Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Clitocybe nebularis v Taliansku jedovatá?


portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 8.11.2017 15:31

https://translate.google.sk/translate?hl...

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 8.11.2017 17:42

"3) Obsahuje termostabilné toxíny, ktoré nemôžu byť odstránené, a ktoré zostávajú aj po dlhšom varení a ktoré spôsobujú otrasy akumuláciou."
Po čechračke podvinutej a čírovke zelenkastej ďalšia zrada. Mne tá huba vždy smrdela, ale poznal som človeka vo Vyškove na Morave, ktorý "mlženku" považoval za najlepšiu zo všetkých húb.

Reagovať na správu

portret

Rado mykológ, atlasár 8.11.2017 20:12

Už v roku 2000 vyšla v nemecku práca, ktorá rozoberá jej jedovatosť. Podľa nej obsahuje nebularín, štrukúrne podobný adenozínu, ktorý sa v DNA viaže na tymín a má cytotoxické účinky. citát z článku: " Tento jed účinkuje cez metabolity nukleotidov. Nebularín-trifosfát inhibuje sytnézu RNA, DNA, purínu a proteínov." Ďalej sa tam píše, že nie sú známe pokusy s účinokm nebularíou na ľuďoch, ale je známych niekoľko gastrointestiálnych otráv pripisovaných tejto hube. Citlivosť je zrejme individuálna, lebo po konzumácii jedla z húb z toho istého čarokruhu niektorí príznaky otravy mali a iní nie. V západnej literatúre sa doporučuje pri príprave C. nebularis vyliať vodu v ktorej sa varili, ale minimálne v nemecky hovoriacich krajinách je vedená ako jedovatá.


Článok som čítal len zbežne, ale odradil ma od konzumácie strmuľky inoväťovej.

https://www.pharmazeutische-zeitung.de/i...

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 8.11.2017 23:23

Po čechračke, čírovkách a tejto strmuľke možno čoskoro prídu na rad aj smrekáče.

Reagovať na správu

portret

Martin Mička pokročilý 9.11.2017 11:32

Ajajaj mí kamarádi a přátelé ji nakládají jako utopence a jedí ve velkém. Mně nechutná.

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 9.11.2017 12:15

už aby to bolo

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 10.11.2017 17:18

no do prčič... https://www.nahuby.sk/diskusia.php?paren...

Reagovať na správu

portret

Miťko 13.11.2017 08:00

A ja som kdesi zachytil správu , že v okolí Malaciek, Lakšárov, Gbelov a Studienky sa k týmto trom priradí okrem smrekáčov aj Imleria badia.
Upršaný deň Vám želám z Turca :-O

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 13.11.2017 22:45

Pozor na alergie
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.11...

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 29.10.2021 22:18

Tvoj clanok Rado mi pred rokmi dako usiel, teraz uz chapem preco z jedneho jedla strmulky inovatovej mala problem iba svagrina. Presne ako sa to popisuje v nemeckom clanku.
Bolo to davno- snad v konci 80tych az 90 tych rokov....a ja som sa pre t ento poznatok z rodiny nikdy nepokusala o jej konzumaciu.

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 30.10.2021 10:12

Z požiadaviek na čerstvé jedlé huby pri predaji: "Strmuľka inovaťová (Clitocybe nebularis) a podpňovka obyčajná (Armillaria mellea) musia mať v označení uvedenú túto informáciu o vhodnom spracovaní pred konzumáciou: „na konzumáciu len po prevarení 20 minút a vyliatí vody použitej na varenie“. "
Citované podľa https://www.epi.sk/zz/2014-132 §6 ods. (7) - a v zmysle tejto vyhlášky (viď prílohu 1) sa môžu predávať len mladé plodnice strmuľky inovaťovej a len klobúky podpňoviek.

Reagovať na správu