Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Akú chuť má muchotrávka zelená v surovom stave?


portret

Willister 29.9.2010 11:35

Ahoj. Potreboval by som pomoc. Mám tu jednu vášnivo diskutujúcu pani čo tvrdí toto: "Jo a muchomůrka zelená má odpornou chuť čerstvě utržená a syrová." Ja som zvykol chutnať hociakú hubu za surova. Odtrhnem požujem a vypľujem ju, potom si ešte dva-tri krát odpľujem. Má niekto skúsenosť s chuťou tejto huby? Neverím tomu čo píše, lebo inak by neboli otravy touto hubou. Prosím píšte len chuť surovej huby. Ďakujem.

Reagovať na správu

portret

IgorK atlasár 29.9.2010 11:39

ja som ju este nekostoval(raz snad naberiem odvahy) ale Jozko Pavlik tu zo stranok ano. samozrejme netreba prehltat ale hned vyplut! chut ze vraj ma ako plavka modrasta, cize orieskovu.

Reagovať na správu

portret

Fredegar8 29.9.2010 11:48

Já si vzpominám....
odstránila: Amandi

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 29.9.2010 13:19

...pilil som drevo a myslel som na Teba, aj ma napadlo, ze si chytry, nikomu sa nedari Ta identifikovat, ale toto si co napisal, doktore Vieskin ?

Reagovať na správu

portret

Fredegar8 29.9.2010 16:58

To slyšim prvně že by mě chtěl někdo identifikovat. Každýmu uživateli tady na stránkách zatím vždycky stačilo, když jsem veřejně potvrdil, že nejsem tento uživatel.

Reagovať na správu

portret

extremica atlasár 29.9.2010 22:55

Nikomu?

Reagovať na správu

portret

Fredegar8 30.9.2010 01:03

To jméno je trochu zkomolený..oprav si to

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 30.9.2010 01:11

...ano, mena sa mi nedaria reprodukovat !

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 30.9.2010 06:22

chytry?.. priam genialny

Reagovať na správu

portret

vlkodlak mykológ 29.9.2010 17:24

Takovéto nebezpečné a cílené dezinformace by měli moderátoři řešit!

Kubička uvádí (Kubička, Erhartovi - Jedovaté houby, Avicenum 1980):
"Chuť je sladká a svádí mnohé houbaře k tomu, aby houbu pokládali za jedlou. Jídlo z mladých muchomůrek zelených je velice jemné, chutné a lahodné, jak potvrdili všichni otrávení."

Reagovať na správu

portret

fonzi 29.9.2010 12:54

Neviem, ako chutí surová. Ale mali sme na ARO jednoho samovraha, ktorý si pripravil polievku z 5 plodníc a hovoril, že to boli vynikajúce huby. Bol to horár, skúsený hubár. Priviezli ho neskoro, už žltého, otrave podľahol.
Julo

Reagovať na správu

portret

Xfce4 24.6.2012 18:46

hm aspoň mal chutnú poslednú večeru .O príjemnom umieraní sa nedá povedať

Reagovať na správu

portret

vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 29.9.2010 18:49

Vraj chutí výborne. Z tých, čo prežili, si vraj pri ich konzumácii všetci pochutnali.

Reagovať na správu

portret

peterf pokročilý 29.9.2010 23:48

odporúčam ochutnať rýdzik osikový ,vlastná skúsenosť,je to nezabudnuteľný zážitok ....
ani keby si si dal do úst hrsť čerstvej žihľavy tak sa to tej chuti nevyrovná

Reagovať na správu

portret

Jiří Véle atlasár 29.9.2010 23:59

Moje zkušenosti s toutou houbou nejsou valné(JEDLOST ale v ŽÁDNÉM PŘIPADĚ BYCH NEOCUTNÁVAL NEŽUŽLAL A NEOČICHÁVAL. I výtrusy jsou značně jedovaté.

Reagovať na správu

portret

manussius 30.9.2010 08:47

Taaaak reagujem; lebo som to vyskúšal v auguste roku 1985... na ostro!
Cielene som nazbieral Muchotrávku zelenú, aj úplne vyspelú, aj celkom mladučké plodnice.
Za surova by som charakterizoval prvotnú chuť ako surové kynuté cesto s pachuťou mandlí, a potom som cítil takú tipickú, sladkotrpkú, ale nie sťahujúcu chuť. Samozrejme hneď po vyplutí som si vypláchol ústa.
Ale to hlavné...:
Doma som pripravil aj z jedného aj z druhého jedlo: zo staršej plodnice bežnú praženicu s cibuľou a z tých mladších "cisársku" praženicu po starorímsky (s medom, zázvorom a bielym korením).
Potom som to všetko ochutnal.
A aby ste sa hneď nezlakli, samozrejme nič som z toho nezjedol, len a len som ochutnal (potom okamžite všetko vyhodil, hlboko zakopal na hnojisku...)!!!
Takým spôsobom pri/upravené majú aj staré aj mladučké plodnice rovnako lahodnú, jemne korenistú chuť veľmi sa podobajúcu chuti Muchotrávky cisárskej, by som mohol z bežne zbieraných húb porovnať k Muchotrávke červenkastej. (A aby bolo jasno: Muchotrávku cisársku som vtedy ešte nazbieral bežne každý rok, preto poznám ako lahodne chutia - teraz už samozrejme nie, ked vôbec najdem ešte; škoda).
Podľa mňa - určite aj súhlasíte - je jediný spôsob sa vyhnúť otrave: dokonale preštupovať a poznať túto hubu. A vidieť na vlastné oči!
Čo ja vždy tvrdím laikom, a vôbec (samozrejme ani ja nie som žiadny odborník, ale práve kvôli...): Najprv jedovaté huby treba poznať, až potom jedlé.
Ale, nech nikto v žiadnom prípade neexperimentujte tak ako ja som to vtedy urobil - až potom som sa dočítal, že aj samotné výtrusy sa môžu dostať cez sliznicu do krvného obehu. Radšej dajte na slovo odborníkov - neoklamú nikoho!!!

