jedinci, ktorí sú schopní určiť typicky teplomilnú hubu ako druh známy z horského prostredia, či prehliadnuť typ lesa, v akom huba rástla. Porovnávať iba obrázky v atlase s poznámkou, že "podobalo sa to na to a trochu ešte na tamto" sa veru nevypláca.

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 11.9.2011 17:59

bolo by dobré to opraviť aj v atlase, prípadne na to upozorniť

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 11.9.2011 19:03

Skôr si myslím, že by sa malo upozorniť na to, čo je už dávno známe z literatúry, teda že huby by sa nemali podávať malým deťom a starším, citlivejším jedincom. Zdravý človek nemôže podľahnúť otrave bedľou červenejúcou, nech je to ktorákoľvek červenejúca bedľa.

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 11.9.2011 19:06

aj na to

Reagovať na správu

portret

dimitry 11.9.2011 19:53

Nechce sa mi teraz patrat, v ktorom atlase to bolo spomenute, ale niekde sa uvadza, ze existuje aj nejaky druh bedle cervenejucej - jedovata. A presne to si aj ja pamatam, ze tam bolo spomenute, ze sa vyskytuje v parkoch a zahradach... Na toto si aj ja davam pozor, kde ju zbieram presne kvoli tomuto. A to si pamatam uz par rokov... Tak neviem, ci je to naozaj len tym, ze bola podana starsim a citlivym jedincom...

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 11.9.2011 20:36

Veď ja som ani nenapísal, že sa ňou nemohla otráviť. Mohla. No je niekde napísané, že je smrteľne jedovatá? Asi nie, že? Čítal som najnovšiu štúdiu o červenejúcich bedliach (Chlorophyllum) od E. C. Vellinga a autorka sama priznáva, že nie je možné zistiť, z ktorej bedle vzniká otrava, dokonca udáva druhy Ch. rachodes, Ch. olivieri a Ch. brunneum ako pravdepodobne jedlé. Táto neznalosť pôvodcu otráv pramení z toho, že v minulosti sa rozlišovala len bedľa červenejúca a jej záhradná forma. Teraz sú dve lesné a jedna záhradná. A tie dve lesné rastú aj u nás, len ich nikto nerozlišuje. V žiadnej štúdii som sa nedočítal o tom, že by bola jedna z nich smrteľne jedovatá. V tom článku, na ktorý je link, sa uvádza, že pôvodcu otravy zistili podľa výtrusov. K tomu asi toľko, že chcem vidieť toho, kto by sa babral s meraním výtrusov a považoval to za spoľahlivú metódu, keď výtrusy týchto bedlí majú len nepatrné rozdiely vo veľkosti. Navyše keď výtrusy nepochádzajú z výtrusného prachu, v ktorom by mali byť dosť zrelé. A do tretice, keď sa v podstate nevie, ktorá červenejúca bedľa spôsobuje mierne, opakujem ešte raz - mierne, nie smrteľné otravy. Nemá prečo, chemické látky na to nemá vyvinuté. Preto možno usudzovať, že smrteľná otrava vznikla práve preto, že tá huba bola podaná staršiemu, citlivému jedincovi. A nie je vylúčené ani to, že otrava bola znásobená v kombinácii s liekmi, ktoré dotyčná osoba prípadne užívala.

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 12.9.2011 07:50

Dobre si to napísal Janko. Podstatnú časť toho príspevku, by som si vedel predstaviť (a nielen ja) ako takzvané "Slovo odborníka" pri popise.
Veľa Tvojich príspevkov by stačilo len skopírovať a vložiť do popisu. Takto si na nich už o mesiac nik nespomenie.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 16.9.2013 13:00

Reagovať na správu

portret

mirochen atlasár, botanik 16.9.2013 13:32

Leč po houbovém salátu z pavučince plyšového budou všichni nadšeni. Minimálně čtrnáct dní. To je ad 1)
Houbový salát se MUSÍ rozležet. To je ad 8)
Má smysl podporovat na mykologickém webu mykofágy?
A co hvězdovky u Hurbanova, nemáte zvěsti?

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 16.9.2013 16:59

Déjà vu?

Reagovať na správu

portret

ivetatom pokročilý 16.9.2013 21:04

na Záhorí vybehlo kvantum nádherných muchotrávok zelených!!!

