brezovník obyčajný
desperado 30.9.2015 19:53
Nazbieral som pekné mladé kusy. Nejaké tipy, čo s nimi? Pekne voňajú, tak ma láka ich spraviť na smotane, aj keď sa uvádza, že su nejedlé.
Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 30.9.2015 20:47
1. natenko nakrájať cca 5-7 mm - povariť v slanej vode - obaliť a vypražiť
2. natenko nakrájať cca 2-3 mm - usušiť a variť výborný a liečivý čaj - lúhovať aspoň 2 hodiny
milustek pokročilý, atlasár 30.9.2015 21:20
liečivé účinky určite má, ale podľa môjho názoru je na bežnú konzumáciu dosť horký
bobineta atlasár, moderátor 30.9.2015 23:44
Caj by som skusila. Na jedlo by ma asi nik nenahovoril. Ale ochutnala by som keby si dal ktosi namahu spravit nieco netradicne
Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 1.10.2015 08:46
áno je trochu horkastý, preto ho treba trochu povariť v slanej vode ... a prirodzene dochutiť - také tie maslové plodnice chutia skoro ako sírovec, ale zase je pravda načo jesť toto, keď rastú hríby
čaj odporúčam!!!!
Tatanka - Yotanka pokročilý 18.12.2019 18:28
Presne tak a všetko čo je horké
zväčša ako aj päpava, alebo
čakanka má liečivé účinky
práve na trávenie, ja milujem
horké veci, zemežlč mám najradšej.
rudolf2 pokročilý 18.12.2019 18:55
Skúšal som mladé vyprážané plodnice aj čaj.
V oboch prípadoch je to horké až štipľavé.
Takže na konzum neodporúčam a liečebné účinky neviem posúdiť.
soldanelka pokročilý 22.12.2019 19:02
Veľakrát som ich našla mladé a krásne šťavnaté, veru som netušila, že sú liečivé a dajú sa aj konzumovať. Čaj by som ochutnala.?
bobineta atlasár, moderátor 24.12.2019 10:43
Nasusila som si u mamy t.r. uplne mladu, no sestra do vzala s ostatnymi , mozno to povazovala za suseny dubak....dufam, ze to nepouzije do kapustnice
FerŠa pokročilý, atlasár, správca galérií 25.12.2019 11:22