Krájanie a sušenie húb.
ipon 10.12.2019 10:34
Krájanie a sušenie húb.
„Nie je umenie nazbierať, ale spracovať. Tú robotu už nikto nechce “. Takýchto povzdychov tu bolo neúrekom.
Videl som predávať sušené hríby (v Rakúsku) v takejto forme: väčší dubák nakrájaný na plátky, usušený, poskladaný do pôvodného tvaru a zabalený v „celofáne“. Zdal sa mi to pekný, zaujímavý a praktický darček.
Nie je však jednoduché odhadnúť hrúbku plátok, či intenzitu sušenia tak, aby sa neskrútili a dali sa poskladať. A tak v snahe zjednoduchšiť si túto prácu som postupoval takto:
Rezal som hríby tak, že som rez plátku nedokončil, neodrezal som ho. Takto som rezal hlúbik i klobúk na okrajoch a potom celým prierezom tak, aby som hríb neprerezal, ale len „narezal“.
Narezaný hríb zastal v jednom kuse, ľahko sa premiestňoval na sito, zaberal menej miesta, času, usušený sa ľahko zberal.
Aj výsledok je zaujímavý.
Foto na Huby a hubári, Hubári
dudo 16.12.2019 10:34
ahoj Vojto
Táto stránka nie je dostupná.
???
Robím niekde chybu, alebo sa tam mám prihlásiť?
Palo70+ 18.12.2019 16:43
[733522]
len na účely informácie pre duda
prekopírované z uvedeného facebooku
Mógu pokročilý 19.12.2019 12:56
Neviem ako vám ale keď to vidím mne sa to rozhodne nepáči v tomto stave príde mi to ako premrzle staré plodnice esteticky niekde úplne inde
hrbik 19.12.2019 13:18
No veru. Možno nie sú premrznuté, ale moje dubákové plátky sú krajšie, hlavne sú bledé, nie také hnedé.