No, dúfam, že som Vás nenudil...
manussius

Reagovať na správu

portret

Fredegar8 30.9.2010 10:12

To je krásný příběh. Jsem rád, že se ukázalo, že to celý byl jenom vědecký pokus. Úplně mě nejdřív píchlo tady na levý straně, když jsem si přečet ten letopočet - myslel jsem že mi tu zase chce někdo poučovat, jak vojáci základní služby či příslušníci pohraniční stráže páchali za nás, v sedmdesátých a osmdesátých letech, sebevraždy.
Jsem moc rád, jak dobře to celý dopadlo. Na tomhle příběhu jsem si uvědomil, jak krásná věda ta mykologie je.

Reagovať na správu

portret

skratotriasok 30.9.2010 21:09

Krasna veda? Mam skor pocit ze je to ta hra so smrtou. Ja osobne preferujem sa holit britvou a sledovat mededice ako cielene zbierat tie zelene potvorky. Ave pecen.

Reagovať na správu

portret

fugi 30.9.2010 19:41

konecne mi niekto aspon ciastocne potvrdil ,,priatelske schopnosti" muchotravok
otravit cloveka uz len pri ochutnani a vypluti maleho kuska huby

Reagovať na správu

portret

mirod 20.6.2012 22:17

Francúzsky lekár Pierre Bastien (13.4.1924 - 21.5.2006) trikrát dobrovoľne zjedol muchotrávku zelenú. Otravu prežil vďaka liečbe, ktorú vytvoril pomocou voľne prístupných liekov.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pierre_Bast...

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 23.6.2012 19:56

Tento experiment francuzskeho lekara Pierra Bastiena opisal v knihe aj Pavol Skubla : Tajomne huby 1989..velmi zaujimava publikacia.

Reagovať na správu

portret

Xfce4 24.6.2012 18:58

V každom prípade to mohol tu metódu skúšať už na otrávených ľudoch nie naschvál zjesť muchotrávku. By si mal človek vážiť vlastne organy

Reagovať na správu

portret

amanitôčka 13.9.2019 12:04

NIE NENUDIL. Po nedávnej kauze ako asi bola otrávená redaktorka L.K.Fučíková - treba upozorniť, že táto huba je prudko otravná aj v sušenom stave ... čiže pokiaľ sa naši komunistickí lekári vyštudovaní cez zimu spamätajú, že niekto môže byť otrávený aj hubami v kapustnici, tak im zatiaľ pacient zomrie na stole P.S. Dopredu sa ospravedlňujem poctivo vyštudovaným lekárom z éry komunizmu

Reagovať na správu

portret

Srdcom_vychodniar 23.6.2012 10:38

Radsej by som ju ani neochutnaval kedze phaloidin sa moze vstrebavat uz aj v ustnej dutine aj ked sa hlavne vstebava inde v GIT...Neriskoval by som to hlavne koli nizkej LD50

Reagovať na správu

portret

J.Pol. atlasár, mykológ 13.9.2019 20:06

Všichni kdo tuto houbu jednou chutnali tepelně upravenou tak si chválili příjemnou, jemně nasládle oříškovou chuť. Kdo tuhle houbu chce chutnat, tak to nemá v hlavě v pořádku !!! Naštěstí mě ji do poradny už pár let nikdo nepřinesl ,ale otravy jsou téměř každoročně.

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 15.9.2019 21:06

Suhlas Jirko,
Ja som ozaj bola riadny experimentator za mladsich cias, no na tuto hubu som si netrufla ani s moznostou neprehltnut a hned vyplut po zisteni jej chuti na jazyku. Moja kolegyna pred mnohymi rokmi, ktora prezila otravu muchotravkou zelenou ked bola tehotna, mi povedala, ze hubovy pokrm, kde bola muchotravka zamiesana jej velmi chutil. Nastastie to skoncilo dobre aj pre nenarodene dieta. Kto vie, co jed vsetko poskodzuje a ma sa rad....nebude experimentovat. Smrtelna davka 100g za surova je iba jedna stredne velka plodnica...

Reagovať na správu