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 24.9.2013 19:13

Škoda, že priestoru na senzáciu sa nájde vždy dosť, len na vysvetlenie rozlišovacích znakov sa ten priestor nikdy nenájde, ani len pre jednu vetu.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 24.9.2013 19:36

Bohužiaľ od slovenských komerčných médií sa dá očakávať všeličo, len nie osveta.

Reagovať na správu

portret

stmilo 26.9.2013 11:59

Každý človek ako individualita je zodpovedný za svoj život. A od prírody cítime muži ako pôvodní zberači zodpovednosť aj za svoju rodinu. Presne takéto zásady dodržiavam a to hubárčim už hromadu rokov. A chvalabohu sme všetci zdraví,huby nám vždy chutili a presne takéto zásady som naučil aj svoje deti. Držím sa zásady- radšej oželieť peknú hubku v ktorej som si nie celkom istý, ako oželieť niečo iné.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 26.9.2013 12:49

Áno, každý je zodpovedný sám za seba a rodičia aj za svoje deti. Ale jedným zo zmyslov nášho lopotenia sa tu na NAHUBY by mohlo byť, že by sme niektorých mohli ušanovať zdravotných problémov prípadne nedajbože aj niečoho horšieho.

Reagovať na správu

portret

peterf pokročilý 26.9.2013 12:57

ide o to ,že za aku cenu,keď každý 3 komu sa snažíš poradiť sa urazí, a každý 5 urazí za to teba .....

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 26.9.2013 20:53

ten preklep o najbezpečnejšej hube si už mohli opraviť, chumaji

Reagovať na správu

portret

stmilo 26.9.2013 21:23

Súhlasím. To lopotenie ako vravíš má veľký význam. A kašľať na to, či sa niekto urazí. Po čase sa každému rozjasní.Huby nie sú ako počítačová hra.Tu nie je viac životov.Ak si to osvojí len jeden náhodný návštevník a zoberie si to za svoje, malo to význam. A zajtra ráno do jesennej hory. Pokiaľ nám to ešte dovolia.Ale to je už iný súdok tuhého trunku.

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 26.9.2013 21:49

jedla bedla, to tiež neviem čo je či strom či huba

Reagovať na správu

portret

simano852 27.9.2013 04:13

Tak je,súhlas Stano

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 9.9.2014 18:53

Reagovať na správu

portret

Jorik 9.9.2014 20:54

6-7 Hadam este doplnit, do akeho casu sa musia spracovat- Podla moznosti spracujeme okamzite.... do 5 hodin od zberu, do vecera, nenechavame cez noc, po ocisteni mozeme nechat do druheho dna v chlade....

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 9.9.2014 21:03

Trošku som to zovšeobecnil, ale doplnil som. Dík.

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 11.9.2014 11:46

Reagovať na správu

portret

chameleon 23.9.2014 21:30

vyťahujem túto životu dôležitú diskusiu, aby niekto nedopadol takto
http://www.trampnet.sk/kluby/muchotravky...

Reagovať na správu

portret

vlkodlak mykológ 29.9.2014 01:06

Zásadně nesouhlasím s bodem 10. Vždycky se chci přežrat a pokud možno i ožrat Alkohol a houby k sobě patří, stejně jako jakékoliv jiné jídlo a alkohol, alkohol je dokonce možné konzumovat i samostatně, bez hub a jídla! Je samozřejmě třeba se vyvarovat druhů s "antabusovým efektem", ale již zde na toto téma probíhala diskuze a např. často omílaný B. luridus mám vícekrát vyzkoušený na více osobách jako po důkladném zapití neškodný. Někomu je naopak špatně po požití alkoholu i bez hub, mějte tedy na paměti tuto variabilitu a při vyhodnocování patologických stavů používejte pokud možno vědecké metody!

Zdravím tímto také odborníky na pokusy na lidech Fredegara a plk. Zdeňka Zbytka. Je mi ovšem trapné se schovávat za jiný nick.

Reagovať na správu

portret

Gregor1985 29.7.2015 17:17

Dobrý den, poraďte jakou knihu o houby vybrat, máte dvě možnosti:
1. http://semilton.sk/books/garden/Huby---O...
2. http://semilton.sk/books/garden/Jedl%C3%...
Můžete nabídnout něco lepší nabídku....

Reagovať na správu

portret

vlkodlak mykológ 15.8.2015 08:06

Co jste tou otázkou myslel?

Reagovať na správu

portret

TeodorkoM. 19.9.2018 09:19

Bravo!!!

Reagovať na správu