Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

Zber a sušenie mierne červivých húb


portret

aromagnoli 6.10.2017 15:45

Ahojte. Je podľa vás v poriadku zber a sušenie mierne červivých húb? Mám na mysli huby, ktoré po rozkrájaní nožom nemajú viditeľné červy (otázka je aj to, či sú všetky červy viditeľné), majú iba niekoľko dierok po červoch.

Viaceré zdroje uvádzajú, že mierne červivé huby sú na sušenie v poriadku, ale čítal som aj to, že červivé huby sú z hygienických dôvodov nevhodné.

Ďakujem.

Reagovať na správu

portret

hrbik 6.10.2017 19:10

možno sú tie červíky výživnejšie, ako huby
ale vážne, mne pár dierok nevadí, niekedy však na hrubšie nakrájané plátky vnútri sčervivejú, hoci sa zdá, že huba nie je červivá, no vajíčka hmyzu tam už sú - teda krájať na tenko (2 - 3 mm)

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 6.10.2017 20:40

ja osobne červivé nesuším, ale pozrite si aké sušené huby predávajú v obchodoch :D

Reagovať na správu

portret

jozef19 8.10.2017 11:20

Súhlasím. Ani my červivé huby nesušíme. Všetky prinesené huby prejdu prísnou kontrolou mojej manželky. Ta nepripustí v hríbe ani najmenšiu dierku a nie to ešte červíka. Preto máme velký odpsd

Reagovať na správu

portret

gabriell 11.10.2017 17:14

Ja by som ich nejedol v piatok a v pôstnom období

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 11.10.2017 18:50

Ja by som si zvykal, vraj to má byť potrava budúcnosti

Reagovať na správu

portret

Bobesko 12.10.2017 12:02

Mierne "dierkovane" huby davam po vysuseni v susicke na 48 hodin do mrazaku. Nijako im to neuskodi, ale žrava haved ten exkluzívny pobyt nepredycha. Po vybrati z mrazaku necham huby rozmrznut a ohriať na izbovu teplotu, potom ich klasicky uskladnim v sklenych poharoch alebo platenych vreckach. Takto je zarucene, ze vysusene huby ostanu ciste a dlho vydrzia.

Reagovať na správu

portret

Topol 27.9.2018 10:52

Neviem, či je to naozaj správne = zamraziť a rozmrazené ďalej skladovať?

Reagovať na správu

portret

hrbik 3.10.2018 13:39

Možno by to bolo treba vyskúšať, mám pocit že po rozmrazení zmäknú a treba ich dosušiť

Reagovať na správu

portret

Topol 3.10.2018 14:27

Po tom, čo som si prečítala vyjadrenia odborníkov - mykológov a chemikov - o mrazení húb,som trochu skeptik. Teplota zabíja spoľahlivo prípadné zárodky much, molí a p. Každý ma svoje skúseností a slobodné rozhodnutie. Toto je iba môj názor a nikomu ho nevnucujem.

Reagovať na správu

portret

marcelds 4.10.2018 20:54

Neviem neviem lebo muchy vydrzia minusove teploty napr kamarad zmrazuje kostaky na ryby a porozmrazeni dalej ziju ,teplota nad+40celzia zraza bielkoviny aj ked vysusis cerva alebo napr. slepacie vajce tu uz zivot konci.

Reagovať na správu

portret

MajaMi 13.10.2017 10:14

Mne tá trocha dierok nevadí. Ak je slabší rok a mám nasušené málo, tak príbuzenstvu a známym rozdám exkluzívne kúsky a sebe nechávam tie "podierkované". Hmyzie bielkoviny sú (a hlavne budú) in.

Reagovať na správu

portret

marcelds 24.9.2018 20:04

Popisali ti tu niektory sprostosti mierne cervive huby su vhodne na susenie pri suseni cervi vypadnu uschnu krajat treba cca 7mm susit v tieni ,v susicke na 40stupnov pri suseni uschnu vajcia hmyzu naj horsie su mole takze dokonale vysusit uskladnit do poharov sklenenych dokonale uzavriet a dat z poharom na den na ostre slnko pripadne vajicka ktore naniesli napr mole odumru a uskladnit v tmavej miestnosti.

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 3.10.2018 09:30

Pri sušení naozaj červíčky vypadnú, ale tá hrúbka 7 mm sa mi zdá veľa. Stalo sa mi nie raz, že v hrubom plátku sa aj pri sušení rozmohli červíčky (niekedy to zvonka ani nevidno), lebo taký plát vo vnútri hneď neuschne. Keď krájam na tenšie, som s výsledkom oveľa spokojnejší. No iste záleží aj na rýchlosti sušenia, ja však suším vo voľnom priestore (niekedy i viac ako deň) a len dosúšam v elektrickej sušičke (takto dosušené zatiaľ nezmoľaveli).

Reagovať na správu

portret

marcelds 3.10.2018 14:07

Ked je plodnica starsia a je vnej vela cervikov tak sa to stalo aj mne.

Reagovať na správu

portret

marcelds 3.10.2018 22:05

Niektory moji znamy susia cele klobuky cca do 5 cm potom v polievke vizera ako cerstvy aj ja som to skusal navliekal som to na nitku trvalo to dlhsie ale podarilo sa v letnej vode ako keby ozili aj smrckovec cesky susim v celosti a tiez cez noc dosusam v susicke aby sa pripadne vajcka odumreli.

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 4.10.2018 15:35

Pred rokmi som v Poľsku na trhu tiež kúpil celé usušené klobúčiky na motúziku, aj som sa bál, či tam nebudú vo vnútri nejaké červíky, ale nie, boli zdravé.

Reagovať na správu

portret

marcelds 4.10.2018 21:00

Vychodniary varia macanku kde davaju susene cele kozaciky osobne som to videl oblasti Mlynky Dedinky.

Reagovať na správu

portret

Jaro54 pokročilý 26.9.2018 21:00

Komu vadia dierky,pomlieť na hubové korenie.

Reagovať na správu